Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Живая и мёртвая вода (Целебная сила йонов для обновления клеток), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dan

Издание:

Максим Баринов. Лечение с жива и мъртва вода: Лечебната сила на йоните за обновяване на клетките

Хомо футурус, София, 2006

История

  1. — Добавяне

Глава 11
КАК И КАКВО МОЖЕМ ДА ПИЕМ

Впрочем водата може не само да лекува и предотвратява заболявания, но и просто да дисциплинира организма. Важното е да се отнасяте грижливо към него и да се вслушвате в съветите, давани за различни житейски ситуации — например при заниманията със спорт или по отношение на храненето.

Кой от нас не се е занимавал със спорт в желанието си да превърне тялото си в еталон на издръжливост и красота. Най-вече, когато наближи пролетта и плажният сезон. Красиво оформените мускули и стегнатият корем никога не са пречели нито на мъжете, нито на жените. Спортистите се грижат за своята форма и следят за постъпването в организма на достатъчно количество белтъчини, въглехидрати и витамини. Само употребата на вода най-често си остава без контрол. А човек може да загуби 40% белтъчини, въглехидрати и мазнини и да остане жив, докато загубата само на 9–12% вода много бързо води до смърт.

Обикновено си спомняме за водата само когато възникнат проблеми със здравето. Помнете, че само ако пием толкова вода, колкото губим, организмът ни ще поддържа водния си баланс.Това състояние се регулира, но трябва разумно да се планира приемът на течности. Средно човек се нуждае от около 2 л вода на ден за компенсиране загубата на влага. Естествено, при интензивни физически натоварвания потребността на организма от вода може да се увеличи.

Изводът е очевиден: не се шегувайте с водния баланс.

Полезни съвети

Пийте студена вода — тя по-бързо прониква в кръвта, тъканите, клетките.

Ако преди тренировка пиете богата на въглехидрати напитка, следете тя да не съдържа повече от 8–10% въглехидрати. В противен случай скоростта на поглъщане в стомаха силно ще се забави.

Ако ви се налага повече от 2 часа да работите в силно затоплено, задушно помещение, 30 минути преди това изпийте не по-малко от 0,5 л студена вода.

Ако режимът ви позволява, през всеки 10–15 минути от тренировката изпивайте по 20–25 мл вода (това е около една чаша на час). Кафето, чаят, кока-колата не са пригодни за целта.

Основната напитка за спортиста е водата.

Минералната вода съдържа голямо количество микроелементи и добре утолява жаждата. Но минералните води са различни: киселинни и алкални, богати на натрий, калций, желязо. Трябва да уточните каква вода е най-подходяща за вашия организъм. Киселинните води например не се препоръчват на хора с повишена киселинност на стомашния сок. Излишъкът на натрий е вреден за хора със сърдечни проблеми.

По правило лекарите не препоръчват да се пие голямо количество минерална вода. Но ако организмът ви губи много течности, можете да компенсирате загубите, като употребявате 1–1,5 л минерална вода дневно. Можете да пиете слабо-минерализирана вода.

Чаят и кафето преди всичко се използват като източници на кофеин. Този природен алкалоид стимулира работата на нервната система, ускорява изгарянето на мазнините, повишава издръжливостта. Но в чая се съдържат и дъбилни вещества, и биофлавоноиди — природни антиокислители, затова големите количества чай или кафе предизвикват нарушения в работата на сърцето и мозъка, а освен това водят до силно обезводняване. Дъбилните вещества свързват желязото в неразтворими съединения. Все пак чаша кафе сутрин и чаша чай един час преди тренировка са напълно допустими. Старайте се да не пиете силен чай постоянно и всичко ще бъде наред.

Бирата е богата на въглехидрати (4–6 г на 100 мл), тя съдържа и известно количество витамини и дрождева РНК. Все пак основният източник на калории е алкохолът. Алкохолните калории традиционно се приемат за „празни“, те не дават нищо, освен че повишават температурата на тялото. Освен това алкохолът е диуретик (изсушава тъканите). Ето защо голямото количество изпит алкохол предизвиква силна жажда. Помнете, че 1 мл спирт извежда 10 мл вода от организма.

Ще ви дам и следния съвет: не пийте бира преди тренировка. По-добре изпийте една халба, след като се приберете у дома — това ще ви отпусне.

Предпочитайте бутилираната бира, тя е по-натурална, съдържа по-малко консерванти от тази в кутиите. Тъмната бира има повече полезни вещества, но малцина я харесват. И напразно.

Малко по-добър в това отношение е квасът, но този, който си приготвяте у дома, не продаваният в магазините. В състава на домашния квас влиза малко алкохол, много въглехидрати, витамини от групата В и флавоноиди (още по-добре е, ако при приготвянето му сте прибавили и някакви билки). Разбира се, квасът не е особено ценен източник на въглехидрати, но той е по-подходящ за утоляване на жаждата от бирата.

Млякото е великолепен източник на белтъчини, макар че в пълномасленото мляко има и много мазнини. Млечните продукти са богати на полезни вещества. Все пак не е препоръчително да се пият преди тренировка, защото имат пикочогонно действие. Затова пък е добре да се разбъркват с мляко протеините на прах. Някои предпочитат козето мляко, макар че повечето хора не го харесват. Но това опира до вкуса. Мога да кажа следното: прясно издоеното мляко, ако кравата или козата са здрави, е една от най-полезните натурални напитки.

Киселото мляко, айранът са също нрекрасни допълнения към менюто ви. Ползата от течните млечнокисели продукти не е само във водата и хранителните вещества. Те нормализират микрофлората в червата, предотвратяват дисбактериозата, подобряват храносмилането.

Соковете са добър източник на витамини, въглехидрати (фруктоза и глюкоза). А соковете с плодов пулп (нектари) са богати на влакна. Натуралният сок е подходящ за разтваряне на протеините, аминокиселините и креанина.

Купувайте сок, на чиято опаковка пише „100% натурален“. Всичко останало са изкуствени напитки от концентрати. За да не сгрешите, предпочитайте соковете в стъклени бутилки, обикновено те са по-скъпи, но са от по-добро качество. Защо? Първо, защото картонените кутии се обработват с концентриран разтвор на водороден прекис, а това не се отразява по най-добрия начин на качеството на сока. Освен това самият сок, преди да бъде налят в опаковката, се загрява силно при пастьоризацията и все едно е сварен. След това пък го изстудяват. При бутилирането в стъклени опаковки това не се прави.

Виното съдържа алкохол (10–18%), захар, дъбилни вещества, флавоноиди, витамини. Умерената употреба на вино съдейства за укрепването на сърдечно-съдовата система. Но не забравяйте за пикочогонните свойства на алкохола! Бъдете внимателни с виното, тъй като то често се прави от некачествена суровина и се облагородява с химични добавки.

Компотите от плодове са богати на витамини. За съжаление те често съдържат твърде много захар, особено ако става дума за готови консервирани компоти.

Що се отнася до преварената вода, тук също има проблеми. Не бих казал, че тази вода е чиста като изворна. Виждал съм какво ли не, но с такова количество „сталактити“ и „сталагмити“, каквито веднъж открих по вътрешните стени на чайника, никога не ми се беше случвало да се сблъскам. Веднага разбрах защо водата не кипва — стените му бяха тройно по-дебели. И това се нарича чиста водопроводна вода. Известно е, че не всички соли при завирането на водата се изпаряват или се утаяват. Повечето от тях попадат в организма ни заедно с преварената вода. Ето откъде са хрущенето в ставите, бъбречните камъни. Солите се отлагат в организма и да бъдат изхвърлени оттам е доста сложно. На всички е известно защо: болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Защо не се грижим достатъчно за себе си?

Минералните води
Видове минерална вода

Водата се подразделя според минерализацията си на:

• слабоминерализирана — 1–5 г/л;

• нискоминерализирана — 5–10 г/л;

• средноминерализирана — 10–15 г/л;

• Високоминерализирана — 15–35 г/л;

• солена — 35–150 г/л;

• силно солена — над 150 г/л.

За вътрешна употреба, тоест за пиене, се препоръчва само водата със слаба и ниска минерализация. Колкото по-малко са солите, толкова по-добре за организма. Сутринта вашите стави няма да хрущят, ако пиете минерална вода със съдържание на минерални вещества около 1–2 г/л. Ние консумираме до 15 г сол дневно, а нашият организъм се нуждае само от 5 г. И това е само с храната, а ако в добавка пием и силноминерализирана вода, нанасяме голяма вреда на организма си. Най-напред ще се обади двигателният апарат с болки и хрущене на ставите, а след това ще заболеят бъбреците.

Нека вземем за пример известния на всички „Нарзан“. Изворът е бил открит още през 1798 година. Минерализацията на водата е 2 г/л. И днес тази вода се продава както и преди, но дали истинският „Нарзан“ е достатъчен за всички?

В много райони днес се правят немалко фалшификации, затова е най-добре да се купува вода от извор в същия регион. По-лесно е и да се влезе в контакт с производителя, ако той е местен. Освен това самият производител на своя територия ревностно си пази пазара и е нетърпим към печалбарите, които се опитват да пробутват фалшификати.

Каква вода се пие във вашия град?

Забавна анкета е направена от социолози по интернет. Близанкетата има за цел да изясни каква вода обичат да пият хората в различните градове. Въпросът звучи така: „Каква минерална вода пие населението във вашия град?“

Изясни се, че в Самара почитат собствения си „Родник“, в Толиати, макар да има „Толиатинска“, хората предпочитат „Волжанка“ от Уляновск въпреки че и нея не я пият много — не е вкусна.

Жителите на Екатеринобург единодушно поддържат собствената „Обуховска“. Новосибир-ците пият „Карачинска“, с лебед на етикета, докато местната вода, производство на завода ВИНАП, не хвалят особено.

Ростовчани ценят „АКСУ“, защото е евтина, а като качество — „Меркурий“ и „Новотерска“, които се докарват отдалеч. Дори за жителите на Северен Кавказ не достига истинската „Нарзан“. Владивостокци си хвалят „Славда“.

Жителите на Санкт Петербург имат по-разнообразни вкусове — „Росинка“, „Екатеринографска“, местната „Полюстрово“ — предпочитанията са почти по равно.

Изводът е един: кунувайте местни минерални води с колкото е възможно по-ниска минерализация — в границите до 2–3 г/л и по-малко.

Макар често да се твърди, че постоянното пиене на минерална вода е вредно, че то зле се отразява на бъбреците, имайте предвид, че това не се отнася за водите с ниска минерализация. Само много наситената със соли вода не бива да се пие постоянно без лекарски контрол. За такава се смята водата с 5 г/л и повече.

Слабоминерализираната вода може да се пие постоянно и без ограничения за възрастни и деца, при това без страх за здравето и с увереност, че водата ще донесе само полза. Лекарите диетолози смятат, че такава вода трябва да се пие в количество 1,5–2 л дневно.

Нека напомня, че истинската жива и мъртва вода е създадена от самата природа. Ако водата е природна, слабоминерализирана, а не пречистена водопроводна и силно осолена — всичко е наред.

Излиза, че няма нищо по-лесно — пийнеш си водичка и ще си здрав. Но не е толкова просто.

Имам един познат, който изучаваше тибетската книга на мъртвите, обиколил е Индия, въобще е походил по света. И ето какво ми разказа за живата и мъртвата вода.

Стигнах до заключението, че народните приказки и легенди в повечето случаи имат реална историческа основа. Нека си припомним например приказката за вълшебната покривка, коато сама отрупва масата с храна. При една от екснедициите ми на юг в Индия сам видях как Сай-Баба (смятат го за жив светец) „материализира“ пепел и ориз. Помощниците на Сай-Баба смятат, че човешките тъкани, трансплантирани в жив организъм, са способни да се подложат на дематериализация, тоест да се превръщат в божествена енергия на съзнанието. Или друг пример: известната на всички легенда за живата и мъртвата вода. Успях да открия сведения, че в едно трудно достъпно място в Хималаите има езеро с мъртва вода. От нея пият йогите, за да се избавят от негативната вътрешна енергия, преди да потънат в самадхи (сродно на състоянието нирвана). Редом с езерото е разположена пещера, от която изтича ручейче с жива вода. Йогите я използват, за да изведат човек от самадхи, да му вдъхнат отново живот.

А защо не?

Впрочем йогите придават огромно значение на водата. Те смятат, че повечето болести са свързани с нейния недостиг. При недостиг на вода е невъзможно своевременно да се изведат от организма крайните продукти от обмяната на веществата. Йогите пият по 8–10 чаши вода, но не наведнъж, а равномерно, в продължение на целия ден на малки глътки (ако времето е студено, намаляват количеството с 2–3 чаши). Излишната вода организмът ще изхвърли сам.

Йогите пият само непреварена вода, преварената смятат за лишена от прана, затова живеят обикновено в планините, където в изобилие има чиста вода.

Обикновената вода от чешмата е недостатъчно пречистена от промишлените замърсявания. В добавка тя е хлорирана. От нея бързо се отделят хлорен диоксид и други хлорни съединения, които окисляват в организма и това, което не бива да се окислява. Освен това хлорът убива полезните бактерии, синтезиращи необходимите ни витамини.

Неорганичните съединения не могат да се усвоят от телесните тъкани, те се отлагат по кръвоносните съдове (това става и с любимата ни готварска сол).

Желателно е да се пие дестилирана вода, с нея да се готви и храната. Не бива да се употребява минерална вода с голямо количество минерални съединения. Ако няма възможност да се пие дестилирана вода, водата трябва да се пречиства с филтри.

Пол Брег пише: „Не трябва да се удивляваме, че хората страдат от високо кръвно налягане, бъбречни болести, тъй като началото на всички вътрешни убийства е удебеляването на артериите, вените и другите кръвоносни съдове. В моята дълга практика като специалист по храненето и условията за живот съм давал съвети на велики киноартисти. Забелязал съм, че когато тези хора са употребявали чисти течности, техните лица и фигури са се запазвали младежки много по-дълго, отколкото при хората, които пият обикновена вода.“

Чистата вода запазва съдовете в добро състояние и предотвратява обезводняването на организма. Ето защо живата и мъртвата вода може да се използват за лечение на болести, свързани със съдови заболявания.

Много прости съвети могат да помогнат на хората да вземат нови решения и да се лекуват. И не е важно какво ги е подтикнало към това.

Ако имате възможност да използвате апарат за приготвянето на лечебна вода и ако това би дава шанс да се излекувате, защо пък не? При това съм наясно, че на някои хора подобна самодейност може и да не се понрави, но фактите са упорито нещо. И вие самите успяхте да се убедите в това при четенето на тази книга.