Коста Митов
Село Лесново (1) (кратък исторически очерк)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Очерк
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
raglub (2013 г.)

Издание:

Коста Митов. Село Лесново (кратък исторически очерк)

Българска. Първо издание

София, 1986

Ведомствено издание

Поръчка № 563. Тираж 200

Технически редактор: Димитър Апостолов

Отпечатана в СПП „Тих Труд“ — София

бул. „Хо Ши Мин“ № 11

История

  1. — Добавяне

Предговор

Краезнанието в нашата страна през последните години получи широко развитие. В резултат на усилията на отделни институти, организации и общественици много селища имат вече свои писани истории. От тях сегашните и бъдещите поколения могат да научат за миналото на своето селище, за живота и събитията през отделните периоди, за нравите и обичаите, за борбите на трудовите хора за по-добър живот. Такива са били и подбудите на автора на настоящата кратка история на с. Лесново, който в резултат на дългогодишна работа и проучвания на съществуващите извори — документи, публикации, сведения от пътешественици, минали през нашите земи, археологически разкопки и предания, подготви настоящата работа.

Миналото на с. Лесново по своя хронологически обхват, по разнообразието на събитията, по тяхното значение за развитието на околните селища, не е наситено с големи събития и имена, с важни дати, които да имат значение за общонационалната ни история или определен принос за освобождаването ни от османско робство и от капитализма и фашизма, но то е наситено с делничния труд и принос на честни, скромни и трудолюбиви земеделци и скотовъдци, занаятчии и интелигенти, които са давали и дават своя дял в развитието на страната ни.

Възникнало като селище в края на 16 век, в източната равна и плодородна част на Софийското поле, край поречието на река Лесновска, то бързо става притегателен център на османските завоеватели, а по-късно и на българите, дошли тук от различни краища на страната и намерили добри условия за мирен труд.

Със своето равнинно землище, плодородни ниви, тучни ливади и пасища, напоявано богато от четири реки, протичащи през землището на селото, то е осигурявало благодатни условия за развитието на зърнопроизводството, зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството и скотовъдството. Неслучайно и до днес все още се повтаря преданието, че по отношение на плодородието в Софийски окръг на първо място стоят в Софийско Орманлия — старото име на с. Лесново, и в Самоковско Чамурлия. Пак поради същите причини, в селото през периода на османското робство е имало два чифлика, единият от които през периода около 1840 г. е бил собственост на градския управител на София Осман бей.

Независимо, че изложените събития, дати и факти нямат общонационално значение, за читателите и поколенията от с. Лесново ще бъде интересно да научат за селището през периода на османското робство, да узнаят, че през 1841 г. пратеникът на френското правителство Жером Бланки, като гост на Осман бей — градския управител на София, изпява за първи път Марсилезата от чардака на чифлишката къща в селото, за посещението на В. Левски, за събитията през Руско-турската освободителна война, за активното участие на комунистическата партия в селото в борбата против фашизма и капитализма, за образуването на едно от първите кооперативни стопанства през 1945 г. в страната, и за други събития.

Не претендираме за пълнота на изложеното, но по обективни и субективни причини нямахме възможност да проучим всички съществуващи източници. Да се надяваме, че бъдещите изследователи ще попълнят тези празноти с оглед читателите да имат сравнително пълна история на селището.

При набирането на материалите активна помощ оказаха Руси Стойков, Цветко Стоянов и Петър Ленков. Конкретна работа при редактирането на материала извърши Димитър Христосков. Ценни сведения за изясняване на периода на съпротивата дадоха Асен Гюров, Стоянка Райкова, Стефан Трифонов, Цветан Делев, за периода на османското робство — Спас Димитров и др.

Специална благодарност дължим на Общинския комитет на БКП в гр. Елин Пелин и на партийното ръководство и кметството на с. Лесново.

Авторът