Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 83 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Диан Жон (2012)
Допълнителна корекция
Диан Жон (2014)

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2

Април 2014 — версия 3 (настояща)

 

Всички права запазени.

 

 

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2 (настояща)

 

Всички права запазени.

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция от Диан Жон

Защо са важни?

Парите са във всички сфери на вашия живот. Те поставят ограниченията в него и определят какво може да имате и какво — не. Ако имате 30 000 лв., можете да си купите:

● 1 нова кола за 30 000 лв.;

● 2 коли по 15 000 лв.;

● 3 коли по 10 000 лв.;

● или дори само една кола на старо за 4 000 лв.

Тоест, имате избор.

Ако имате само 4 000 лв. обаче, вие нямате избор. Имате една-единствена опция — кола на старо за 4 000 лв. Липсата на пари е направила избора вместо вас.

Състоянието на финансите Ви задава параметрите на цялостния Ви стандарт на живот. И не само вашия — то се разпростира и върху живота на хората около вас. Ако вие карате кола за 4 000 лв., това принуждава семейството Ви да се вози в кола за 4 000 лв. Ако нямате пари за таксите в University of Oxford, това принуждава децата Ви да учат другаде. Ако живеете в порутена панелка, то и децата Ви са принудени да живеят в порутена панелка.

Няма да забравя Коледата на 2009-та година. Тогава бях затънала в заеми: 5000 лв., от които още не бях върнала и стотинка. Събирах по малко пари — кога 20 лв., кога 30 лв., кога 160 лв. — докато събера 1000 лв. като малко по-сериозна сума и така да върна една част.

Разбира се ако сте чели kadebg знаете, че тогава вече бяхме приключили с опита за бизнес, откъдето дойдоха тези 5000 лв. дългове. Едва от 2 месеца бях на работа със 700 лв. заплата, като само за квартира и консумативи ми отиваха към 200 лв. Това за София дори беше малко, но пък за да съм на такава евтина квартира ползвах само 1 стая от тристаен, студен панелен апартамент с още 3 души.

Та като наближи Коледа на 2009, бях купила съвсем символични подаръци на близките ми… 5–10 лв. на човек. Просто нямаше как, всичко се беше объркало тотално, после този заем, после кризата вече беше дошла и не се знаеше човек колко време ще е на работа. Зимата в стаята ми беше тотално студено, пусках духалката за няколко часа вечер и толкова. Бяхме на ток, а не исках да давам излишни пари.

И няма да забравя тая проклета сутрин на 25-ти декември, когато трябваше да се отварят подаръците и просто ми се ревеше, че трябваше да подаря на майка ми едно тъпо бяло трико за 12 лв. Тогавашния ми приятел получи две китайски тениски по 4 лв. едната. На татко не помня какво съм била взела — явно е било нещо хептен обикновено.

Но искам да Ви кажа, че тогава съвсем ясно усетих какво означава да нямаш избор. С две думи: унизително е. С повече от две думи — хич не е приятно да виждаш как близките ти отварят евтини китайски стоки за Коледа, особено като знаеш, че те заслужават много повече. А още по-гадно е да гледаш как заради теб се правят, че ги харесват. Да усещаш как вместо да се радват на празника, те се притесняват за теб и за това колко си се „охарчил“ — цели 8 лв.

Иска ми се да мога тук да продължа с някоя история като от филм — как съм стиснала зъби и съм се зарекла това никога вече да не ми се случва, как съм прекарала коледния ден да измисля план за забогатяване и после съм станала супер-богаташ. Но не стана така.

Истината е, че тогава бях на 24 и бях просто смазана. Нямах никаква идея какво точно да правя, накъде да поема. Знаех, че трябва да се стискам и да спестявам колкото се може повече пари всеки месец. Но дори да отделях по 300 лв. всеки месец за заема, пак щяха да ми отидат към 2 години, докато го върна.

ВИЕ КАК БИХТЕ ПРИЕЛИ ТАЗИ МИСЪЛ — ЧЕ ВИ ОЧАКВАТ 2 ГОДИНИ САМО МИЗЕРИЯ?

ВИЕ ИЗОБЩО БИХТЕ ЛИ ИЗДЪРЖАЛИ 2 ГОДИНИ САМО НА ХЛЯБ И СОЛ?

Сега нали разбирате защо казвам „смазана“.

Защо Ви разказвам тая случка — защото искам да усетите добре колко са важни парите. Тяхното влияние прониква навсякъде в живота Ви като невидима радиация.

И още нещо. Макар най-видимо да засяга материалното, влиянието личните финанси в живота Ви е доста по-дълбоко. То засяга и много нематериални неща:

● колко време можете да посветите на семейството си;

● дали сте подчинени на работата си;

● какви възможности за развитие ще имат децата ви;

● можете ли да се отдадете на истинското си призвание;

● можете ли сте с близките си в трудни за тях моменти.

Всеки един предмет в живота Ви струва пари — от мартеничката за 0.20 лв през цветята за 24 Май до куверта за Нова година. Запомнете: вашите пари поставят ограниченията във вашия живот. Материалното няма да Ви донесе щастие само по себе си, но то е предпоставката за щастие.

Това да си щастлив и да живееш в мизерия го има само по филмите.

Запомнете: материалното е предпоставката за щастие. Материалното определя не само вашия живот, но и този на близките Ви. Включително нематериални аспекти като спокойствие и щастие.

Именно затова, а не от суета или алчност, е толкова важно да контролирате своите лични финанси.