Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Complete Encyclopedia of Natural Healing, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, форматиране и допълнителна корекция
zelenkroki (2012-2013 г.)

Издание:

Гари Нъл

Наръчник по алтернативна медицина

 

Gary Null. Ph.D

The Complete Encyclopedia of Natural Healing

1998

 

Преводач: Елисавета Камбурова

Редактор: Василка Ванчева

 

Формат: 60×90/16

Печатни коли: 37

Размер: 14.50 x 21.00

 

ИК „ЕМАС“, 1233 София, п.к. 10

История

  1. — Добавяне

Мануална терапия

Мануалната терапия е една от най-важните и универсални терапии. Базира се на принципа, че тялото може да се лекува само. Създателят на мануалната терапия Б. Палмър я описва по следния начин: „Създателят на човешкото тяло не ви е създал и след това изоставил безпомощни. Той е предал работата на нервния импулс, контролиращ всяка телесна функция.“

Целта на мануалния терапевт е да отблокира енергията, така че вътрешният заряд да си върши по-добре работата. Това става, като се определя състоянието на мускулно-скелетната и нервната система. След това нарушението на физическия баланс се свързва с манипулация на гръбначния стълб за корекции на частични дизлоксации, известни като сублуксации. Наместването им позволява на мозъчните съобщения да минават направо през гръбначния стълб. Това на свой ред предизвиква лечението на много страдания.

Съществуват приблизително 20 различни хиропрактични техники. Мануалните терапевти се опитват да приспособят техниката към индивидуалните нужди на пациента. Някои от тях включват в терапията и диета и промяна на начина на живот. Отчитането на индивидуалните нужди и комбинирането на разнообразни подходи прави мануалната терапия отлична форма на профилактика.

Макар тази техника да е широко приета днес, преди не е било така. Десетилетия наред тя е пренебрегвана от конвенционалното медицинско общество. Нещо повече, Американската медицинска асоциация направи усилие да я отстрани напълно и нае 70 души на пълен работен ден единствено с тази цел. Но за щастие мануалната терапия оцеля.

Днес тази терапия не само оцелява, но и процъфтява. Тя е приета за законна наука и е най-разпространената алтернативна лечебна професия в Америка. Мануалните терапевти са висококвалифицирани професионалисти. Няколко години медицинско образование, последвано от специализирано обучение, дава степен ДХ — доктор по хиропрактика.

Разкази на пациенти

Бен: псориазис

Страдах от тежък псориазис. Освен това ме боляха главата и стомахът неизвестно от какво. Алопатичните лекари опитаха всички видове лекарства, но не успяха да ми помогнат. Толкова бях зле, че ми се искаше да се самоубия.

Отидох при мануален терапевт, който ме просвети относно храненето, физическите упражнения и регулирането на стреса. Бях много притеснен и това, което научих, ми помогна да се успокоя. Лека-полека успях да превъзмогна проблемите си. В последствие на четиридесет и седемгодишна възраст можах да участвам в нюйоркския маратон.

Сега псориазисът ми е под контрол. Не е изчезнал, но е много по-добре, отколкото преди. Болките в главата и стомаха изчезнаха. Чувствам се нов човек, сякаш отново съм се появил на земята.

Вярвам, че успехът ми се дължи на факта, че мануалната терапия и холистичната медицина ми помогнаха. Мануалната терапия помага на организма, без да създава проблеми.

Елен: инфекция на ухото

Синът ми Александър се оплака от болки в ухото. Мануалният терапевт, при когото се лекуваме, го намести. Понякога болката в ухото престава моментално, друг път са необходими две намествания, но инфекцията се преустановява винаги.

Убедена съм, че това не е плацебо ефект, защото не можеш да излъжеш дете. Свидетелка съм на това, че Александър отиваше на масата с голяма болка и ставаше от нея и без следа от нея.

Фернандо, страдащ от физическа слабост

От юношеските си години страдах от болка в долната част на гърба и коляното. Двадесет години бях убеждаван, че имам физически проблем и че трябва да изживея остатъка от живота си в това състояние. Това мислене ме караше да избягвам физическата активност.

След три години срещнах терапевт, който започна да ме обучава на тема физическа слабост. Започнах да се запознавам със структурата на моето тяло и как да не страдам или да не избягвам физическата активност. Също така научих, че лявата част на таза ми има нарушение в структурата и че трябва да се обърна към мануален терапевт.

Отначало бях скептично настроен. Аз съм от хората, на които са необходими доказателства. Всъщност търсех някой, който да ми каже, че се нуждая от операция или лекарство. За мой късмет се срещнах с хора, които препоръчваха холистична медицина.

Обзет от любопитство, отидох при мануален терапевт. Отначало не почувствах никаква полза. След няколкомесечно лечение започнах да губя интерес, защото мислех, че това няма да подейства.

Един ден го посетих с наистина лошо схваната шия. Това бе повратна точка за мен, защото той успя да ми помогне. След няколко часа се почувствах отлично. В миналото съм страдал много от схващане на шията, което проваляше много от делниците и празниците ми.

Това беше за мен доказателство за действието на мануалната терапия. Затова реших да продължа с лечението, с надеждата, че един ден ще почувствам същия ефект и в долната част на гърба.

По същото време потърсих помощ от ортопед и промених храненето си. Хиротерапевтът ми помогна да го подобря. Започнах да тренирам.

Един ден установих, че тичам по-добре на по-дълги разстояния. Станах състезател по маратон и реших да участвам в маратона през 1994 г. Това, че бях в състояние да се подготвя за маратон, ме убеди окончателно в ползата от мануалната терапия. Преди лечението не съм си и помислял, че ще мога да пробягам 20 мили за тренировки. Продължавам да посещавам мануалния терапевт преди и по време на маратон.

Накрая дойде денят, в който бях наравно с много световноизвестни състезатели, защото успях да си пробия път към предната линия. И така, бях пред старта на състезанието на 26 мили. Интересното е, че и мануалният ми терапевт също е състезател по маратон и беше наясно с какво съм се заел. Подкрепата му беше огромна. Той дори ме намести за последно преди старта. Това беше като благословия за мен, която ми помогна да завърша състезанието. На двадесет и петата миля коляното ми създаде малко проблем, което само показа, че се нуждая още от работа върху тялото ми.

Определено свързвам успеха си с лечението, включващо мануална на терапия. Това лечение ми помогна да скъсам със стари схващания и да изградя живота си на маратонец.

Бил: главоболие и проблеми с черния дроб

Преди години катастрофирах няколко пъти. Най-тежката катастрофа бе през 1978. В резултат на това живеех с над четири главоболия на ден. Понякога ми се крещеше от болка. Болката беше толкова тежка, че ми идваше да се самоубия.

Отначало посещавах невролози и ортопеди, които ми дадоха торба с лекарства, които действаха само за кратко време. После за късмет с помощта на приятел открих мануален терапевт и се почувствах по-добре. Главата не ме е боляла лошо от седем месеца. Всичките ми проблеми с черния дроб изчезнаха. Изследванията показаха подобрение. Чувствам, че мануалният терапевт спаси живота ми.

Освен с помощта на мануалната терапия аз се грижех активно за здравето си и по друг начин. Спортувах и станах вегетарианец. Търся хомеопатична помощ, когато имам нужда.

Алма: кожни проблеми

Не вярвах в холистичната медицина, докато през 1989 г. един мой приятел не ми препоръча холистичен лекар. Един от най-сериозните проблеми, които имах, бе дерматологичен. Окосмената част на главата ми се раздираше от рани и изхарчих хиляди долари в търсене на помощ. Майка ми направи същото като дете. Всичките лекарства само омазняваха главата ми, а не лекуваха проблема. След три процедури с мануалния ми терапевт, раните изчезнаха. Не се наложи да прилагам някакво лекарство. Престанах да се съветвам с дерматолог, защото нямаше нужда. Три намествания решиха проблема ми, който се оказа, че е на алергична основа.

След това през юни 1991 г. попаднах на въоръжен грабеж. Крадците добре ме подредиха. Мануалният терапевт в момента ме лекува за дискови хернии на шията и долната част на гърба. Също така имам и други здравословни проблеми. Лекувам се за високо кръвно налягане и алергия. Терапията успокоява и стреса. Виждам терапевта около три-четири пъти в седмицата. Той е прекрасен и ме убеди, че холистичната медицина в действителност действа.

Дона: усложнения през бременността

В началото, когато разбрах, че съм бременна силно ме болеше ишиасът. Не можех да си изправя крака. Отидох при мануален терапевт за две процедури. Все още се чувствах неудобно, но можех поне да ходя.

Той ми помогна и за синдрома на китката. В началото хирургът ли предложи операция на шията, за да се провери дали проблемът идва оттам, след което могат да проверят и лакътя.

Общо взето ми помогна да подобря състоянието си по време на бременността. Почувствах се значително по-добре. Прекарах 100-процентова чудесна бременност. Сега съм бременна за втори път и се чувствам прекрасно — малко неудобство тук и там, но продължавам да ходя на процедури и се оправям прекрасно.

Шери: болки в шията и гърба

От много години имах тези страдания и приемах всякакви лекарства. Когато стигнах до положението да не ми помагат вече, един приятел ме посъветва да се обърна към мануален терапевт. Понеже не знаех много за този вид терапия, нямах голямо желание да отида. Но говорих с лекаря по телефона. Той ми каза, че не може да гарантира, че ще мога да тичам, но пък е сигурен, че ще ходя.

Отидох при него и той определено ми помогна. Не приемам лекарства. Имам артрит на шията, който е доста болезнен. Когато се влоши, започвам терапията и тя доста ми помага. Не мога да се оправя без мануален терапевт.

Преди да се подложа на лечението, никога не съм вярвала, че мануалната терапия може да помага толкова. Вие никога не бихте ме убедили, защото за това не се говори. Лекарите ви убеждават, че таблетките ще ви накарат да се чувствате по-добре. Разбира се, вие правите това, което те ви казват. Но когато отидох при мануален терапевт, разбрах, че нямам нужда от тези таблетки. Всичките лекарства вредяха на стомаха ми. След като изтече действието им, се появява отново и болката. С мануалното лечение можете да си помогнете болката да не се появи.

Айлийн: парализа на Бел

Миналата година при мен се появиха симптоми за инвалидизиране. Направиха ми ядрено-магнитен резонанс и се оказа парализа на Бел в дясната половина на лицето ми с тенденция да обхване и лявата. Болницата диагностицира заболяването и това беше всичко.

Кризите продължиха. Най-накрая отидох при холистичен лекар, който ми даде витамини. Кризите не изчезнаха. Той ме насочи към мануален терапевт. Бях скептично настроена в началото, но исках да опитам всичко. Лекарят ме намести и за най-голямо учудване не получих повече кризи. Когато престанах да ходя при него, кризите отново започнаха. Върнах се и след наместване, те отново изчезнаха. И вече не се появиха. Благодарна съм за това. Мисля, че мануалната терапия в комбинация с други техники ми доста помогна.

Пат: болки в коляното и ишиас

Преди около година спортувах активно и вземах уроци по танци три или четири пъти седмично. За съжаление получих травма. Тя се състоеше в болка и изтръпване на крака. Трудно ми беше да ходя, да се качвам и слизам по стълби и да карам. Почувствах, че силата на крака ми отслабва. При опит да тичам чувствам, че краката не ме държат.

Тогава се посъветвах с много лекари. Те не можаха да открият нищо. Неврологът назначи няколко много болезнени изследвания. Подложен бях на електрически шок за 45 минути. В крака ми бе въведена игла и ми бе казано да си стегна мускула. Тестът се оказа нормален и те не можаха да стигнат до заключение. За известно време ми предписаха Motrin. Открих, че таблетките не ми помагат, и ги спрях.

Междувременно от юни до септември установих подобрение на състоянието ми. Можех да функционирам идеално, но не бях в нормалното си състояние. От октомври до април кракът ми ту ме болеше, ту преставаше. Получавах и изтръпване. Не спортувах.

Най-накрая през пролетта някой ми предложи да отида при мануален терапевт, който заподозря, че имам ишиас. Подобрението, настъпило за тези шест седмици, беше значително. Терапевтът ми препоръча да го посещавам два пъти седмично за период от четири-шест седмици. През това време забелязах слабо, по незначителни подобрение в крака ми. Също така започнах да спортувам бавно и постепенно. Сега правя много повече упражнения.

Имаше още няколко положителни въздействия, които не очаквах. Още след първото посещение забелязах, че шията ми е много по-подвижна. След процедурите чувствах поток от енергия в цялото тяло. Като цяло имах положително въздействие от мануалната терапия.

Сюзан: болки в коляното, таза и шията и нарушение на хормоналния баланс

Аз съм състезателка по бягане. Миналия март се наложи да спра с тренировките заради болки в дясното коляно и таза. Също така и шията ми създаде неприятности за известно време. Движенията ми все повече и повече се сковаваха. Чух за д-р Гари Дойчман в клуба по бягане. Виждала съм го да намества глезените и коленете на другите състезатели. Това ми направи голямо впечатление и аз започнах да го посещавам. Той ми предложи лечебна програма за възстановяване на профила на шията и на цялостното ми здраве.

Аз се грижих добре за здравето си, относно диетата и упражненията и приемането на витамини. Също така имам отличен лекар, който много ми помогна. Но дейността на щитовидната ми жлеза през последните две години бе понижена и не можех да я коригирам. Освен това през целия си живот съм имала много болезнени менструални цикли.

Д-р Дойчман ми предложи да пия билката див ямс за уравновесяване на хормоналната система. Също така ме намести, за да облекчи менструалната болка.

Миналия месец за първи път в живота ми не съм имала болезнен цикъл. Видях лекуващия ме лекар миналата седмица и той ми каза, че този път дейността на щитовидната ми жлеза с нормална. Това беше забележителна промяна. Имах повече енергия и отслабнах малко. Фигурата ми се подобри и хората смятат, че изглеждам по-добре. Отново бях в състояние да тичам без болка. Сега тренирам за маратона на Ню Йорк сити. Тази събота и неделя за първи път се състезавах след травмата през март. Много съм доволна от тези промени. Чувствам, че наместванията помогнаха на тялото ми да се поправи и излекува.

Ан: счупен хрущял

Преди три години си счупих хрущяла на коляното. Няколко хирурзи ми предложиха операция. Чух за д-р Робинс и се консултирах с него. Той каза, че операцията ще е последната възможност и той ще изпита други терапии преди това.

Първо се опитах да поставя ортопедично устройство в гуменките си. Това действаше добре. Проблемът беше, че му се предоверих и изкълчих коляното си при тренировката по аеробика.

Когато се върнах при д-р Робинс, той ми предложи да се подложа на хиропрактични процедури при д-р Профман, защото моето коляно блокираше три или четири пъти на ден.

Хареса ми това, че д-р Профман обясни в какво ще се състои лечението. Той анализира стойката и походката ми и каза, че имам нарушение в конструкцията и се опита да компенсира болката. Намести гърба ми и това изглежда, че помогна. Този първи уикенд беше много активен. Чак в неделя вечерта се сетих, че коляното ми не блокира нито веднъж. Оттогава досега се осланям на хиротерапията.

Посещавах д-р Профман два пъти седмично и нямах проблеми с коляното. Знам, че това ме спаси от операция. Чувствам се по-енергична.

Дороти: болки

Започнах мануално-терапевтично лечение в края на миналата година с желание да подобря цялостното си здраве, по-специално състоянието на шията и долната част на гърба и таза.

Чувствах, че хиротерапията разреди честотата на болката, подобри силата на ръцете и краката ми и оказа успокоително въздействие върху нервите ми. Чувствам, че енергийното ми състояние също се подобри. Започнах да тренирам бързо ходене и установих, че мануалната терапия помогна на глезените и таза ми.

Мануалната терапия ми позволи да увелича познанията за собственото си тяло. Станах по-устойчива на травми и стрес. Докато спя, обръщам внимание на позата си.

Намирам за здравословен целия подход. Препоръките за начина на живот, атмосферата и всичко, свързано с него, ме правят щастлива. Преди известно време предприех няколко намествания при друг терапевт, но той не ми оказа същото въздействие. Той използваше само мануална терапия. Лекуваше ме за сублуксация на долната част на гърба. Не се обсъждаха начинът на живот, храненето или стресът. Беше повече медицинско наместване, отколкото холистичен подход.

Елиз: главоболие

Посещавам от около две години мануален терапевт. Започнах лечението, защото усещах ежедневно стягащо главоболие. Конвенционалната медицина не ме привличаше, защото знаех, че главоболието ми ще се лекува с лекарства.

Резултатът не беше мигновен. Подчертавам това, защото много хора смятат, че лечението действа като магия. След известно време значително се намали броят на главоболията, които усещах. Имах главоболие всеки ден, преди да започна с наместванията. След два месеца можех да прекарам седем или осем дни, без да изпитам главоболие. Това беше чудно — ново усещане за мен.

В същото време започнах да изучавам храната си. Работих съвместно с лекаря ми, за да преценим, дали част от главоболието ми не се дължи на хранителни алергии. Променях храната си, отстранявайки постепенно месото, млечните продукти, захарта и солта. Това доведе до последващо намаляване на главоболието.

Синът ми, който е на три години, пое по този път с мен преди две години, в резултат на което е много здрав. Вярвам, че комбинирането на седмичното наместване с доброто хранене доведе до изчезването на главоболието ми и до доброто здраве ма сина ми.

Мейджи: дегенеративен артрит и ишиас

Аз съм инвалид от войната във Виетнам и получих свръхдоза Thorazine за нервно разстройство след войната. След интоксикацията развих болезнен артрит. Започнах да използвам лекарства за облекчаване на болката, като си мислех, че това е единствената ми алтернатива. Вярвах, че артритът е нелечим. Всяко лекарство, предписано ми за болка, постепенно се изчерпваше и ме оставяше с по-силна болка от преди.

Мислех се за[1] заради ишиаса. Дори си купих апартамент на партера. Използвах бастун от четири години и достигнах до положение изобщо да не мога да се качвам по стълбите. Трябваше да напусна работа по тези причини. След два месеца започнах да посещавам мануален терапевт по препоръка на приятел. Бях скептично настроен. Когато срещнах лекаря за първи път, той ми каза, че наместването ще успокои сублуксациите. В резултат на това нервната енергия ще потече по-свободно и здравето ми ще се подобри. По това време имах няколко сублуксации. Бяха засегнати всичките ми стави. Бяха засегнати гръбначният ми стълб и особено шията и долната част на гърба ми.

След първото наместване отидох да обядвам в ресторант. Когато всичко беше спокойно, усещах трептене в шията си сякаш през нея течеше поточе. Разбрах, че вероятно това е енергията, за която говореше моят лекар. Когато отново го видях, гой потвърди предположенията ми, че това е освободената от терапията енергия.

Сега оздравителният процес тече с пълна сила. Отслабнах с 5 кг поради подобрения метаболизъм. Също така и ходя по-добре. Факт е, че ходя бързо и се качвам по стълби. Коленете ми са по-здрави и вече не треперят. Мога да спя добре, а преди страдах от безсъние. Изчезна и главоболието ми.

Все още изпитвам болка и си давам сметка, че трябва да мине време, за да излекувам повечето от проблемите си. Свръхдозата Thorazine е причинила закъсняла дискинезия и направи единия ми крак по-къс от другия. За щастие той започна да се отпуска. Ишиасната болка се намали трикратно.

Опитвам се да накарам Административната ветеранска болница да включи мануалната терапия като част от лечението си. Срещнал съм много ветерани, на които може да се помогне. Разликата преди и след мануалната терапия е забележителна. Терапевтът от болницата забеляза, че сега съм много по-силен.

Преди мануалната терапия използвах жълтата лента за упражняване на мускулите. Жълтата е за най-слабите, а синята е близо до най-силните. Преминах от жълта на синя за два дни след първото ми наместване. Много съм благодарен на мануалния терапевт и бих посъветвал всеки да го изпробва, за да провери дали ще подействат на него.

Соня: множествена склероза

Всичко започна преди шест години. Страдах от изключителна умора, нервност и панически кризи, които достигаха до степен да не мога да изляза от къщи. Много лекари ми казаха, че съм претърпял множество стресове и ми предписаха валиум.

Моите симптоми се влошаваха. След година лекарите предложиха да се срещна с психиатър. Винаги съм била убедена, че нещо физически не е наред с мен. Един ден се събудих с парализа на дясното око. Тогава разбрах, че нещо съвсем не е наред.

Срещнах се с невролог и той ми предложи ядрено-магнитен резонанс. Той разкри начален стадий на множествена склероза. Нищо не можеше да се направи. Съпругът ми и аз напуснахме кабинета много притеснени. Дълбоко бяхме убедени, че може да се направи нещо. Един следобед съпругът ми чу по радиото една програма, която ни вдъхна кураж, че все пак може да направим нещо. Чухме за д-р Шванк, изследвал множествената склероза. Решихме да отидем в библиотеката и да проучим всяка книга, свързана с това заболяване. Започнахме да прилагаме някои от леченията, описани там, и разбрахме, че тези алтернативни лечения наистина помагат.

Срещнахме се с лекар-хомеопат, който също е и мануален терапевт. Това бяха двата метода, върху които се концентрирахме. Ние се обърнахме към мануален терапевт, който ми отдели много време. Той ми предложи да се храня с органична храна и да се подложа на дезинтоксикация. Да спортувам редовно и да посещавам сеанси за намаляване на стреса.

След като опитах това лечение, забелязах забележителна разлика в състоянието си. Не изпитвах умора, можех да изляза от къщи и да се върна на работа. Нямах ограничения. Лекарите ми бяха казали, че състоянието ми ще се влошава прогресивно и мога да стигна до инвалидна количка. Но в резултат на тези лечения бях в състояние да продължа да практикувам професията си като учителка по физическо възпитание, занимаваща се с деца. Нямах ограничения и дори можех да имам дете, въпреки че преди година и половина лекарите ми казаха, че това не е възможно. Чувствам се чудесно.

Мери: остеоартрит

Имах проблеми с гърба от двадесет и деветгодишна възраст. С годините се срещнах с много ортопеди, които само ми предписваха лекарства за успокояване на болката.

Един ден реших да се срещна с лекар хомеопат. В добавка към наместванията той ми даде витаминни добавки и ми показа как да променя диетата и спортните си навици. Сега приемам много витамини, консумирам много зелени зеленчуци, много плодове и не ям червено месо. Пия много вода — над осем чаши дневно. Упражненията ми включват разходки и тенис.

Това определено ми помогна. Сега вече нямам болки. Мога да сядам, докато преди не можех да седна без силна болка. Сега мога да седя и да гледам телевизия, да плета и да шия. За тези, които не вярват, че могат да се излекуват от артрит по естествен път, ще кажа, че и след 40-годишна възраст това е възможно. Аз съм живото доказателство за това. Сега мога да играя тенис без болка.

Робърт: остеоартрит

Имах схващания в рамото, долната част на гърба и областта на таза. След като си направих рентгенови снимки от мануалния терапевт, разбрах, че страдам от артрит. Подложих се на лечение с мануална терапия и започнах да се храня с повече плодове, зеленчуци, витамини и сокове. Приемах магнезий, калий, витамин E, чесън, много билки, ехинацея, хрущял от акула, говежди хрущял и хондрион сулфат. Престанах да се храня с червено месо и млечни продукти. И доста спортувах.

Всичко това ми даде силен източник на енергия. Повече не получавам схващания. При влажно време се схващах, костите ми скърцаха и пукаха. Но това вече изчезна.

Мануалната терапия, вегетарианската храна и други промени доведоха до разликата в състоянието ми. Доволен съм, когато чувам хората да казват, че мануалната терапия действа. Това е нещо, което ще продължа да правя, докато съм жив.

Барбара: остеоартрит

Мануалната терапия ми е позната. Използвам я от 20–22 години, но винаги при криза, защото имам наистина големи проблеми с гърба. По-късно научих, че страдам от артрит. Накрая реших да използвам редовно мануална терапия като превантивна мярка. Видях, че тя оказа голям ефект само за няколко седмици.

Преди не можех да мина и няколко крачки, без да ме заболи. Трябваше да спра и да седна. Предпочитах да си стоя вкъщи, защото ходенето ми създаваше неудобство. Бях силно притеснена, защото се смалих с двадесет и осем сантиметра. Бях изумена от скоростта, с която губех височина. Знам, че част от този проблем се дължи на стареенето, но останалото се дължеше на компенсация на болката.

Мануалната терапия ми помогна за стойката. Възвърнах си седем сантиметра. Не очаквам да си върна цялата височина от времето, когато нямах артрит и бях далеч по-млада, но съм изпълнена с надежда, че ще се почувствам много по-добре. Болката намалява. Чудесно би било по-бързо да превъзмогна това състояние. Разликата е очевидна. Хората, които ме познават, констатират положителната промяна за тези няколко седмици. Един съсед ме спря на улицата ми каза: „Почти не познах, че това си ти. Не съм забелязвал, че си толкова висока!“ Това не беше шега.

Бележки

[1] Така безсмислено изглежда и на хартията. Бел. zelenkroki.