Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Проходът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Passage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,2 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2016 г.)

Издание:

Автор: Джъстин Кронин

Заглавие: Проходът

Преводач: Евелина Пенева

Издание: първо (не е указано)

Издател: ИК „Intense“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Тип: роман

Националност: американска (не е указана)

Печатница: ДП „Димитър Благоев“

Редактор: Стела Арабаджиева

Консултант: Митко Илиев

Коректор: Цветана Грозева

ISBN: 978-954-783-135-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1930

История

  1. — Добавяне

IV
Всички нащрек
Първа колония
Планините Сан Хасинто
Република Калифорния
91 Сл.В.

О, Сън, о, сладък Сън,

Любезни наш хранителю природен,

С какво те сплаших, та не искаш вече

Натежал върху морните ни клепки

Да потопиш ума ми във забрава?

Шекспир

Хенри IV, част II

prohodyt_karta_na_pyrva_kolonija.png
ДОКУМЕНТ НА ЕДИНСТВЕНИЯ ЗАКОН

С НАСТОЯЩИЯ ЗАКОН СЕ СВЕЖДА ДО ЗНАНИЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ НА КОЛОНИЯТА СЛЕДНОТО:

 

Ние, ДОМЪТ, с цел да запазим ДОМАШНИЯ РЕД, да осигурим РАВЕН ДЯЛ и ЗАЩИТА на УБЕЖИЩЕТО, да установим ПОЧТЕНОСТ във всичко, което се отнася до РАБОТАТА и ТЪРГОВИЯТА, да осигурим ОБЩА ЗАЩИТА на КОЛОНИЯТА, нейните МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ и ДУШИТЕ, които ще пребивават зад СТЕНИТЕ до ДЕНЯ НА ЗАВРЪЩАНЕТО, установяваме и създаваме този ДОКУМЕНТ НА ЕДИНСТВЕНИЯ ЗАКОН.

 

 

ДОМЪТ

 

ДОМЪТ ще се състои от най-старите членове на всяко от оцелелите ПЪРВИ СЕМЕЙСТВА (Патал, Джаксън, Молиноу, Фишър, Чоу, Къртис, Бойз, Норис), без да се изключват онези, които са се присъединили като второ семейство посредством брак, включително семействата на Бродещите; или в случай, че най-старият от оцелелите семейства отказва да служи, от друг представител на семейството.

ДОМЪТ ще се съветва със СЪВЕТА НА ЗАНАЯТИТЕ, за да наблюдава всички въпроси относно защитата, производството, осветлението и разпределянето на РАВНИТЕ ДЯЛОВЕ. ДОМЪТ ще има последна дума при всички спорове и ще взима решения в случай на ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ;

ДОМЪТ ще избере един от своите членове за ГЛАВА НА ДОМА, който единствен няма да е задължен да упражнява и втори ЗАНАЯТ.

 

 

СЕДЕМТЕ ЗАНАЯТА

 

Всички задължения в рамките на КОЛОНИЯТА, без да се включват СТЕНИТЕ, в това число ЕЛЕКТРОСТАНЦИЯТА, ТУРБИНИТЕ, ПАСИЩАТА и КЛАДЕНЦИТЕ, ще бъдат разделени на СЕДЕМ ЗАНАЯТА, които включват: Стража, Работници, Осветление и електричество, Животни, Търговия, Производство и Убежище — Медицински грижи.

Всеки от СЕДЕМТЕ ЗАНАЯТА („дейности“) ще се самоуправлява, ГЛАВИТЕ НА ЗАНАЯТИТЕ ще сформират СЪВЕТ НА ЗАНАЯТИТЕ и ще се отчитат пред ДОМА по начин, определен от ДОМА и по негово усмотрение.

 

 

СТРАЖАТА

 

СТРАЖАТА занапред ще се счита за един от СЕДЕМТЕ ЗАНАЯТА, равнопоставен с останалите и изпълняван от не по-малко от ПЪРВИ КАПИТАН, трима ВТОРИ КАПИТАНИ, петнайсет пълноправни стражи и известен брой, определени за вестители.

Всички ОГНЕСТРЕЛНИ ОРЪЖИЯ и СТРЕЛКОВИ ОРЪЖИЯ (лъкове, арбалети, ножове с остриета от над 10 см) в границите на СТЕНИТЕ на КОЛОНИЯТА, ще се съхраняват и държат в ОРЪЖЕЙНАТА, под наблюдението на СТРАЖАТА.

 

 

УБЕЖИЩЕТО

 

Всяко дете ще остане на сигурно място в УБЕЖИЩЕТО (Начално училище „Ф. Д. Рузвелт“), без да го напуска, до осемгодишна възраст и ще напусне границите му с настъпването на осмия му рожден ден, след което детето ще избере ЗАНАЯТ според нуждите на КОЛОНИЯТА и с одобрението на ДОМА и СЪВЕТА НА ЗАНАЯТИТЕ.

РАВНИЯТ ДЯЛ на детето след излизането му от УБЕЖИЩЕТО, от което то е част, се предава на ДОМА, за да го получи при своята ЖЕНИТБА.

Децата в УБЕЖИЩЕТО не бива да знаят нищо за света такъв, какъвто е извън стените на КОЛОНИЯТА, да не им се споменава нищо за ВИРАЛИТЕ, задълженията на СТРАЖАТА и събитието, известно като СТРАШНИЯ ВИРУСЕН КАТАКЛИЗЪМ. Всеки, който съзнателно дава такава информация на което и да е МАЛОЛЕТНО ДЕТЕ, подлежи на наказание ПРОКУЖДАНЕ ИЗВЪН СТЕНИТЕ.

 

 

ПРАВА НА БРОДЕЩИТЕ

 

БРОДЕЩИТЕ или душите, които не са от ПЪРВИТЕ СЕМЕЙСТВА, получават пълен РАВЕН ДЯЛ и не могат да бъдат лишени от тези дялове от когото и да било; изключение са неженените мъже, които избират да пребивават в БАРАКИТЕ с дяловете от техните ЗАНАЯТИ.

 

 

ЗАКОН НА КАРАНТИНАТА

 

Всяка душа, била от ПЪРВО СЕМЕЙСТВО или БРОДЕЩ, влязла във физически контакт с ВИРАЛ, трябва да остане под карантина за период не по-кратък от 30 дни.

Всяка душа, била тя поставена под карантина или свободна, която показва симптоми на ВИРАЛНА ИНФЕКЦИЯ, в това число, но не само, на: ПРИПАДЪЦИ, НЕПОНОСИМОСТ КЪМ СВЕТЛИНАТА, ПРОМЯНА НА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ, ГЛАД ЗА КРЪВ ИЛИ СПОНТАННО РАЗСЪБЛИЧАНЕ, може да подлежи на незабавна изолация и/или на ЕКЗЕКУЦИЯ ПО МИЛОСТ от СТРАЖ.

Всяка душа, която отвори вратите било отчасти, било напълно, случайно или преднамерено, сам или заедно с други, между ВТОРИЯ ВЕЧЕРЕН и ПЪРВИЯ СУТРЕШЕН ЗВЪНЕЦ, подлежи на наказание чрез ПРОКУЖДАНЕ ИЗВЪН ВРАТИТЕ.

Всяка душа, която притежава, работи или насърчава работата с РАДИО или друго ИЗЛЪЧВАЩО СИГНАЛ УСТРОЙСТВО, подлежи на наказание ПРОКУЖДАНЕ ИЗВЪН ВРАТИТЕ.

Всяка душа, извършила престъпление, като убийство на друга душа, действие, определено като умишлено предизвикване на физическата смърт на друг без достатъчна провокация от заразяване, подлежи на наказание ПРОКУЖДАНЕ ИЗВЪН СТЕНИТЕ.

ЗАКОНЪТ Е ИЗДАДЕН И ПОДПИСАН
В ГОДИНАТА НА НАШЕТО ОЧАКВАНЕ,
17-а Сл.В.

Девин Данфорт Чоу

Федерална агенция по извънредните ситуации

Заместник Регионален Глава на Централната Карантинна зона

ГЛАВА НА ДОМ

 

 

Терънс Джаксън

Люси Фишър Джаксън

Портър Къртис

Лиъм Молиноу

Соня Патал Ливайн

Крисчън Бойс

Уила Норис Даръл

ПЪРВИ СЕМЕЙСТВА