Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Complete Encyclopedia of Natural Healing, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, форматиране и допълнителна корекция
zelenkroki (2012-2013 г.)

Издание:

Гари Нъл

Наръчник по алтернативна медицина

 

Gary Null. Ph.D

The Complete Encyclopedia of Natural Healing

1998

 

Преводач: Елисавета Камбурова

Редактор: Василка Ванчева

 

Формат: 60×90/16

Печатни коли: 37

Размер: 14.50 x 21.00

 

ИК „ЕМАС“, 1233 София, п.к. 10

История

  1. — Добавяне

Синдром на хроничната умора

Всеки изпитва от време на време умора, но когато се чувстваме изморени за дълъг период от време, това означава, че страдаме от синдрома на хроничната умора. През последните години тя се превърна в често срещано заболяване, въпреки че консервативната традиционна медицина поставя под съмнение определянето му като синдром. В действителност здравните служби в Съединените щати, които са усвоили много средства за проучване и лечение на опасни инфекциозни заболявания, на практика са пренебрегнали този болезнен проблем.

Заболяването стана известно за пръв път през 1980 г., когато от различни части на Съединените щати беше съобщавано за случаи на синдром на хроничната умора. През 1988 г. центровете за борба със заболяванията най-накрая признаха за съществуването му, формулирайки го като „синдром на хроничната умора“ за описание на постоянното състояние на изтощеност. Оттогава според преценката на конвенционалната медицина в Америка има около 2 милиона болни. Заключенията от едно изследване, проведено в Харвардския университет, са, че всеки трети от всеки хиляда души в страната страда от този синдром.

Въпреки че не е фатална болест, синдромът на хроничната умора може да е опустошителен за тези, които живеят с него. Повечето заболели са млади, изглеждащи здрави хора. Въпреки че синдромът поразява широк спектър от хора, последните изследвания показват, че значителен процент от болните са на възраст над тридесетте, като съотношението на жените към мъжете е приблизително две към едно. Тъй като симптомите на синдрома се чувстват повече, отколкото да се виждат, болестта може да се окаже доста неблагодарна за болните, които се опитват да убедят членовете на семейството си, приятелите, работодателите и лекарите в реалното й съществуване.

Този здравословен проблем се среща не само в Съединените щати. И други страни по света съобщават за увеличаване на броя на заболелите през последните няколко години. В Япония заболяването се нарича синдром на бавното естествено убийство, докато във Великобритания е отбелязано като миалгичен енцефаломиелит. Хроничната умора е позната в няколко други страни, включително Канада, Австралия и Холандия, където са създадени групи за помощ на заболелите.

Причини

Изследванията свързват началото на синдрома на хроничната умора с нарушаването на функцията на имунната система, което позволява развитието на бактериални и вирусни инфекции от рода на Ипщайн-Бар, херпеси, цитомегаловируси, микоплазма или кандида. Когато действието на имунната система отслабне, организмът става податлив на съществуващи и преди, но не причиняващи проблеми микроорганизми и на свръхразмножаването им. Хроничното нарушаване на мускулната дейност, фибромиалгия, което понякога може да съпътства синдрома на хроничната умора, е болезнено мускулно-скелетно заболяване, характеризиращо се с удебеляване и стягане на мускулните фибрили.

В болшинството от случаите синдромът на хроничната умора е резултат от дългогодишни нездравословни навици. През годините болният вероятно е страдал от обща умора, но е смятал това за нещо нормално, както живеят много от „винаги във форма“ американци. Годините на хроничен стрес и съпътстващото ги кофеиново претоварване често пъти предшестват синдрома на хроничната умора. Човек може да живее десетилетия наред, без да си почива истински, гълтайки кафе и сладкиши, пушейки прекомерно антибиотици, робувайки на вредни навици, без да мисли за цената, която ще заплати. Отслабването на имунната система до този момент може да не се прояви. Но при появата на един по-силен стрес се нарушава балансът в полза на доминиращите в момента в тялото вируси. Резултатът — хроничната умора, която сякаш се появява изневиделица, всъщност е резултат от начина на живот.

Синдромът на хроничната умора е често срещано заболяване сред екипажите на самолети. Хората с тази професия са подложени на екстремни обстоятелства. Работното им място съдържа освен това замърсен въздух, промени в налягането, атмосферна радиация и високи нива на стрес, да не говорим за храната. Не е страшно, че те остаряват преждевременно и страдат по-често от другите от синдрома на хроничната умора.

Някои учени свързват началото на синдрома с поставянето на първите ваксини. Вирусът на Ипщайн-Бар, който стимулира бързото клетъчно делене, в някои случаи е в тясна връзка с други вируси, участващи в процеса на производство на ваксини. Впоследствие, когато се приложат ваксините, се улеснява и настъпването на синдрома. Друга една теория гласи, че задължителните детски ваксинации могат да доведат до развитието на синдрома чрез изкуствено намаляване на необвързаните имунни клетки. Когато тези клетки са ангажирани в борбата със специфичните инфекции, то способността им да реагират на нови антигени е силно ограничена. През последните години организмът се сблъсква с милиарди подобни предизвикателства, въпреки че някои лекари задават въпроса доколко е мъдро използването на ваксинационните програми в ранното детство. Въпреки че е необходимо по-подробно проучване на хипотезата, предварителното изследване на голям брой пациенти, страдащи от синдрома, показва, че много от тях имат дефицит на тези необвързани имунни клетки.

Няколко членове на научното общество надават глас срещу ваксинациите, изтъквайки връзката между синдрома на войната в Залива, характеризиращ се предимно с хронична умора, и ваксинационната програма на войниците по време на войната в Персийския залив, изтъквайки, че те са отговорни за отслабването на имунната система, много от военнослужещите. А също така и химичните и биологичните бойни отровни вещества — някои от тях новосъздадени, с които са се сблъсквали американските войници, както и високо токсичните замърсявания от изгарянето на нефтените кладенци.

Обща умора

В началото, когато човек усети умората, е важно да определи причината, тъй като в повечето случаи изтощението е причинено не от вирусни инфекции. Умората, причинена от вируси, обикновено е придружена от други типични за вирусите симптоми, докато при общата умора тези симптоми липсват. Общата умора често пъти е предизвикана от извънредно силен стрес или от нарушение на съня. Безсънието, често пъти влошено от стреса, може да въздейства сериозно върху организма, нуждаещ се от определено време за почивка. Проблемите със съня, могат да бъдат доста изтощаващи за жертвите им. Затова е важно да се разрешат, преди да вземат своя данък от тялото.

Общата умора често пъти е следствие от лошото хранене, ако то не съдържа необходимите калории. И въпреки че повечето американци консумират повече от нужното им количество калории, често пъти те нямат хранителна стойност. Изследванията разкриват, че хората, които приемат много захар и други прости въглехидрати и се хранят с голямо количество сладкиши и бял хляб, обикновено изпитват в някаква степен умора. Типичният пример е умората, която се усеща, след като се е изчерпал енергийният източник на кофеин и сладки след тежкия обяд и отново в късния следобед или ранната привечер. Слабата диета често дава началото на хипогликемия — състояние, при което се нарушават съдържанието на захар в кръвта и производството на инсулин. Хипогликемията често пъти предизвиква умора след хранене, когато свръх секрецията на инсулин въздейства върху нервната система.

Друга причина за умората е хипотироидизмът, или недостатъчната функция на тироидната жлеза. Хипотироидизмът също така може да предизвика запек, увеличаване на теглото, суха кожа и нередовен менструален цикъл, може да причини умора в нормални граници. За съжаление лекарите често пропускат да я диагностицират и впоследствие грешно отнасят умората към други фактори, като депресия или некачествено хранене.

За умората значително допринася кофеинът. Тъй като милиони американци са пристрастени към кофеина, свързаната с него умора е често срещан проблем. Когато човек, свикнал да приема големи количества кофеин, изведнъж намали или преустанови доставката му в организма, резултатът се изразява в умора, често придружена с главоболие. Преодоляването на зависимостта от кафето и другите кофеинови продукти е критична за поддържането на добро здраве и избягването на изтощителните пристъпи на умора.

Симптоми на синдрома на хроничната умора

Обикновената умора идва и си отива и хората могат да живеят с нея. Но основният симптом на синдрома на хроничната умора е непосилното, безпощадното изтощение. Тежестта на хроничната умора не може да се сравнява с тази степен на изтощение, която се изпитва след тежък труд или спортно състезание. Жертвите на хроничната умора често срещат трудност при ставане от лежащо положение или може да не изпитат желание въобще да станат. За съжаление това заболяване държи в плен жертвите си с години и може да повлияе върху ежедневието и на най-активния човек. Понякога то се появява внезапно, а в други случаи — постепенно.

Освен обезсилващата умора се наблюдава и изобилие от вторични симптоми, свързани с това заболяване. Ранните стадии на синдрома често се характеризират с остри грипоподобни симптоми, а депресията, раздразнителността, главоболието, ниската температура, острата болка в мускулите и слабостта се проявяват по-късно. Освен това хроничната умора често пъти се придружава от намаляване на познавателните способности, характеризиращи се със загуба на паметта, объркване и трудно концентриране. Понякога пациентът не може да си спомни и най-простите детайли, например името си, или причината, поради която е влязъл в стаята. Друго често срещано явление при пациентите с хронична умора е неспособността им да преодолеят физическия или емоционален стрес. Нарушението на съня също се среща при болните. Много от тях се чувстват така, сякаш жизнената им енергия се е изпарила през нощта. Често пациентът не може да заспи или сънят му е прекъсван от кошмари. Допълнителните симптоми, свързани с хроничната умора, включват изтръпване или обтягане, лошо настроение, шум в ушите, сърбежи и импотентност.

Лечение

Преди да започне холистично лечение, необходимо е страдащият от хронична умора да бъде прегледан от лекар, за да се определи степента на заболяването и възможните причини за настъпването му. Често пъти пациентите трябва да направят различни изследвания, установяващи хранителна алергия или наличие на нарушение във функцията на щитовидната жлеза, епифизата или надбъбречните жлези.

Диета

Хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, както и от по-лека форма на умора, трябва да включат в храната си много въглехидрати, защото те се използват бавно от храносмилателната система и представляват добър последователен и стабилен източник на енергия за организма. Пълнозърнестите храни, както и зеленчуците, плодовете, ядките и семената са източници на въглехидрати.

Освен тях жизнено необходими за болните от хронична умора са соковете и най-вече соковете от тъмни зеленчуци, като зелено зеле и глухарче, защото те снабдяват организма с широка гама от имуностимулиращи ензими. Тези зелени, богати на хлорофил сокове трябва да се приемат свободно. Шест чаши не са прекалено голямо количество. Техен ценен компонент може да бъде алоето, както и кервизът, тиквичката и лимонът. Пречистващото и стимулиращо действие на далака и лимфната система може да се повиши чрез консумирането на прясно глухарче, аспержи, зелен синап, репички и кръстоцветни зеленчуци, като броколи и карфиол. Морските зеленчуци, включващи комбу, уакаме, хиджики, араме и дулсе, действат благотворно върху костния мозък и тимусната жлеза.

Страдащите от хронична умора трябва да включват в храната си висококачествен протеин от растителен произход. Добър пример за вегетариански източник на протеин са тофу, темпе, особено соево мляко и бобови култури. Понеже рибата е богата на мастните киселини омега-3, малките количества прясна риба имат своите предимства, но е добре да бъдете сигурни, че рибата, която консумирате, не е от замърсени водоеми и не е потапяна в хлор при приготвянето й. Ако приемате животински протеин, консумацията на този вид храна не трябва да надвишава 250 г. на ден. Също така имайте предвид, че животните, отглеждани в животновъдните ферми, са подложени на вредни хормони и пестициди и екологично чистите източници на животински протеин са за предпочитане.

Предлагаме ви една имуностимулираща супа, създадена от китайците, която може да помогне на отслабналия организъм да възстанови енергията си. Рецептата се състои от смес от аспержи с лук, чесън, джинджифил и други екологично чисти птици, риба, тофу или темпе. Към нея могат да се добавят кафяв ориз и пресни зеленчуци. След като супата достигне до точката на кипене, трябва да се свали от огъня и да се остави да се запари. Накрая може да й се добави мизо, за да стане по-хранителна и да се увеличи ароматът й.

Правилната грижа за имунната система може да се подпомогне и от пиенето на достатъчни количества пречистена вода. През студените месеци помага неподсладеният билков чай, чаят от ехинацея например. Топлите течности са за предпочитане.

За хората, страдащи от умора на базата на хипогликемия, е изключително важно да подобрят храненето си, като включат в него например богати на целулоза, протеин-съдържащи въглехидратни комплекси, като овесени ядки, и да приемат хранителни закуски предобед и следобед. Въглехидратните комплекси и богатите на протеини храни (от рибен или растителен произход) могат да бъдат полезни в борбата с умората, предизвикана от злоупотребата с кофеин.

Хранителни добавки

Съществуват различни хранителни добавки, които могат да подпомогнат правилното функциониране на имунната система. Много от жертвите на синдрома на хроничната умора страдат от липса на магнезий, хром, цинк и други хранителни вещества. Затова мултивитаминните и мултиминералните хранителни добавки могат в действителност да бъдат от полза.

Хората с хронична умора трябва да се опитат да консумират между 5000 и 20000 мг витамин C дневно, понеже той е съдбоносен за правилното функциониране на имунната система и тимусната жлеза. Тъй като този полезен антиоксидант се отделя лесно чрез отделителната система на организма, по-разумно е дневната доза да се разпределя на части. По-високите дози витамин C са доказали своята ефикасност при лечението на синдрома на хроничната умора. Те могат да бъдат прилагани венозно под лекарско наблюдение. Често пъти се предписват дози от 150–200 хил. мг витамин C по венозен път и освен това пациентът продължава да приема витамина перорално. Тези високи венозни дози се вкарват в организма постепенно в течение на неколкоседмично лечение, след което количествата постепенно се намаляват.

Витамин E е друг полезен антиоксидант, който трябва да се доставя в организма по 400–800 единици дневно, докато 100 мг витамин B-комплекс трябва да се приема три пъти дневно. Витамин B3, познат още като ниацинамид, е полезен за регулирането на кръвната захар, докато витамин B6 защитава тимусната жлеза от свободните радикали.

Цинковият пиколинат може значително да повиши цинковото съдържание в организма, когато се приема по 35–50 мг дневно. Пиколинатът като съставна част от тази хранителна добавка помага на цинка да се транспортира до клетките. Но внимавайте да не приемате големи дози, защото 100 мг цинк на ден действат отрицателно върху имунната система.

Добавките, съдържащи хром, като хромен пиколинат или други форми, подпомагат инсулина.

Елементът магнезий е също важен за производството на енергия. За съжаление той често бива пренебрегнат. Магнезият се намира в триста различни ензимни системи и подпомага синтеза на АТФ — важно съединение, произведено на клетъчно ниво, и служи като енергиен източник в организма. Често пъти жените, приемащи калций, за да се борят с остеопорозата, не си правят труда да приемат и еквивалентното количество магнезий и в последствие започват да страдат от умора. За съжаление липсата на магнезий е трудно да се установи, защото стандартните изследвания на кръвта не отчитат действителните стойности на минералите в клетките.

NADH, обикновено срещан като коензим 1, е относително ново лечение, което демонстрира способността си да лекува хроничната умора, без да оказва вредни въздействия. Коензим 1 е природно вещество, което може да се намери във всяка клетка на човешкия организъм. Той е незаменим за образуването на енергия в организма. Ежедневното му добавяне в тялото увеличава по естествен начин енергията. Аминокиселината тирозин също повишава образуването на енергия, като подпомага действието на невротрансмитерите. Тирозинът не се препоръчва на страдащите от меланом или шизофрения.

Коензим Q10, който действа в митохондриите (нашите клетъчни енергийни депа), е енергиен стимулант и спокойно може да се допълва в количества 75–300 мг на ден, докато аминокиселината глутамат може допълнително да увеличи енергията.

Билкови лекарства

Въпреки че съществуват различни билкови лекарства, които са полезни в борбата с умората, лечението с билки трябва да се извършва под наблюдението на компетентен специалист, който да определи кое е най-доброто за вас. Някои билки не могат да се употребяват от всички и могат да повлияят зле на тези, които ги използват неправилно. Други са безопасни и могат да се приемат ежедневно. Билките адаптогени, които са с мек и тонизиращ ефект, влизат в тази категория и могат да бъдат полезни при лечението на умората, защото дават възможност на тялото само да произвежда повече енергия. Пример за популярни адаптогенни билки са клиновиче, жен-шен, горски нокът и сладник.

Билката клиновиче е изследвана внимателно и може да се намери лесно. Изследванията показват, че тя стимулира ефикасно имунната система и може да се използва при лечението на широка гама болести, вариращи от настинка до рак. Вместо да атакува директно инфекциозните микроорганизми, клиновичето помага на организма да засили имунната си система.

Кората на тополова магнолия е друг енергиен стимулант, който западните култури са заимствали от традиционната медицина на коренните жители на Америка.

Произхождащи от китайската медицина, сибирският жен-шен и жен-шенът стабилизират енергийното ниво в организма, като повишават жизнеността през деня и имат релаксиращ ефект през нощта. Нещо повече, жен-шенът засилва имунната система, като повишава количеството и подобрява действието на клетките, борещи се с болестта. Препоръчваната доза от сибирски жен-шен е 200–300 мг на ден, докато предлаганата доза от жен-шен е малко по-ниска. Жен-шенът може да се приема като чай или като екстракт.

Билката ехинацея може да увеличи броя на имунните клетки и да подобри действието им, когато се приема три-четири дни в седмицата. Ехинацеята е широко достъпна под формата на тинктура или чай. Висококачествените източници на билката могат да се разпознаят по склонността им да предизвикват изтръпване на езика.

Пресните овесени ядки действат подмладяващо на нервната система и се използват за лечение на синдрома на хроничната умора. Освен това те могат да потискат симптомите, предизвикани от злоупотребата с ободрителни лекарства, цигари и кафе. Забележете обаче, че пресните овесени ядки не са пакетираните или обработените ядки, които притежават различни качества и действат различно.

Чесънът е друго имуноподдържащо вещество, което може да се използва в борбата с предразположеността на организма към инфекциозни заболявания. Той подпомага имунната система, като повишава активността на естествените клетки-убийци, които служат за унищожаването на вирусите и туморните клетки. Ако чесънът се приема във вид на таблетки, необходими са две таблетки при всяко хранене.

Популяризираната от китайците и японците ганодерма, известна още като гъбата рейши, е общ енергиен стимулатор, който също така притежава противоракови свойства. Тя е особено ефикасна, когато се използва съвместно с клиновиче.

Корените от сладник повишават енергията на надбъбречните жлези, притежават силни антивирусни качества и са полезни за пречистването на кръвта и черния дроб, докато лютивият пипер се използва за премахване на мукозната течност и пречиства кръвта.

Гъбата, която често се използва от азиатците, пория кокос, се използва за пречистване на кръвта и помага за повишаване на резистентността на организма. Лознеята и ломациумът притежават антивирусни свойства и са демонстрирали също така способността си да противодействат на хроничната умора.

И накрая, парливата коприва и корените от обикновен репей са доказали ползата си за укрепването на имунната система.

Хомеопатични лекарства

Като допълнение към лечебните билки съществува широка гама от хомеопатични лекарства, които помагат при хроничната умора. Някои от тях сме описали по-долу заедно със симптомите и типовете пациенти, за които се смята, че са ефикасни.

Анакардиум се предписва от хомеопатите при хронична умора със замъгляване на мисълта, забравяне и фикс-идеи.

Арсеникум албум лекува изтощение, придружено от безпокойство. Болният може да се страхува от смъртта и болестта и да смята лечението за безнадеждно, да изпитва изгарящи болки в стомаха, както и сенна хрема и слаби воднисти течения. Други симптоми са загубата на тегло, задъхването и сухата, груба, лющеща се кожа. Пациентите изпитват огромна жажда и пият големи количества леденостудена вода.

Барита карбоника се предписва на хора със забавени мозъчни функции. Объркване и затруднения при учене, хронично уголемяване на сливиците. Тези хора лесно настиват.

Гелсениум се дава при изключителна преумора. Пациентът има желание да остане през цялото време в леглото. Клепачите натежават и образът става неясен или двоен. Може да се появи стягащо главоболие, температура без жажда.

Кали фосфорикум се счита за ефикасен при неспокойство, страх и мъглява мисъл. Пациентът не може да си спомня имена и думи и паметта му е заета с други проблеми.

Ликоподиум е за мъглява мисъл със слаба памет, объркани мисли, проблеми с говора, трудно намиране на правилните думи и нерешителност. Освен това се проявяват и вътрешни симптоми с досадно газообразуване, особено след хранене, подуване, прекомерен глад и желание за сладки храни.

Муриацикум ацид е хомеопатично лекарство, създадено специално за лечение на умора с физически произход. В този случай пациентът е емоционално и психически здрав, но тялото просто не е в състояние да функционира нормално и е необходима постоянна почивка в леглото. Ако не се обърне незабавно внимание, умората може да се разпростре върху мозъчната дейност. Това хомеопатично лекарство е създадено за борба с умората, придружаваща хроничната диария, стомашно-чревните проблеми, като хроничен колит или заболяване на черния дроб и при НІV-вирус.

Нукс вомика помага при нарушена функция на черния дроб, особено в случаите, когато тя се дължи на токсини — лекарства, химикали, месо и мазнини. Тя е полезна и за пациенти с възпалителен синдром на червата и запек, редуващ се с диария.

Фосфорната киселина помага за лечението на умора, предизвикана от емоционални събития, като труден развод, лоша връзка или нещастен случай. В тези случаи пациентът е изолиран от останалите, лежи в леглото дълго време, отказва да се храни, избягва да разговаря и изглежда студен през цялото време. Освен това лекарството се предписва за лечение на умора вследствие на прекалена сексуална активност, както и на умора, свързана с рак, наркотици или мононуклеоза.

Тицитим ацид обикновено се използва от хомеопатите за лечение на умора, предизвикана от умствено изразходване, състояние, което се среща често при служебна преумора. Показателите за умствената умора са невъзможността да се изпълняват най-простите дейности, общо объркване и затруднения в ежедневния живот.

Упражнения

Ако пациентите с хронична умора започнат да изпълняват спортни упражнения, включващи аеробика, могат да постигнат забележителни резултати в повишаването на енергийното ново в организма. Редовната продължителна активност на тялото помага за функционирането на надбъбречните жлези и помага за освобождаването от стреса. В идеалния случай комплексът упражнения трябва да се изпълнява за 20–30 минути пет дни в седмицата. Намалената сила на болните от хронична умора може да се подобри чрез сравнително леки упражнения. Например ходенето във вода в басейн е полезно и постепенно укрепва до ниво на силово ходене.

Упражненията на открито имат голямо предимство, защото дават възможност на болния да поема чист въздух. Разходките в студените зимни дни могат да бъдат доста ободряващи, но не забравяйте да се облечете топло. Тай-чи, ци гун и йога също се препоръчват заради здравословния ефект върху ендокринната и имунната система.

Почивка

Изследванията показват, че значителен процент от пациентите, страдащи от хронична умора, са преживяли прекомерно много стрес в живота си. Продължителното излагане на интензивен стрес може да отслаби имунната система и да доведе до начало на синдром на хроничната умора. Това е причината, поради която хората, страдащи от това, могат да се повлияят положително от медитацията като начин на успокояване на мозъка и отстраняване на стреса. Двадесет минути, два пъти на ден е най-често препоръчваният график за медитация. Изпълнението на дихателни упражнения и осведомеността за правилното дишане също могат да бъдат полезни за отстраняване на напрежението. Други техники за отпускане са танците и йога. Концентрацията върху положителните страни на живота и придобиването на оптимистичен външен вид намаляват ефекта от стреса върху тялото и помагат на пациента да подобри състоянието си.

Дезинтоксикация

Жертвите на синдрома на хроничната умора обикновено са натрупали отровни отпадъчни продукти в организма си, затова е важно да се дезинтоксикират неговите системи редовно през един или два месеца. Веднъж в месеца в течение на три месеца може да се извърши дезинтоксикация на дебелото черво, както и клизма, която се прилага веднъж седмично. Освен това зелена пшеница и други зелени сокове могат да почистят кръвта, а киселите сокове участват в отстраняването на телесните нечистотии и стимулират функцията на черния дроб и бъбреците. Процесът на дезинтоксикация включва също стимулация на лимфната система с помощта на акупунктура и масаж.

Акупресура

Акупресурата е доказала ефикасността си при лечението на пациенти, болни от хронична умора. Акупресурните точки за увеличение на енергията са разположени предимно върху гърдите. Първата точка може да бъде намерена, като се постави ръката върху вдлъбнатината над гърдите в областта на шията. Не притискайте там, а леко плъзнете пръстите с около пет сантиметра под вдлъбнатината. След като достигнете най-ниската точка, притиснете за 10–15 минути.

Друга акупунктурна точка се намира на два сантиметра и половина под първата. Тези две точки могат да се окажат чувствителни в началото, но след прилагането върху тях на силен натиск те могат да облекчат чувствителността и напрежението. Този определен метод на акупресурна терапия е доста полезен за лечението на умората.

Какво да се избягва

Хроничната умора може да бъде съставена от различни фактори и първият от тях е лошите хранителни навици. Храната, която трябва да се избягва, включва кафе и други кофеинови продукти, млечни продукти, месо и рафинирани храни. Освен това и стресът може да доведе до умора, така че се препоръчва неготовото намаляване. А откакто ваксинациите се считат като вероятен фактор, причиняващ хронична умора, ви съветваме да потърсите алтернатива на ваксините и да прецените риска и ползата, преди да ги приемете.

Обобщение

Преди да се подложат на холистично лечение, болните от синдрома на хроничната умора трябва да бъдат прегледани от лекар за специфичните особености на заболяването, като хранителна алергия, хипотироидизъм или нарушение на функцията на надбъбречните жлези.

Храната трябва да съдържа комплекс от въглехидрати, тъй като тези храни произвеждат бавно и стабилно енергия, а ензимите от суровите зеленчуци стимулират имунната система. Протеинът от растителни източници и незамърсена риба има много предимства.

Билките стимулират имунната система и повишават енергията.

Мулитвитаминните комплекси с добавка на минерали трябва да се включва също, защото много от страдащите от хронична умора имат и хранителен дефицит.

Витамин C е необходим през целия ден и на практика е полезен, когато се приема по венозен път под лекарски надзор.

Широката гама от хомеопатични лекарства може да помогне в борбата с хроничната умора.

Редовните спортни упражнения увеличават естествения енергиен потенциал на организма.

Техниките за отпускане могат да намалят нивото на стрес, като по този начин действат благотворно върху имунната система.

Дезинтоксикацията е незаменима за отстраняването на отровните вредни продукти, които забавят дейността на системите в организма и водят до хронична умора.

Стимулацията на акупресурните точки е техника за освобождаване на енергия.