Произведения

Поезия

Сваляне на всички:

Биография

По-долу е показана статията за Жоашен дю Беле от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Жоашен дю Беле
Joachim du Bellay
френски поет

Роден
1522 г.
Починал
1 януари 1560 г. (38 г.)
Париж, Франция
ПогребанСвета Богородица, Париж, Франция

Националност Франция
Учил вУниверситет на Поатие
Литература
ТечениеПлеяда
Известни творбиLa Défense et illustration de la langue française (1549)
Жоашен дю Беле в Общомедия

Жоашен дю Беле (на френски: Joachim du Bellay) е френски поет и критик, член на Плеядата. Неговата „La Défense et illustration de la langue française“ се превръща в своеобразен манифест на движението. Той е автор и на първия сборник с оди, както и на първите любовни сонети на френски език.

Биография и творчество

Дю Беле е роден в благородническо семейство в Западна Франция. Учи право в Поатие и Париж. През 1549 г. публикува първите си сонети, вдъхновени от Петрарка. По това време Жоашен дю Беле се включва в дейността на Плеядата, литературна група, застъпваща се за създаването на модерна литература на френски език. През 1553 г. заминава за Рим със своя братовчед Жан дю Беле, кардинал и известен дипломат. След завръщането си във Франция през 1558 г. публикува две стихосбирки, изпълнени с меланхолия и горчива ирония.

Жоашен дю Беле умира малко по-късно, в началото на 1560 г.

Библиография

  • La Défense et illustration de la langue française“ (1549)
  • Olive“ (1549)
  • Antiquités de Rome“ (1558)
  • Regrets“ (1558)

Външни препратки