Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 83 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Диан Жон (2012)
Допълнителна корекция
Диан Жон (2014)

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2

Април 2014 — версия 3 (настояща)

 

Всички права запазени.

 

 

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2 (настояща)

 

Всички права запазени.

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция от Диан Жон

Допълнителна работа

В наши дни допълнителната работа[1] е почти задължителна. Защо? Имам две много добри причини за вас.

Първо, защото ни е нужен баланс удовлетворение-пари, който не можем да си осигурим само с една работа. (Освен ако не сте Бритни Спиърс. Не? Четете надолу.)

Нуждата от по-голямо удовлетворение или от повече пари са причините, които стоят зад периодичното търсене на „по-добра работа“.

Да намерите комбинацията пари+удовлетворение в една работа е много по-трудно, отколкото да ги откриете поотделно. Затова, вместо да натоварвате основната си работа с допълнителни изисквания, можете просто да потърсите допълнителна работа.

Така например моята приятелка Н. работи в държавна структура с доста ниска заплата. След 18:00 съблича официалния костюм, слага дънките и работи като сервитьорка до 00:00 ч.

Обратното — да взимате добри пари, но нещо да не Ви достига — също е възможно. По този повод особено ми хареса примерът на П.:

Аз ще прибавя пример от моя живот:

Аз работя като системен администратор […] тази професия е свързана с поголовно късане на нерви плюс натрупване на голямо (понякога огромно!) количество отрицателна енергия. Замислих се как да изразходвам тази енергия […] Разсъждавах ден-два и когато една понеделнична сутрин крачех към офиса, забелязах една табела на автоморга в този момент спрях… помислих… усмихнах се и продължих пътя си.

През следващите дни на седмицата тайно наблюдавах как протича работния процес и въобще как се работи там. Петък вечерта, след работа минах през автоморгата и попитах управителя дали има нужда от работна ръка почасово, той ми отговори че има, но ме попита дали си имам на идея какво трябва да правя, аз му отговорих че мога на другия ден да мина, да изкарам един работен ден и ако е доволен да ме наеме, ако ли не ще му дам 20 лв. като компенсация за загубеното време. На другия ден пристигнах с 30 лева в джоба и… започнах работа. Беше много просто […]

Накрая на работния ден получих работата и като равносметка придобих следните неща:

● 200 лева допълнителен месечен доход;

● ползвам материално-техническата база и служебните коли на автоморгата напълно безплатно;

● Когато ми трябва някоя част я получавам с близо 40% отстъпка;

● Имам ценова листа на авточасти с 20% търговска отстъпка.

Да обобщя: Изкарвам си отрицателната енергия, макар и по варварски начин, не съм длъжен да спазвам определено работно време, научавам интересни и полезни неща, забавлявам се и най-вече получавам приличен допълнителен доход!

Второ (и по-важно) — защото допълнителната работа означава допълнителни възможности.

Първо, допълнителната работа означава нов опит. Второ, новите контакти също са фактор, понеже всеки човек е за вас връзка към нова възможност. Трето, допълнителната работа носи и доход. Ако с нея изкарвате примерно 100 лв. и Ви се виждат малко, помислете какво биха искали от вас на основната работа, за да Ви плащат 100 лв. отгоре — ако изобщо има такава възможност. Често основната работа е с фиксирана заплата и работно време и няма как (и за какво) да Ви плащат допълнително.

(Макар че дори да не печелите много си струва да опитате нещо допълнително.)

Но най-вече — допълнителната работа може да се окаже ключ към вашата самостоятелност.

Като се връщам назад си давам сметка, че най-поучителните периоди от живота ми са били именно тези, в които съм работила допълнително. Тогава на практика виждаш колко трудно е да намериш допълнителен доход (а да си го създадеш сам — да не говорим). И колко трудно може да бъде постоянството, особено за млад човек зодия Близнаци. :)

Когато навремето развивах уроците по английски като допълнителен доход, на няколко пъти ми мина през ума идеята нещата да прераснат на ниво школа. Въпреки че това не се случи (дори не се опитах), възможността я имаше и беше напълно реална.

Впрочем не е нужно допълнителната работа да е точно „работа“. В класическия случай работите 4 часа вечер на допълнителен трудов договор или определен брой часове на граждански договор — супер. Но можете също да работите за себе си, както в примера с уроците. Така може неусетно да започнете да печелите пари с нещо, което обичате.

Затова горещо препоръчвам започването на допълнителна работа, особено ако е поради липса на удовлетворение от основната. Тогава тя има потенциал направо да промени живота Ви. Ако е само за пари — и това не е лоша причина, но в този случай допълнителната работа ще си остане просто временен етап от живота Ви и нищо повече.

Пазарът се движи от принципа на конкуренцията и всеки от нас постоянно се състезава с всички останали: за повече пари, за повече свободно време, за повече престиж.

Можете ли да се състезавате наравно с човек, който работи 20 часа седмично повече от вас?

Бележки

[1] Под „допълнителна работа“ разбирайте всяка работа, която НЕ Е тип МЛМ (мрежов маркетинг) или съмнителна оферта за пари чрез кликане на реклами в интернет.