Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
La Médecine occulte, (Обществено достояние)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
3,7 (× 3 гласа)

Информация

Разпознаване и начална корекция
nikwayne (2018)
Допълнителна корекция и форматиране
asayva (2018)

Издание:

Автор: Пол Седир

Заглавие: Окултна медицина

Издание: второ

Издател: Издателство „Логос“

Град на издателя: Варна

Година на издаване: 2000

Тип: философски текст

Националност: френска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6342

История

  1. — Добавяне

Лекуване с воля

Като оставим настрана спазването на диета и режим, има случаи, когато болният може сам да се изцери; това се случва често при самовнушение, дори ако то се опира на съвсем субективни метафизични учения, както правят следовниците на така наречената християнска наука (измислена от американката Еди).

Психотерапията, упражнена от самия болен, се нарича лекуване с воля; нейните похвати са изучени и описани подробно в редица книги, които разглеждат въпросите според възпитанието на волята.

Но между многото и различни режими, на които би могъл да се подложи болен, оставен сам на себе си, има един, доста слабо известен и твърде чудноват, но извънредно труден и при който непрестанно се изпречват най-неочаквани опасности; това е индийската система, наречена Хата-Йога — т.е. съединение чрез равновесие на слънцето и луната; споменатите светила означават символично токовете (+ ) и (-) в нашето тяло, на смяната на които се подчинява нашето вдишване; защото ние дишаме всякога само през едната или през другата ноздра, но не и през двете едновременно. Нашият бял дроб насочва движението на въздуха; а белият дроб се подчинява на гръднокоремната (пневмогастрична) нервна система, която пък в своята работа следва колебанията на невидимия флуид; последният представя вълна, върху която се люлеят безнадзорно човешкото „аз“, мисловността и сърцето. Следователно ако уредим тази смяна — да става дишането ту през едната ноздра, ту през другата — отдолу нагоре ще се уредят психичните движения, а отгоре надолу — физическите функции: кръвообращение, храносмилане, отстранение на излишни останки и други. Всичко това изглежда извънредно просто, но на практика става съвсем трудно и дори опасно.

Преди всичко потребен е нравствен режим (целомъдрие, въздържание, самообладание, безстрашие и т.н.).

После, пълно телесно пречистване (пости, бани, разтривки и т.н.).

Трето: нужно е да се избере благоприятно място (удобство на телурическите, магнитни и електрични токове).

Освен това се изискват особени положения на тялото — на брой 8, или 64, или 108; те почти всички са упражнения в акробатство.

Освен това е потребна и строга вегетарианска диета (само прясна растителна храна).

Дихателен режим с умствено съсредоточаване е също необходим.

Най-после и най-главно — потребен е много опитен Учител. Безполезно е да споменаваме, че всичко това е неприложимо в европейския живот; дори в самата Индия, където са събрани най-добрите условия за такава работа, не ще се намери от двеста ученика един, който да овладее до майсторство системата, без да изпита страшни повреди.

При все това, в нея могат да се намерят скъпоценни неща, но за разглеждане на тази система е потребна цяла книга.