Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
stomart (2011)

Издание:

ЛОВЕЧ — ПЪТЕВОДИТЕЛ

Под редакцията на проф. Христо Маринов Илиев

© Христо Маринов Илиев, Марин Маринов Иванов, Геновева Маркова Шейтанова, Тодор Илиев Димовски, 1989 с/о Jusautor, Sofia 914 Б

Рецензенти проф. Игнат Пенков, Миладинка Макавеева.

Редактор Евгения Дацова.

 

Нац. българска.

Издание I. Лит. група II–8. Изд. № 10800. Код 06/95335 — 4606–47–89.

 

Художник на корицата Добри Гюрков.

Художник-редактор Красимира Деспотова.

Технически редактор Свобода Николова.

Коректор Маргита Николова.

 

Дадена за набор февруари 1989 г.

Подписана за печат юли 1989 г.

Излязла от печат ноември 1989 г.

Печатни коли 7. Издателски коли 4,54. УИК 4,61.

Формат 70X100/32.

Тираж 8000+ 109.

Цена 0,62 лв.

 

Държавно издателство „Медицина и физкултура“,

пл. „Славейков“ 11 — София

Държавна печатница „Дунав“ — Русе

История

  1. — Добавяне

Сливешко ливаде

Една от местностите, където ловчанлии често са се събирали семейно и с приятели, за да се повеселят в онези трудни години преди войната, е Сливешко ливаде. На изток е обградена от високи, на много места отвесни скали, а на запад — от р. Осъм. Местността завършва при възвишение, където все още стоят останки от построения по време на Втората българска държава манастир „Св. Богородица“, наричан още „Ястреб“. Той е бил средище на книжовници. В неговите тихи килии е работил в края на XII в. Душко Граматик. През XVI в. тук Петър Граматик направил четири преписа на Четвероевангелието, а през XVII в. граматикът Ангелак преписал Дриновия сборник. По време на кърджалийските безчинства тази светиня на българщината била опожарена и разрушена.

На 150–200 м вляво (преди развалините) е издигнат паметник, висок 3,8 м. Негов автор е арх. Борис Иванчев. На това място на 23 май 1943 г. е престанало да тупти сърцето на поета партизанин Христо Кърпачев, загинал в неравен бой. Всяка година на този ден признателните ловчанлии се покланят пред паметта на героя.

Тесен път води до сегашното с. Сливек, състоящо се от две махали. Те са отбелязани в списъка на селата, които били собственост на Михал бей — пръв завоевател на Ловеч, и неговите синове. Преди Освобождението махалите били наричани Горен и Долен чифлик.

Удобен път свързва с. Сливек с шосето Ловеч — Троян. Днес селото е една от курортните зони на Ловеч. Тук са построени много почивни станции и вили. Селото има минерален извор.