Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
stomart (2011)

Издание:

ЛОВЕЧ — ПЪТЕВОДИТЕЛ

Под редакцията на проф. Христо Маринов Илиев

© Христо Маринов Илиев, Марин Маринов Иванов, Геновева Маркова Шейтанова, Тодор Илиев Димовски, 1989 с/о Jusautor, Sofia 914 Б

Рецензенти проф. Игнат Пенков, Миладинка Макавеева.

Редактор Евгения Дацова.

 

Нац. българска.

Издание I. Лит. група II–8. Изд. № 10800. Код 06/95335 — 4606–47–89.

 

Художник на корицата Добри Гюрков.

Художник-редактор Красимира Деспотова.

Технически редактор Свобода Николова.

Коректор Маргита Николова.

 

Дадена за набор февруари 1989 г.

Подписана за печат юли 1989 г.

Излязла от печат ноември 1989 г.

Печатни коли 7. Издателски коли 4,54. УИК 4,61.

Формат 70X100/32.

Тираж 8000+ 109.

Цена 0,62 лв.

 

Държавно издателство „Медицина и физкултура“,

пл. „Славейков“ 11 — София

Държавна печатница „Дунав“ — Русе

История

  1. — Добавяне

Музей „Васил Левски“

На ул. „Марин Поплуканов“ 13 е построен музей, носещ светлото име на Апостола на свободата. На това място е била къщата на свещеник Лукан Лилов, в която отсяда Левски при първото си посещение в Ловеч.

През 1954 г. в стара скромна къща под стените на средновековната крепост на махала Дръстене е открита първата експозиция на музея „Васил Левски“, отразяваща дейността на Апостола и Вътрешната революционна организация с център Ловеч. Не минава много време, за да стане тя известна из обновената ни родина.

На 19 февруари 1967 г. е открита новопостроената сегашна музейна сграда, дело на арх. Иван Николов. Тя съдържа нова експозиция, отразяваща Възраждането и националноосвободителните борби на българския народ.

На 18 юли 1982 г. отваря врати преустроената вече сграда с нова, обогатена експозиция. „Революционната на Левски и неговите сподвижници дейност и издигането на Ловеч за център на Вътрешната революционна организация“ са представени чрез фотографии, скулптури, ценни лични вещи и др. Във витрини са подредени единствените запазени в България лични вещи на Левски, като ятаган, кама, малка печатничка, фалшиви печати, квитанции. В други витрини са изложени пушката на Филип Тотю, сабята на Христо Иванов — Големия, револверът на Васил Йонков и вещи на други съратници на Левски.

На стените в приземната (пантеонна) част на музея са изписани имената на най-дейните революционни комитети и техните членове. Връзката между двете експозиционни нива е постигната чрез портрета на Левски, нарисуван в цял ръст от художника Цвятко Дочев. Специална малка зала е отделена за културно-масови прояви, а за онагледяване се използва аудиовизуална система.

За емоционалното въздействие, което оказва музеят, може да се съди от впечатленията, вписани в книгата за посещения.