Корица
Хотел „При загиналия алпинист“
Дело за убийство
(Още една заупокойна молитва за детективския жанр)

XXII век

Сваляне на всички:

Камерер (Камерер)

Сваляне на всички:

НИИЧАВО (НИИЧАВО)

Сваляне на всички:

Романи

Сваляне на всички:

Повести

Сваляне на всички:

Разкази

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Аркадий Стругацки от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Аркадий Стругацки
Псевдоним С. Бережков (преводи)
Роден 28 август 1925 г.(1925-08-28)
Починал 12 октомври 1991 г. (на 66 г.)
Професия писател, преводач
Националност Флаг на Русия Русия
Активен период 1946 – 1991
Жанр научна фантастика
Уебсайт Страница в IMDb

Аркадий Натанович Стругацки е руски писател-фантаст.[1] Повечето му произведения са публикувани в съавторство с брат му Борис Стругацки. (За съвместната им работа вижте Аркадий и Борис Стругацки.)

Биография

Роден е на 28 август 1925 г. в град Батуми, Аджария, Грузия. Баща му е изкуствовед, а майка му – учителка. Същата година семейството се мести в Ленинград (днес Санкт Петербург, Русия). В началото на войната, през януари 1942 г. семейството се разделя: майката с по-малкия брат Борис остават в Ленинград, а той и баща му са евакуирани от обсадения Ленинград по „Пътя на живота“ през езерото Ладога. Той единствен оцелява от вагона на влака, в който пътува. Баща му е погребан в близост до град Вологда. Майката е евакуирана по-късно. Средното си образование завършва в село Ташла, Чкаловска (Оренбургска) област. През януари 1943 г. е призован в армията, в Актюбинското артилерийско училище. Оттам през юли с.г. е откомандирован във Военния институт за чужди езици в Москва, който завършва през 1949 г. със специалност преводач-референт от японски език. След това работи като преподавател и военен преводач в Далечния изток. Уволнява се от армията през 1955 г. със звание старши лейтенант.

След армията за кратко работи в Ленинград. После се премества в Москва, където работи като преводач и редактор. От 1960 г. е член на Съюза на писателите на СССР, което означава официално признание като писател. Под псевдонима С. Бережков превежда научна фантастика от английски и японски, както и класическа японска литература.

Умира в Москва, Русия на 12 октомври 1991 г.

Творчество

Първото публикувано произведение на Аркадий Стругацки, в съавторство с Л. Петров, е повестта „Пепелта на Бикини“ от 1955 (на руски – „Пепел Бикини“). Тя е написана по повод последствията от изпитанията на американска водородна бомба в Тихия океан. Повечето от останалите му произведения са в съавторство с неговия брат Борис Стругацки. Първото им общо произведение е разказът „Извне“ (Изотвън), публикуван през 1958 г. в списание „Техника—молодежи“ и пренаписан по-късно като повест. Първата си книга – „Страната на пурпурните облаци“ (на руски – „Страна багровых туч“) братята издават през 1959 година.

Самостоятелни произведения

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Самостоятелните си произведения Аркадий Стругацки подписва с псевдонима С. Ярославцев. Това са:

  • Экспедиция в преисподнюю (Експедиция в преизподнята) повест-приказка, 1973, публ. 1974
  • Подробности жизни Никиты Воронцова (Някои подробности от живота на Никита Воронцов) роман, 1978, публ. 1984
  • Дьявол среди людей (Дяволът сред хората) повест, 1990 – 91, публ. 1993

Признание

Заедно с брат си те са наградени с голямо количество награди. Между тях са наградите „Аелита“ и „Великия Пръстен“, премията на Жул Верн, както и британската награда за „Независима мисъл“. Името на братя Стругацки носи малка планета в астероидния пояс на Слънчевата система.

Бележки