Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

Жалони по дългия път

Столичното физкултурно дружество „Левски“ е основано на 24 май 1914 година.

Първата спортна проява на „Левски“ е през 1914 година, наскоро след учредителното събрание: футболният отбор на дружеството играе с третия тим на бившия софийски клуб ФК 13 и губи с 0:2.

Официалните цветове на „Левски“, приети от учредителното събрание и посочени в устава, са лимоненожълто и малиненочервено на райета. През 1919 г., след войните, подобни фланелки не могат да се намерят и левскарите започват да играят със сини ризи. От тях произлиза синята фланелка, която от тази година е традиционна за състезателите и отборите на дружеството.

Леката атлетика се заражда в „Левски“ почти едновременно с футбола, но с неорганизирани, спонтанни прояви.

Първата футболна среща „Левски“ — „Славия“ (първи отбор) е играна на 1 април 1915 година и завършва при резултат 1:0 за „Славия“.

Юношеският футболен отбор на „Левски“ се създава през 1922 година, когато се поставя и началото на работа с юношите въобще у нас.

Баскетболът се упражнява в „Левски“ от 1918 година, когато се сформира първият му женски отбор.

Волейболът се появява в София към 1922 година. „Левски“ е един от пионерите: първият му мъжки отбор е създаден през 1923 година.

Боксът се застъпва в „Левски“ от 1927 година.

Лекарски прегледи на състезателите от „Левски“ се въвеждат през 1928 година. Това са наченките на медицински надзор в полето на спорта у нас.

Плувният спорт се развива в столичните спортни клубове от 1931/32 г. Пионерите са „Левски“ и бившият АС 23.

В годините преди 9 септември „Левски“ в различни периоди застъпва и хазена, кънки спорт, крикет, ринг-тенис, пушбол и др.

До 9 септември „Левски“ е четири пъти първенец на страната по лека атлетика; три пъти — държавен първенец по футбол, два пъти — носител на държавната група, и седем пъти поред завоюва общинската купа „Улпиа Сердика“; няколко пъти е шампион по плуване; печели първенства на София на баскетбол-жени и първия държавен шампионат по баскетбол за мъже (1942 година).

В досегашната си история „Левски“ има четири химна. Автор на първия (1921 г.) е Любомир Пипков — тогава 16-годишен ученик, на втория (1924 г.) — Христо Маников, на третия (1956 г.) — Александър Райчев, на четвъртия (1964 г.) — Иван Буюклиев.