Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

Плуване

В първия шампионат на страната по плуване след 9 септември, през 1946 г., дружеството заема второ място. А от 1947 до 1954 г. „Левски“ е абсолютен шампион на София, на профсъюзите и на страната. В първенството за 1951 г. например той събира толкова точки, колкото всички останали участници, взети заедно. Н. Тодорова, Ив. Строгов, М. Манолов, Ал. Дюлгеров, М. Калоянова, И. Миленкова, Л. Туча и много други плувци и скачачи имат особени заслуги за тия успехи в плувния басейн. В републиканското първенство за 1963 г. дружеството печели призови места за момчета, момичета и юноши, а през 1964 г. отборите на юношите и девойките се класираха на трето място.

На скокове във вода работата се подема през 1963 г. и „Левски“ е републикански първенец за юноши и девойки, а през 1964 г. печели титлата за жени и мъжкият му отбор заема второ място. През 1963 г. се възобновява дейността и по водна топка; отборът на „Левски“ става шампион на „Б“ група, минава в „А“ група и се класира на IV място.

За възхода на дружеството в плувните спортове голям дял имат усилията на дългогодишния и предан треньор Огнян Бараков и неговите колеги Ал. Антова, К. Попова, Д. Желязков. Помощ в началото оказват и съюзните треньори по водна топка и скокове във вода.

Сред колективите на дружеството големи успехи бележи плуването в колектива при пощите в София — първенец за този спорт на Втората републиканска спартакиада на работническите колективи.