Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Be Holy: The Forgotten Command, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,5 (× 2 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Уилиям Макдоналд

Заглавие: Забравената заповед: „Бъдете свети!“

Преводач: Екатерина Абаджиева

Година на превод: 1993

Език, от който е преведено: английски

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Художник: Dieter Otten, Bergneustadt

ISBN: 978-619-7015-98-0

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10486

История

  1. — Добавяне

Контролиране на раждаемостта

Необходимо ли е книга, която разглежда проблемите на християнската святост, да включва тема като контролирането на раждаемостта? Тъй като много вярващи считат, че този проблем засяга сериозни етични и морални принципи, смятаме, че е необходимо.

Има две основни мнения по въпроса. От едната страна са тези, които твърдо смятат, че контролирането на раждаемостта е противно на Божията воля за Неговия народ. От другата страна са онези, които също толкова твърдо вярват, че проблемът не е черно-бял, а че това е един въпрос, по който всеки вярващ може да бъде напълно уверен в своя ум (Рим. 14:5).

Противниците на тази практика

Може би най-добрият начин за разглеждане на проблема е да сравним ясно аргументите и на двете страни. И така, нека видим най-напред какво казват противниците на контролирането на раждаемостта.

В Битие 1:28 Бог казва: „Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я“. Тази заповед никога не е била отменена.

Отговор (на другата страна): Заповедта е била дадена в зората на сътворението и след потопа. Необходимостта от разрастване на населението вече не съществува.

Големите семейства са знак на Божието благословение.

„Ето, наследство от Господа са чадата и награда от Него е плодът на утробата. Както са стрелите в ръката на силния, така са чадата на младостта. Блазе на оня човек, който е напълнил тула си с тях! Такива няма да се посрамят, когато говорят с неприятелите си в градската порта“ (Пс. 127:3-5).

„Жена ти ще бъде като плодовита лоза всред дома ти, чадата ти като маслинени младоци около трапезата ти. Ето, така ще се благослови човекът, който се бои от Господа“ (Пс. 128:3-4).

Децата, които растат в голямо семейство, развиват разностранно личността си, характерите им се изглаждат, научават се да мислят за другите и не са склонни да се глезят.

Случаят с Онан е библейски пример за човек, който не е искал да има деца, и Бог го е осъдил за това (Бит. 38:1-11).

Отговор: Това не е точно така. Грехът на Онан е в неговото егоистично нежелание да се ожени за вдовицата на брат си според изискванията на левитския закон от неговото време.

Павел пише на коринтяните:

„Не се лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предадете на молитва; и пак да бъдете заедно, за да не би Сатана да ви изкушава чрез това, че не можете да се въздържате“ (1 Кор. 7:5).

Отговор: Това, за което Павел говори тук, е съпружеското сношение, при което могат да се използват, а могат и да не се използват противозачатъчни средства.

Основното предназначение на жената в живота е да ражда деца. Това е начин тя да се спаси, що се отнася до положението й в църквата (1 Тим. 2:15). Службата на жената да отглежда благочестиво семе е изключително важна. Бог иска жените да раждат деца и да ги отглеждат за Негова слава (1 Тим. 2:15; 5:14; Тит 2:4).

Отговор: Но какво ще стане с жените, които никога не са имали възможността да се омъжат и да родят деца?

Бог е Този, който отваря и затваря утробата (Бит. 20:18; 29:31; 1 Царе 1:6), и Той не е дал това право на човека. Можете да претърсите цялата Библия и няма да намерите дори и най-малкия намек за ограничаване на раждаемостта. Нито един аргумент в подкрепа на контрола над раждаемостта не е библейски.

Привържениците на тази практика

Нека сега се обърнем към аргументите на привържениците на контролирането на раждаемостта.

Това е област, в която Библията не ни дава ясно законодателство. Бог дава на семейната двойка свобода да търси Неговата воля за техния живот.

Рязкото увеличение на населението на земята налага някакъв вид контрол върху раждаемостта. Хиляди хора умират всеки ден от глад, а милиони живеят недохранени. Ако това положение не се промени, светът ще катастрофира.

Отговор: Проблемът не е в хранителните запаси, а в алчността, която пречи на правилното им разпределение, и в лъжерелигиите, които забраняват употребата на месо и други видове храни.

Броят на децата в едно семейство трябва да се определя от финансовото положение на родителите. Едва ли раждането на повече деца, отколкото едно семейство може нормално да отгледа, носи голяма слава за Христос.

Отговор: Бог може да се грижи както за малкото, така и за голямото семейство. Вж. Мат. 6:33; Фил. 4:19.

Големите семейства са добри за селскостопанските общества, в които децата помагат в работата на полето, но едва ли са най-доброто нещо за градовете, където хората живеят в малки къщи или в претъпкани апартаменти.

Създаването на потомство не е единствената цел на семейството. Бог иска Неговите хора да се радват на общението един с друг, да им бъде приятно и да постигат единство.

Със сигурност, когато здравето на майката е в опасност в случай на забременяване, предпазването от бременност е напълно законно нещо. Щом като това е правилно в този случай, защо да не е правилно и в други случаи?

Някои хора смятат, че не е желателно да раждат деца в този свят на греха, насилието и мизерията.

Отговор: Милостта на Господа остава върху внуците (Пс. 103:17).

Това е един академичен диспут. В края на краищата почти всички практикуват ограничаване на раждаемостта в някаква степен, тъй като вече няма семейства с 15, 16 и 17 деца.

Отговор: Това, че „всички го правят“, не означава, че е правилно.

И едно последно съображение. Макар и да не препоръчва контролирането на раждаемостта, Библията препоръчва контролирането на самия себе си като един от плодовете на Духа (Гал. 6:23).

И така, това са някои от аргументите „за“ и „против“ ограничаването на раждаемостта. Какъв е окончателният отговор? Окончателният отговор е, че всяка семейна двойка трябва да разгледа тези аргументи в присъствието на Господа и да Му се помоли да им изяви ясно волята Си кой от двата пътя да поемат.

Трябва да признаем, че има добри и духовни християни сред представителите и на двата лагера. Винаги, когато става въпрос за това, добре е да не бъдем прекалено догматични и да не налагаме нашите убеждения на другите. Най-добре би било да признаем, че и двете страни имат разумни аргументи, и да уважим решението на нашите опоненти да правят това, което мислят, че е право пред Господа.