Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Witches, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 23 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Роалд Дал. Вещиците

Английска. Първо издание

ИК „Ентусиаст“, 2011

Редактор: Велислава Вълканова

Коректор: Снежана Бошнакова

Илюстрации: Куентин Блейк

Предпечат: Митко Ганев, Светлана Цонева

ISBN: 978-954-8657-69-3

История

  1. — Добавяне

Един ден от живота на Роалд Дал

Роалд Дал имал строго определен дневен режим. Закусвал в леглото и четял пощата си. В 10:30 часа прекосявал градината, отивал в писателската си колиба и работел до 12 часа. След това се прибирал в къщата за обяд — обикновено изпивал по чаша джин с тоник и ядял норвежки скариди с майонеза и маруля. За десерт след всяко хранене Роалд и семейството му изяждали по един шоколад от червена пластмасова кутия.

След кратка дрямка той си вземал термос с чай в писателската колиба и работел от 16 до 18 ч. Прибирал се в къщата точно в 18 ч., готов за вечеря.

Роалд пишел с молив и използвал точно определен модел жълти моливи с гумичка на върха. Преди да започне да пише, Дал винаги поставял шест подострени молива в буркан на бюрото си. Моливите изкарвали по два часа, преди да се наложело да ги подостри отново.

Роалд използвал и точно определен вид хартия. Написал всичките си книги на американски бележници с жълти страници, които му изпращали от Ню Йорк. Той пишел и преписвал, докато не останел доволен от всяка дума. Изхвърлял много жълти листове. Веднъж месечно, когато голямата кофа за боклук в колибата му се препълнела, той запалвал голям огън от хартията пред колибата (една от белите й стени бързо се изцапала с черни сажди).

След като завършел книга, Роалд давал купчината жълти листове на секретарката си Уенди, а тя преписвала текста на пишеща машина и го изпращала на издателя му.

Край