Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Your Quest for God, (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
3,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Ричард Бенет

Заглавие: Търсене на Бога

Преводач: Николай Дерменджиев

Език, от който е преведено: немски

Издание: първо

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: религиозен текст

Художник: Dieter Otten, Bergneustadt

ISBN: 978-619-7015-53-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10875

История

  1. — Добавяне

Но как?

На много хора, които чуват проповедта на апостол Петър за живота, смъртта и възкресението на Иисус, Бог дава копнежа да познаят Спасителя. За тях Светият Дух извършва това, което прави и за вас. Тези хора чуват Петър да им казва, че Иисус е Господ (Кириос — Яхве) и Божият Месия. Тяхната първа реакция е смущение и безпомощност, когато си спомнят как равнодушно са отхвърлили Разпънатия — Самия Бог.

Писанието ни съобщава: „Като чуха, те, ужилени в сърцата си, казаха на Петър и на другите апостоли: Какво да направим, братя?“ (Деян. 2:37) Вяра без покаяние и обръщение си остава нещо безсъдържателно и без последици, като фалшива банкнота. Вярата в спасителното дело на Христос обаче включва и ново отношение към Бога — отношение на доверие, както и промяна в нашия живот.

Ако вие с простосърдечно доверие към Иисус Му благодарите за това, което е направил за вас, като е умрял на кръста, това означава, че отношението ви към Бога и към греха се е променило радикално. Едва тогава Светият Дух ще предприеме своята „очна хирургия“ и вашият разум ще започне да разглежда нещата от съвсем друга позиция. Понятието „покаяние“ означава и промяна на мисленето. Следователно опитността на истинското новорождение означава и дълбока промяна на отношението към Бога и към греха.

По отношение на Бога покаянието (промяната на мисленето) означава да се отхвърли всяка лъжлива представа за Бога. В Африка аз видях как хора, които по-рано упорито се бяха борили срещу разрушаването на техните стари житейски навици и езически обичаи, публично изгаряха фетишите си, след като се обърнаха към Иисус. Други бяха изложени на силен обществен натиск, заплахи и опасности, като обърнаха гръб на един религиозен и социален ред, който отрича библейския Бог и се бори против Него. Спасителната вяра трябва да се корени в убеждението, че Иисус е Яхве — единственият Бог-Спасител.

Що се отнася до греха, когато чрез вяра вие преживеете спасението си, тогава със срам и печал ще разберете собствената си греховност. Промяната във вашето мислене (покаянието) по отношение на греха ще означава, че вече не се опитвате да го игнорирате. Вие вече нямате извинение за греховете си и не смятате, че вашата мнима праведност може да ви спаси. „Цялата ни правда е като омърсена дреха“ (Исая 64:6) пред един свят Бог. Ако се обърнете към Иисус, ще имате желанието да се отвърнете от нещата в този живот, които не Му харесват.

Представете си един подофицер, който е в отпуск. Един ден той получава две писма. Едното е от приятел, а другото — от неговия командир. Първото писмо съдържа покана за сватбата на приятеля, а другото — заповед от офицера да се върне на служба. Несъмнено между двете има разлика — разликата между покана и заповед. Човек може учтиво да откаже на поканата, докато заповедта го изправя пред избора да се подчини или да откаже да я изпълни.

Понеже Бог ви обича и знае, че грехът ще разруши живота ви, Той не ви кани да се покаете, а ви заповядва да направите това. Когато апостол Павел говорил за Евангелието пред философи и други умни хора на официалния форум на гръцката мъдрост — Ареопага в Атина, накрая казва: „Бог… сега заповядва на всички хора навсякъде да се покаят.“ (Деян. 17:30) Това включва и вас.

Ако се откажете от неправилната си представа за Бога и от личните си грехове, ако повярвате в Господ Иисус и с радост Го признаете за свой Бог-Спасител, ще стане чудото, че Светият Дух ще „действа във вас да желаете и да изработвате“ (Фил. 2:13) онова, което е правилно в очите на Бога. С други думи, на тези, които са готови да се покаят за вината си, Бог обещава да се погрижи у тях да се появи и желанието и способността да изпълняват Неговата воля в ежедневието си. Само тогава вашият живот ще се изпълни с определеното от Бога съдържание.

Тази вътрешна промяна, осъществена от Бога при новорождението, ни прави способни да развием и променено отношение спрямо греха. Нашето вътрешно ухо е станало чувствително към Неговия глас, т.е. Неговото Слово. И Той ни дава сила да действаме по друг начин. Знае се, че Бог никога не заповядва нещо, без заедно с това да даде сила и способност за изпълнение на заповедта. „Невъзможното за хората е възможно за Бога.“ (Лука 18:27)

Колкото повече остарявам, толкова повече ме поразява необятността и многообразието на Божията милост. Грешниците не заслужават нищо друго, освен съд и смърт. И въпреки това Бог казва, че вярата е преминаване от нашето състояние на греховност към приемане на Неговата милост на опрощението — „че Той е справедлив и че оправдава този, който вярва в Исус“. (Римл. 3:26)

Ако се замислите за това, какво е направил Иисус за вас на кръста, можете само да кажете: „Боже мой, благодаря Ти!“ Всичко, което ви остава да направите, когато отворите сърцето и живота си за Господ Иисус, е да кажете: „Боже мой, благодаря Ти!“ Думите „Благодаря Ти!“ винаги ще избликват от сърцето, което е изпитало опрощаващата и спасителната милост.

Очевидно Бог знае, че Го търсите, понеже Той е поставил началото на това и ви е водил стъпка по стъпка. Сега вашето лично търсене трябва да се превърне в един личен въпрос „Тогава какво да правя с Иисус, наричан Христос?“ (Мат. 27:22) Бог ви е дал воля. Дали ще използвате тази свободна воля, за да вземете решение за Бога или против Него, това е въпрос на живот и смърт. Как ще се отнесете към Христос, е голямото решение на вашия живот.

Моето лично решение беше взето преди много години. Най-важният ден от живота ми бе денят, когато приех Господ Иисус Христос в сърцето си. Това стана така: по време на моето следване няколко приятели планираха общо прекарване на ваканцията си. Те решиха да заминат за един младежки дом, наречен „Християнски ваканционен център“, и аз се присъединих към тях. Там срещнах много млади хора, чийто живот благодарение на Господ Иисус Христос се беше променил по чудотворен начин и за които Той беше жива и лична реалност.

Дотогава „религията“ не беше ми дала нищо, що се отнася до цел в живота и духовно удовлетворение. Но по време на тази ваканция ми направи много силно впечатление промяната, която Господ Иисус Христос бе извършил в живота на новите ми приятели.

За мое учудване установих, че веселието и благочестието не се изключват взаимно! Но, странно защо, аз се чувствах все по-зле и по-зле по време на тази най-щастлива от всички ваканции. През тази седмица открих също така колко интересни и важни бяха различните събрания и библейски часове.

В четвъртък сутринта, вместо да взема участие в една предварително подготвена обща инициатива, аз отидох на разговор със Стивън Олфорд — преподавателя по Библия. Казах му: „Досега винаги съм се наричал християнин, обаче, Стивън, аз изобщо не съм такъв!“

За гордото ми сърце беше много трудно да си признае това. Тогава той стисна ръката ми и отговори: „Слава на Бога! Първата стъпка по пътя човек да стане истински християнин е доблестта да признае пред себе си, че е грешник.“

След това отвори Библията си и ми показа стих 12 от глава първа на Евангелието от Йоан: „На онези, които Го приеха, даде право да станат Божии деца, на тези, които вярват в Неговото име.“

„Наистина ли искаш да станеш дете на Бога?“, запита Стивън. „Да!“, отговорих аз убедено. Тогава той продължи: „Според Божието обещание, което току-що прочетохме, Бог ще те направи Свое дете, ако ти вярваш, че Господ Иисус е умрял за теб и Го приемеш в сърцето си.“

Можете да вярвате, че нямаше нужда никой да ме уговаря незабавно да коленича пред Бога и с изключителна сериозност да се помоля приблизително така: „Господи Иисусе, признавам, че съм грешник. Самият аз нищо не мога да направя, за да се освободя от греховете си. Благодаря Ти за Твоята смърт на кръста и за това, че си пролял кръвта Си за мен. Сега аз се отвръщам от греха си и Те моля да ми простиш! Моля Те, ела в сърцето и живота ми и бъди мой личен Господ и Спасител. Благодаря Ти и Те възхвалявам за това, че чуваш молитвата ми и ме правиш Божие дете.“

Сега аз бях истинско Божие дете, истински християнин. Сърцето ми бе изпълнено с гордост и благодарност за това, което Той бе направил. Чудесно е, че Той ще направи същото и за вас, стига само да Го помолите за това!

Въпреки че не беше така просто, не след дълго аз съобщих радостната вест на приятелите си. Сега, след повече от 40 години, все още мога да свидетелствам, че Господ Иисус е Този, който ден след ден извършва промяната в моя живот.

И наистина, ако не бях Го приел в моя живот, сегашното състояние на света би ме потискало ужасно. Но така, макар че още тук и сега моят Господ ми е все по-близък и все по-скъп, аз знам, че най-доброто предстои. Небето е съвсем близо!

Оттогава животът по чуден начин придоби смисъл. Бог ми даде възможността да общувам с Него и ми дари радостта да представя моя Спасител и на други. Бог няма любимци. Той обича и вас и копнее да стане и ваш Спасител.

Не се изненадвайте, ако имате чувството, че нещо ви тегли в различни посоки. Трябва да очаквате тази борба веднага щом Бог започне да ви привлича към Себе Си. Сатана не иска да ви изпусне от своето семейство. Той ще направи всичко възможно, за да ви отклони от вярата в Господ Иисус Христос. Но Библията ни казва: „Ето, сега е благоприятно време, ето сега е спасителен ден!“ (2. Кор. 6:2)

А сега може би ще потърсите някое спокойно място, за да се помолите приблизително като мен, когато станах Божие дете.

След като приемете Господ Иисус, разкажете на някого какво сте направили. Мислете за това, че Господ Иисус сега живее във вашето сърце и ще ви даде силата, която е необходима, за да говорите и да живеете в Него: „Ако изповядаш с устата си, че Иисус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш. Защото със сърце се вярва за оправдание и с уста прави изповед за спасение.“ (Римл. 10:9,10)

Който вярва в Него, разчита на Него и Му се доверява, няма да се опозори.