Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Complete Encyclopedia of Natural Healing, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, форматиране и допълнителна корекция
zelenkroki (2012-2013 г.)

Издание:

Гари Нъл

Наръчник по алтернативна медицина

 

Gary Null. Ph.D

The Complete Encyclopedia of Natural Healing

1998

 

Преводач: Елисавета Камбурова

Редактор: Василка Ванчева

 

Формат: 60×90/16

Печатни коли: 37

Размер: 14.50 x 21.00

 

ИК „ЕМАС“, 1233 София, п.к. 10

История

  1. — Добавяне

Тай чи чуан

Тай чи чуан, известна още като тай чи, е комбинация от китайско бойно изкуство и медитация, която представлява серия от бавни движения, съчетани с психическа концентрация и координирано дишане. Практикуващите я знаят как да разположат тялото си в зависимост от гравитацията, което създава дълбоко чувство за релаксация и въздейства положително на всички нива: физическо, емоционално, психическо и духовно.

На физическо ниво тай чи подобрява здравето. С леки движения се масажират вътрешните органи и се стимулира дейността им. Дишането се задълбочава и се увеличава потокът от кръв и енергия през цялото тяло. Един от начините за подпомагане на циркулацията чрез тай чи е преместване на точката на тежестта. С всяка поза тежестта на тялото се разпределя между лявата и дясната половина, което кара мускулите на краката да се съкращават и разтягат. Това изпомпва кръвта обратно към сърцето, което прави тай чи чудесно лечение за хора със сърдечни проблеми. Тай чи също увеличава пластичността на ставите и действа идеално при артрити. Освен това помага на гръбнака да стои изправен, което облекчава напрежението, особено в долната част на гърба. Това е причината, поради която много мануални терапевти препоръчват на пациентите си тай чи. Много други заболявания, провокирани от стреса, също се повлияват от тай чи.

Тай чи може да доведе до по-голяма емоционална стабилност и по-добро самочувствие. Когато практикувате това изкуство, виждате живота си в забавен каданс от различни перспективи. Тай чи позволява на хората да преодолеят неспокойството и раздразнението и да се потопят в спокойствие и съзерцателност. Дълбокото дишане също помага за релаксацията.

Хората, занимаващи се с тай чи, твърдят, че когато мисълта се балансира с емоционалните и физичните центрове на тялото, доминирането на съзнанието престава.

На духовно ниво тай чи представлява красива медитация в движения, която ви отвежда до пътешествие към себепознанието. Тя помага на хората да подобрят усещанията си.

И накрая, тай чи може да се използва за самозащита. Когато човек е спокоен, пред лицето на гнева сетивата му са по-изострени и той може да се справи с каквато и да е ситуация. Тай чи учи как да се превъзмогне мускулната сила с мекота.

Разкази на пациенти

Карол: болестта на Крон

Болестта ми не е изчезнала, но тай чи помогна здравословното ми състояние да се стабилизира, като намали стреса без странични токсични въздействия. Пълната концентрация, необходима за изпълнение на движенията, ме кара да изхвърля негативните мисли от главата си и дава почивка на съзнанието ми. Тай чи е едно от нещата в моя живот, което ме кара да забравям, че съм болен човек. Това с огромен дар.

Кристиана за агресията

Преди година една моя приятелка китайка ме запозна с изкуството на тай чи. Говорехме си за значението на страданието, насилието и агресията и аз казах, че не искам да отговарям на насилието с насилие, защото смятам, че се получава омагьосан кръг. Физическото насилие се среща ежедневно, но словесното насилие е нещото, което много ме засяга, и търсех начин да му противодействам.

Един приятел се занимаваше с тай чи и ме научи на движенията. Разбрах, че това е повече от интелектуално познание, нещо, което преминава през цялото ти същество. Направи ми впечатление, защото той ми показа себе си в светлина, която не познавах. Имаше толкова честност, сериозност и дълбока човечност в него, че и аз пожелах да изглеждам така.

Откакто започнах да практикувам тай чи, приех моя живот такъв, какъвто е и сега живея повече чрез тялото, отколкото чрез интелекта си. Тай чи повлия и на статуса на тялото ми. Разбрах колко често съм придърпвала раменете си напред и сега вече знам да ги отпускам. Хората ме възприемат по различен начин. Самата аз ги възприемам по-добре. Животните и децата инстинктивно практикуват тай чи. Тя одухотворява дори простите неща, например почистването на къщата или това да чакаш с непознати хора в метрото.

Ерик за творческите способности

Аз съм човек на изкуството и за мен е особено важно да запазя чувството си за вдъхновение възможно най-дълго. Открих, че практикуването на тай чи ми позволява да влагам творчество в ежедневните си дейности. Тай чи е медитация в движение. Когато медитирате, се виждате по-ясно, притокът на енергия е по-голям. Когато практикувате тай чи в група, това помага да осъзнаете енергията. Усещате как всички се движат заедно, дори и да не ги виждате. Съзнавате връзката си с всеки един участник. Това чувство остава във вас и след това.