Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Be Holy: The Forgotten Command, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,5 (× 2 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Уилиям Макдоналд

Заглавие: Забравената заповед: „Бъдете свети!“

Преводач: Екатерина Абаджиева

Година на превод: 1993

Език, от който е преведено: английски

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Художник: Dieter Otten, Bergneustadt

ISBN: 978-619-7015-98-0

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10486

История

  1. — Добавяне

Като Христос

Най-високата оценка за характера на един човек е да се каже, че той прилича на Христос. Това е най-голямата похвала за един християнин. Няма по-висока цел от тази да бъдеш подобен на Господ Исус.

Хенри Дръмънд казва: „Да станем като Христос е единственото нещо на света, за което си струва да се безпокоим; в сравнение с него всяка човешка амбиция изглежда глупава и всяко човешко постижение — празно“.

Подобен на Исус, подобен на Исус!

Това, което искам, е да приличам на Исус!

През целия ми земен път към славата

това, което искам, е да съм като Исус!

Сигурен съм, че има удовлетворение в това да бъдеш изключително надарен, да поучаваш и да проповядваш по такъв начин, че сърцата на хората да се изпълват със страхопочитание и преклонение под влияние на Словото. Но да приличаш на Христос е много по-добро нещо от голямата дарба. Без него дарбата е като празно ехо от гонг или дрънкане на цимбал. Възможно е един човек да бъде изключителен проповедник на амвона и ужасен мърморко вкъщи. Дарбата е суверенна Божия милост в живота на един човек, а личната благодат е нещо, което ние трябва да развиваме чрез силата на Светия Дух.

Много хора се стремят да станат големи ловци на човешки души. Всъщност това служение е толкова популяризирано в наши дни, че се смята практически за цел на нашето сътворение. В резултат на това някои хора остават без дъх от лична евангелизация, а животът им прави християнската вяра да изглежда доста непривлекателна и неубедителна. Когато Исус каза: „Елате след Мен и Аз ще ви направя ловци на човеци“, Той посочи правилния ред и показа кое е по-важно. Ние сме отговорни да Го следваме (т.е. да живеем така, както Той е живял), а Той е отговорен да ни направи ловци на човеци. Спечелването на души е естественият резултат от това да приличаш на Христос.