Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Meta Secret, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010 г.)
Допълнителна корекция и форматиране
Mandor (2012 г.)

Издание:

Мел Гил. Метатайната

ИК „БАРД“, София, 2010

Редактор: Саша Попова

Американска, първо издание

ISBN 978-954-655-138-2

История

  1. — Добавяне

Глава 10
Научи се да бъдеш богат

Законът за съответствието, законът за вибрацията и законът за менталността се съчетават, за да ни кажат, че всеки има достъп до изобилието. Ала богатството е спорно, защото зависи от твоите възгледи за света и ценностите ти. Фермер с няколко акра земя, който си осигурява прехраната и прави това, което обича, може би е много по-богат от наследница, принудена да поеме семейния бизнес, от който нищо не разбира.

Поток с риба е много по-ценен за изгладнял човек от подземие, пълно със злато. В този смисъл всяко богатство е субективно. Разбери го и ще осъзнаеш, че има приливи и отливи на световното изобилие и твоето собствено богатство.

За да станеш истински богат, трябва да приемеш кой си ти, как си взаимодействаш със света, както и услугата, продукта или стойността, които предоставяш. Правейки го, получаваш достъп до изобилието, което е навсякъде около теб във всеки момент и по всяко време. Цялото е твое. От самото начало е било твое и така ще бъде винаги до края.

Метатайната за богатството не е да се опитваш пряко сили да го спечелиш или да го искаш твърде много. Ще постигнеш желаното богатство по-бързо, ако се освободиш от прекалено силното желание, не се фокусираш и не се стараеш толкова упорито да го имаш. Чрез искането и „превиването на гръб“, за да получиш нещо, всъщност преживяваш отсъствието на желаното. Искането подсказва, че нещо ти липсва. С искането притегляш липсата към себе си, По странен начин с него се въвличаш в процес отрицателни проявления. То е форма на отрицателно програмиране на самия теб и съсредоточаване върху това, което нямаш.

Съсредоточи се върху чувството, което би изпитвал, ако вече имаш желаните неща. Дръж емоциите си високо до полюса на богатството и се концентрирай върху положителното, за да привлечеш изобилието към себе си. Действай, сякаш това, което желаеш, е вече твое. Може да го направиш чрез положителна визуализация, използвайки твърдения, заявяващи какво имаш „вече“, като същевременно изтриваш всякакви отрицателни мисли за искане веднага щом се появят и ги заместваш с положителни.

 

Джак Канфийлд

„Метатайната за богатството е да знаеш точно какво искаш и да си готов да платиш цената за получаването му. Повечето хора си мислят, че богатството идва просто от представата в ума им, че животът ще е изпълнен с изобилие. Това е важна част, но не е достатъчно. Ако се вгледаш в думата «привличане», последните шест букви изписват ДЕЙСТВИЕ (на англ. attraction — привличане; action — действие).

Една от любимите ми думи е удовлетворение. Всички искаме да изпитваме удовлетворение, но отново на латински soctis означава достатъчно, сиреч достатъчно действие (на англ. удовлетворение е satisfaction). Удовлетворение — достатъчното действие дава резултат.

Известно е, че имах много голям успех с книгите от поредицата «Пилешка супа за душата». И всеки си мисли, о, човече, ти си голям късметлия, хрумнала ти е страхотна идея!

Ние използвахме закона за привличането. Визуализирахме и окачихме плакати в нашия офис, които представяха списъците на бестселъри с нашето заглавие на първо място. Визуализирахме витрини на книжарници, пълни с книгите от поредицата «Пилешка супа за душата» и всичко се сбъдна.

Но съществува процес. Първо поискваш, после вярваш, че ще се случи, и накрая трябва да си открит да получиш това, което си пожелал.

Това са трите стъпки, които включвам в закона за привличането, а втората част от убедеността е предприемането на действия. Ако вярваш, че действията ти ще бъдат възнаградени, започваш да действаш. Убедеността не означава просто да си седиш там и да си повтаряш ммм… аз вярвам, че мога да бъда богат. То означава да се правят неща, които носят богатство.“

 

Боб Проктър

„Ако човек иска да направи по-скоро огромен скок, а не стъпки напред, увеличаващи печалбата, трябва да започне с разбирането, че може да го стори. Има една чудесна книжка. Нарича се «Ти повдигаш на квадрат». Когато повдигаш на квадрат, умножаваш числото със самото число, нали? Когато повдигаш на квадрат, умножаваш своя потенциал със самия него. Астрономическо!“

Човекът, написал книгата, Прайс Причард, казва: „Когато поглеждаш към огромен скок, изглежда крайно абсурдно.“ Но обръщайки се назад, вече прилича на съвсем естествена случка. Било е без усилие, било е лесно, а именно такива са огромните скокове. Това, което действително правиш, е да се отървеш от ограниченията в ума си, да му позволиш да полети и да създаде една голяма идея. Започваш, преди да си готов, въставаш срещу това, което контролира масите.

Трябва да навлезеш в пространство, което е изцяло твое. Разбери, че работиш с неограничена сила, която е навсякъде. С теб е през цялото време. По-близо е от дъха ти. Влизаш в хармония с нея, просто се освобождаваш от всички мисли за ограничения и решаваш, че ще се заемеш и ще увеличиш своята ефективност.

По същество аз сторих точно това. По онова време не знаех какво правя. Не разбирах огромния скок, но повиших моя доход от 4000 долара годишно на 175 000 за една година, а после той стигна над милион, а аз не разбирах какво се е случило. Сега го разбирам. Вях възпитан да вярвам, че ако нямаш добро официално образование, никога няма да си способен да направиш това, което аз направих. Ако нямаш опит, никога няма да успееш да направиш това, което аз направих. Бях учил два месеца в гимназия и имах лошо работно досие, но доходът ми се повиши от 4000 долара до повече от милион… на година.

Сега ти можеш да го направиш и първата стъпка е разбирането, че си в състояние да го постигнеш. Престани да слушаш хората, които ти казват, че не можеш. И започни да виждаш как правиш нещо наистина голямо. Напиши го на лист хартия — крайния резултат. Започни с думите: „Аз съм толкова щастлив и благодарен сега, че промених моя годишен доход на месечен доход.“

 

Джо Витале

„Метатайната за богатството и изобилието е да правиш това, каквото обичаш, да следваш своята страст, да се наслаждаваш на живота си, да си благодарен за този момент, давайки си сметка, че всъщност вече имаш богатство и изобилие. Имаш богатство и изобилие до степента, до която го допуснеш в живота си. Увеличи своята възприемчивост, разбери, че го заслужаваш, и ще се сдобиеш с повече богатство и изобилие веднага.“

 

Джак Канфийлд

„Ако искаш да бъдеш богат външно, трябва първо да станеш богат вътрешно — каквото горе, това и долу. Каквото вътре, това и вън. Най-напред трябва да станеш богат в своите мисли, после богатството ти ще намери и външен израз. Необходимо е да имаш нагласата за това. Трябва да създаваш богати и изобилни мисъл-форми за това кой си ти и какво е възможно, а направиш, ли го, те ще започнат да се проявяват извън теб“

 

Джей Ейбрахам

„Първото нещо, което искам да знам, е: «Какво мислиш, че се опитваш да постигнеш?» Следващото нещо, което искам да знам, е: «Защо се опитваш да го постигнеш?» Последното нещо, което искам да знам, е: «Ако го постигнеш, какво предполагаш, че ще се случи в живота ти?»

След това се връщам назад и разглеждам алтернативните реалности. И си казвам, ако не беше постигнал това по този начин, какво щеше да стане? Много хора идват при мен и ми заявяват: «Искам бизнесът ми да се разрасне» И добавят: «Печеля по един милион долара, но всъщност искам да станат 10 милиона.» А аз питам: «Защо?» Те отговарят: «Защото изкарвам сто хиляди и ако ги умножа десет пъти, ще спечеля милиона, който исках» Аз казвам: «Да, но ще трябва да се примириш и да се справиш с десет пъти повече разходи, десет пъти повече инвентар, десеторен капитал или пари, които да инвестираш, десет пъти повече служители, за да успееш, десет пъти повече стрес. Не би ли било по-добре да откриеш по-лесни начини да получиш по-голяма печалба от това, което правиш сега, или с хората, с които го правиш?»

Имам предвид, че трябва да си в състояние да прецениш алтернативите и възможностите. Преподавам система, която се основава на предприемането на действия и осъществяването им, нарича се оптимизация. Оптимизацията е да използваш по най-съвършения и добър начин своето време, усилия, емоции, живота си и взаимоотношенията си и да получиш най-добрия резултат и последствия.

Но не можеш да започнеш — и действително много хора се провалят именно тук — да оптимизираш, докато не отделиш време да наблюдаваш, изучаваш и определяш, не всичко, а обсега от възможности за избор, алтернативите и други удобни случаи, достъпни за теб. Номер едно е да постигнеш целта, а номер две е алтернативната цел“

 

Боб Проктър

„Най-важното е да престанеш да слушаш какво ти казват да вършиш всички други. Започни да обръщаш внимание на нещата, които ти искаш да правиш.

Спомням си, че самият аз като млад все казвах: «Мамо, татко, или на учителя си — искам да направя това и това…» А те питаха: «И как ще го направиш?»

Не можеха да разберат, че не знам как да го направя, но и никой друг няма представа как да осъществи замислите си, когато за пръв път му хрумнат. Не се налага да знаеш как.

Двама млади механици на велосипеди от Дейтън, Охайо, ни въведоха в ново царство. Вяха първите, които полетяха с аероплан. Цял свят смяташе, че не би могло да се осъществи. Всичко по-тежко от въздуха е привличано към центъра на Земята. Не можеш да летиш. Ала те го искаха и успяха!“

 

Илай Дейвидсън

„Как ставаш по-богат? Ставаш по-благодарен! Изследвания в САЩ показват, че благодарните хора изкарват повече пари и са по-добри по отношение на нововъведенията.

Затова първата стъпка към забогатяването е да станеш по-благодарен. Открий доброто в своя свят веднага и ще направиш първата стъпка към богатството.“

 

Джак Канфийлд

„Моята Метатайна за богатството в основата си е, че трябва да създадеш много стойностни неща за доста хора и направиш ли го, ще върнеш голямото богатство при себе си. Постига се, като предоставяш на други хора услуги и продукти, които подобряват живота им, носят им радост. Ако го правиш, продължавай да разширяваш тази дейност. Винаги мисли за увеличаване на направеното за другите. Ако постъпваш така, богатството е логично заключение.“

 

Портрет на Артър Кармаци

„Знам, че си имал трудни периоди. На мнозина от нас се е случвало. В даден момент от живота ми се оказа, че имам половин милион долара дългове. И поради това ме сполитаха всевъзможни други неприятности. Но едно от нещата, които открих, беше, че не съм бил верен на истинската си същност. Бях се съсредоточил върху причините за нечии чужди грешки, поради които положението ми, бизнесът ми и всичко бе лошо.

Едва когато започнах да се вглеждам в себе си, в това, което правех, и в начина, по който реагираха хората, осъзнах, че всичко зависи от мен. После се замислих какъв човек искам да стана и за факта, че не бях такъв, и си дадох сметка, че се налага да се променя.

Ако наистина искаш да осъществиш промяна по отношение на богатството и изобилието, ако действително желаеш да бъдеш различен човек, който заслужава и е способен да постигне големи неща, трябва да се вгледаш в себе си — кой си всъщност.

Каква е твоята самоличност? Каква е идеалната ти същност? Какви са факторите в средата ти, които могат буквално да изтъкнат най-доброто у теб, и какъв се налага да станеш, за да въздействаш върху тях?“

 

Както научихме, богатството може да приеме много форми: богатство на духа, на здравето, богатство с приятели и щастие и т.н. Но една от областите, с която най-вече свързваме богатството, са парите и бизнесът. Следват няколко упражнения, които може да се окажат полезни, когато се борави с богатството на бизнес арената. Независимо дали ти си шефът или си служител, със сигурност ще ти помогнат да почувстваш богатството по съвсем нов начин.

Никой не обича критика и несъмнено е много по-лесно да се критикува, отколкото да се разреши проблемът. Критикуването в името на самата критика, за да се подцени някой друг или за да се почувстваш добре, или за да дадеш израз на злобата си и да нараняваш, никога не е добро. Подобна критика означава, че критикуващият трябва да се справи със сериозни лични проблеми. В такива случаи най-добре е да се помни, че този човек насочва погрешно своите емоции и въпросът има малко общо с твоята личност. Понякога обаче критиката е полезна, когато е градивна. Може да ти покаже къде си направил грешка и да ти посочи нова, по-положителна посока. Ето няколко полезни съвета за справяне с критиката.

Справяне с критиката

Направи мислена стъпка назад и разбери, че критиката е за това, което си направил, а не за това кой си.

Опитай се да разбереш гледната точка на критика, помисли чия е отговорността.

Отделяй словесните обиди от критиката.

Ако се стигне до обида, не я приемай. Може би другият човек е имал лош ден и ти си станал неговата изкупителна жертва, или намеренията на хората са били добри, но те просто не умеят да поставят въпроса по положителен начин. Във всеки случай не е нужно да се навърташ наблизо. Извини се и кажи, че си склонен да обсъдите въпроса по-късно, когато сте по-спокойни и проявявате повече уважение.

Попитай критикуващите какво са искали да направиш вместо стореното. Ако според теб има смисъл, поучи се и го използвай в бъдеще.

Не спори, дори да мислиш, че критиката е напълно погрешна. По-добре се извини. Това е най-бързият начин да се разсее напрежението. Не трябва да се извиняваш за нещо, което не си направил, но можеш да обясниш, че действията ти са били разбрани погрешно. „Съжалявам, че го виждате така.“ По-късно, когато нещата се успокоят, сигурно ще пожелаеш да кажеш на другия човек какво си възнамерявал и да изразиш съжаление, че намерението ти не е постигнало желания резултат. И разбери, че смисълът на твоето общуване е отговорът, който получаваш. Критиката не означава, че не си прав, но може да те направи по-добър следващия път.

Критикуване и изказване на оплаквания

Както вече обсъдихме, да си критик просто за да нанесеш удар или да нараниш нечии чувства, в крайна сметка само ще нарани теб самия. Но ако искаш да промениш нещата и да бъдеш конструктивен, използвай следните съвети:

Говори направо. Кажи на другия човек какво е направил и че не си съгласен с това. Послужи си с личното местоимение „аз“: „Аз видях това“ или „Аз мисля, че“, за да покажеш твоята гледна точка. Опиши поведението му. Бъди колкото е възможно по-недвусмислен. Посочи какво си видял, какво си чул, какво смяташ и му кажи какво не харесваш.

Не допускай, че познаваш чувствата и намеренията на другия човек, защото почти сигурно не е така.

Не се впускай в теории или обяснения заедно с оплакването, тъй като това ще отвлече вниманието от него.

Не приписвай качества на човека, които всъщност са черти на поведението му, т.е. ако мислиш, че това, което е направил, е глупаво, кажи го, но не заявявай, че той е глупав.

Не обвинявай. Вместо това му кажи какво би предпочел. Отново бъди конкретен. Много по-вероятно е хората да погледнат сериозно на оплакването ти, ако не се чувстват лично обвинени или засегнати. Никой не би искал да бъде разбран погрешно или да прави грешки.

Материализиране на богатството

Метатайната за материализиране на богатството е същата като за всяко друго нещо, което искаш да дойде при теб чрез закона за привличането. Най-напред трябва да поискаш, после да го излъчиш към Вселената и накрая да позволиш на себе си да го приемеш. Боб Проктър споменава, че харесва и си служи със следния метод — ежедневно записва в сегашно време какво иска да се прояви, сякаш вече се е сдобил с него. Предпочитаният от мен вариант включва списък с няколко неща за осъществяване, които бих искал да станат. Тъй като съм такъв тип човек, който обича равновесието във всичко, когато приключа, разделям списъка наполовина. Съгласявам се половината да изпълня сам, а останалото оставям да ми донесат законите на Вселената. Това е акт на искане, после го излъчвам и му позволявам да дойде при мен.

Чудесно е, ако се направи с висок дух, независимо дали вярвате или не. Когато казах на скептично настроена приятелка за тази техника, тя реши лично да я изпробва. Беше изключително заета и току-що се бе преместила в нов град, когато колата и бе ударена отстрани на паркинг. Тъй като виновникът си бе отишъл и цената за поправката на вдлъбнатината трябваше да й се удържи, тя се примири и остави ремонта за по-късно, когато щеше да има повече пари и да намери надежден сервиз. И си каза: „Ако този закон наистина действа, тогава Вселената ще поправи колата ми.“ После забрави за това и продължи живота си. Няколко седмици по-късно, изпитала странен импулс да отиде в район на града, който не била посещавала. Пътуването изглеждало неуместно, докато не се приготвила да си тръгне. Внезапно двама мъже в пикап започнали да й махат да спре край пътя. Най-напред не им обърнала внимание, но тогава те започнали да й викат. Обезпокоена, че може да става нещо сериозно с колата й, тя спряла на паркинга и свалила стъклото.

Шофьорът на пикапа й казал, че е собственик на автомобилен сервиз и би могъл да поправи смачканата врата на колата й безплатно. Чудейки се дали ще я вдигнат с крик, тя учтиво отказала. Собственикът на камиона обяснил, че носи със себе си всички инструменти и би могъл да отстрани повредата направо на паркинга, а на приятелката ми дори нямало да се наложи да излиза от колата си. Тя се съгласила, но оставила колата на скорост и вратите заключени. Само за няколко минути работата била свършена. Тя попитала мъжа защо й е помогнал. Той свил рамене:

— Личните дела винаги са били най-добрата реклама за моя бизнес.

— Но защо аз? Какво ви накара да ме спрете? — продължила приятелката ми.

Той й намигнал и отвърнал:

— Вселената ми каза да го направя. После потеглил.

Докато приятелката ми карала към дома си, се чудела на добрия си късмет. На половината път си спомнила. Тя била помолила Вселената да поправи колата й.

Искай! Излъчи! Позволи!

Твърдения за богатство (Повтаряй си ги всеки ден)

1. Аз съм магнит за парите.

2. Сега създавам богатство за себе си и тези, около мен чрез своите идеи, енергия и страст.

3. Всичките ми инвестиции са доходоносни.

4. Парите, които искам и от които имам нужда, винаги са ми на разположение.

5. Всичко, което похарча, се връща към мен трикратно.

6. Моите мисли се превръщат в значително финансово изобилие за мен.

7. Колкото повече раздавам от богатството си, толкова повече се умножават личните ми финанси.

8. Без усилия привличам цялото богатство, от което имам нужда и желая чрез силата на моите намерения.

9. Приемам дарове от другите със знанието, че те доставят повече удоволствие на даващия, отколкото на мен.

10. Аз съм благосклонен дарител и получател.