Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
stomart (2011)

Издание:

ЛОВЕЧ — ПЪТЕВОДИТЕЛ

Под редакцията на проф. Христо Маринов Илиев

© Христо Маринов Илиев, Марин Маринов Иванов, Геновева Маркова Шейтанова, Тодор Илиев Димовски, 1989 с/о Jusautor, Sofia 914 Б

Рецензенти проф. Игнат Пенков, Миладинка Макавеева.

Редактор Евгения Дацова.

 

Нац. българска.

Издание I. Лит. група II–8. Изд. № 10800. Код 06/95335 — 4606–47–89.

 

Художник на корицата Добри Гюрков.

Художник-редактор Красимира Деспотова.

Технически редактор Свобода Николова.

Коректор Маргита Николова.

 

Дадена за набор февруари 1989 г.

Подписана за печат юли 1989 г.

Излязла от печат ноември 1989 г.

Печатни коли 7. Издателски коли 4,54. УИК 4,61.

Формат 70X100/32.

Тираж 8000+ 109.

Цена 0,62 лв.

 

Държавно издателство „Медицина и физкултура“,

пл. „Славейков“ 11 — София

Държавна печатница „Дунав“ — Русе

История

  1. — Добавяне

Физико-географска характеристика

Град Ловеч е разположен на границата на Дунавската хълмиста равнина и предпланините на Стара планина. Намира се от двете страни на р. Осъм, която, излизайки от скалистата теснина, прави няколко красиви извивки. Изборът на мястото за заселването му — между хълмовете Стратеш, Хисаря и Баш бунар, е продиктуван както при всички средновековни градове повече от стратегически, отколкото от климатични съображения. Това местоположение на Ловеч е причина той да се развие като важен комуникационен възел, а не на последно място е засилвало и отбранителните му възможности. През него в миналото е минавал най-късият път от Дунава за Бяло море и от София за Черно море. При съвременните условия неговата средищност между Предбалкана и Дунавската равнина изигра важна роля в избирането му за окръжен, а през 1987 г. — за областен център.

Релефът на околностите на Ловеч е хълмист и силно пресечен. Разликата между надморската височина на града край реката и тази в горните части е около 80 м. Хълмистият релеф създава голямото природно разнообразие и привлекателност на града. Ловеч е обгърнат от красива равнина. На югоизток той се огражда от малката гола височина Хисаря с останки от стара средновековна крепост. На изток градът се е сраснал със стръмните скали на хълма Стратеш, който е особено привлекателен през май, когато цъфтят люляковите храсти. Именно тази особеност на местния ландшафт е причина всяка година по това време в Ловеч да се провеждат Люляковите музикални тържества. Сега Стратеш е благоустроен в градски парк и е любимо място за краткотраен отдих.

За града голямо значение има долината на р. Осъм, по която минава главният път от Дунава, и равнината към Стара планина. Река Осъм е образувана от бързотечащите старопланински реки Черни и Бели Осъм. След като напусне тесния пролом, р. Осъм оформя удобно място за средновековната крепост. Долината е тясна и красива. Водите на реката в миналото са използвани за промишлени и селскостопански нужди. Тогава тя е била по-пълноводна и чиста. Днес водите на р. Осъм са доста замърсени и всъщност тя е биологически мъртва река.

В ловешките околности интерес представляват пещерите. Варовиковият характер на скалите е позволил да се създадат много карстови форми. Ловешките пещери, разположени в красивия пролом на р. Осъм, са били обитавани от първобитния човек. Известни са около 16 пещери.

Климатът на Ловеч е умереноконтинентален. Средната годишна температура е 12°C. Лятото е сравнително горещо, а зимата — студена. Разликата между най-ниската и най-високата месечна температура е 20°C, а в близкия град Плевен — 24°C. Това говори, че микроклиматът на ловешките околности е по-мек, отколкото в равнината около Плевен, тъй като е запазен от студените северни ветрове. Река Осъм създава през летните горещини известна прохлада.

Количеството на годишната валежна сума (6,55 л/м2) в Ловеч е по-голямо в сравнение с районите на съседната Дунавска равнина. Почти две трети от валежите падат през пролетта и лятото, което е благоприятно за селскостопанските култури. Преобладават западните ветрове.

Климатичните условия на Ловеч още от древността са били благоприятни за живота на човека и неговата стопанска дейност. При съвременните условия бързо нараства замърсяването на въздуха от промишлените предприятия, които са пръснати по територията на града. Разположението на големите заводи на „входа“ на града е неблагоприятно в екологическо отношение.

Богатата растителност и близостта на Стара планина (45 км) компенсират значително промишленото замърсяване. Сега в околностите на града се срещат около 40 вида диви храсти, 30 диви дървесни вида и 20 вида облагородени дървета. Но твърде много са и обезлесените, голи варовикови скални местности. Общо доминират висшите семенни растения. Разпространена е и водорасловата флора. Срещат се и разнообразни билки. Околностите на града са заобиколени от китни лозя и овощни градини. На югозапад се очертават широколистни горски формации. Те често се редуват с ливади, поляни, храсталаци, извори, създаващи разнообразието на пейзажа.