Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Wenn Tiere reden könnten, (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Вернер Гитт; К.-Х. Ванхайден

Заглавие: Ако животните можеха да говорят…

Преводач: Мариета Фиркова

Език, от който е преведено: немски

Издател: Издателство „Верен“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2018

Художник: Dieter Otten, Bergneustadt

ISBN: 978-619-231-021-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/11845

История

  1. — Добавяне

2. Фонтани вместо отпечатъци от пръсти

Ние, китовете, сме живи суперлативи. Очаквали ли сте това от нас? Искам да ви обясня, че ние, китовете, сме надарени от Създателя със способности, които не се срещат никъде другаде в животинския свят. Знаехте ли например че:

— има китове, които могат да се хранят, плувайки с 10 км/час? Те се придвижват с 35 км/час постоянно темпо, но когато е нужно, достигат 65 км/час?

— има китове, които като прелетни птици всяка година преминават 10 000 км?

— има китове, които могат да композират?

— има китове, които правят фонтан от водна пара с височина 15 м?

— има китове, които държат рекорд в гмуркането — достигат до 3000 м дълбочина?

— има китове, които притежават мощност над 850 киловата (вашите автомобили от среден клас достигат едва една десета от това)?

— има китове, които разполагат с обем на дробовете над 3000 литра (вашите достигат 4, най-много 7 литра)?

— има китове, които с 42% достигат рекорд по масленост на майчиното мляко (вашите майки могат да достигнат с 4,4%, едва една десета от тази стойност)?

— има китове, чийто език е толкова голям, че достига размерите на два възрастни коня?

— има китове, чиято аорта има диаметър 50 см и отговаря на вашите канализационни тръби?

Защо изброявам всичко това? За нас не е от значение да заемем почетно място във вашата книга на рекордите „Гинес“. Нещо друго е важно. Забелязали ли сте, когато четете разказа за сътворението, че ние сме единствените назовани по име животни? „И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им, и всяка крилата птица според вида ѝ. И Бог видя, че беше добро.“ (Бит. 1:21) Защо ли? Нима Бог е проявил особено старание при нашето създаване? Нима ние Го радваме най-много? Да си призная, дълбоката причина не може да бъде разгадана веднага, но представете си: ние сме признати за достойни да служим като скрит знак за възкресението на Исус. Когато критиците на Господ Иисус искали знамение от Него, Той им посочил историята на Йона: „Защото както Йона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.“ (Мат. 12:40)[1]. С това Господ Иисус е предсказал Своето възкресение. Мислили ли сте кое морско животно има такъв обем на стомаха, че в него да има място за човек? Ако прецените, ще откриете, че само нашият вид е годен за това. Ако в разказа за сътворението ние сме пряко посочени, то в горния смисъл ние считаме, че сме знак, който загатва за възкресението на Иисус, и освен това дава доказателство за величието на Бога. Така че аз искам да разкажа подробно за живота ни и за безбройните, достойни за възхищение подробности, а вие сами ще можете да си направите изводите. Вашите учени не са използвали различията в телесните размери, привичките на живот, методите за търсене на прехрана, жизнените пространства в моретата като критерий за класифицирането ни. Те ни класифицират в две големи групи по вида на челюстите ни (зоол. „подразред“): Mystacoceti (мустакати (беззъби) китове) и Odontoceti (зъбати китове). Към мустакатите китове спадат семействата: гладки китове (гренландски кит, южен кит, японски южен кит, австралийски южен кит, джуджевиден кит), сиви китове и Balaenopteridae (син кит, финвал, Balaenoptera edeni, гърбат кит). Към подразреда на зъбатите китове се отнасят семействата: кашалотови, Ziphiidae (берардиус, високочел бутилконос), нарвали, тюлени и делфинови.

Жизнената ни среда са океаните, но имайте предвид, че китовете не са риби, а бозайници! Ние раждаме нашите малки. Това прави и рибата Sebastes marinus, но няма риба, която да кърми потомството си. Въпреки че живеем предимно в морето, по своята същност сме истински белодробно дишащи бозайници. Ние поддържаме постоянна телесна температура от 36,5° С, независимо от това дали се намираме в ледените води на Антарктика или в по-топлите басейни на Азорските или Бермудските острови, Можете да си представите, че такива условия ни създават не малко сложни проблеми, които обаче Създателят е разрешил по забележителен начин.

Бележки

[1] В гръцкия Нов Завет думата „ichthiys“ се използва по принцип за „риби“. Само на едно място (Матей 12:40) четем „ketos“. Тази дума е предадена в други преводи по-точно като „гигантска риба“ (Schlachter), „морско чудовище“ (Zürcher), „морско страшилище“ (Jerusalemer), „огромна риба“ (New International Version).