Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 83 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Диан Жон (2012)
Допълнителна корекция
Диан Жон (2014)

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2

Април 2014 — версия 3 (настояща)

 

Всички права запазени.

 

 

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2 (настояща)

 

Всички права запазени.

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция от Диан Жон

Как да ги овладеем?

Овладяването на личните финанси изисква три неща:

1. Познания;

2. Дисциплина;

3. Поведение!

 

1. Познанията са първата и най-лесна стъпка в процеса. За да имате успех с личните финанси трябва да знаете как работи техния механизъм и да разбирате защо привидно дребни неща водят до големи промени в състоянието на вашите пари. Когато познавате добре парите можете лесно да контролирате факторите, които им влияят. Във ваша полза, много ясно.

Пример: дребно нещо като изтъркания номер с това откъде си купувате кафето. Ако пиете 2 кафета Lavazza по 1.20 лв. всеки ден, това са -(минус) 60 лв. месечно. Ако пиете 2 кафета от автомат по 0.50 лв., това са –30 лв. месечно. Ако си правите кафето сами, може да минете и само с — 5 лв. за цял месец. Като това е едно от наистина дребните неща. Просто си помислете.

Правилата в личните финанси са простички. Те почиват много повече на елементарния здрав разум, отколкото на някакви формули или страховити финансови термини.

Мисля, че тази „Мини-книжка“ ще Ви даде много добро начало. Не се плашете, ако личните финанси са нещо ново за вас! Както Ви казах, нещата се преди всичко елементарна логика, а не някаква сложна теория. Всичко ще Ви бъде ясно още след първия прочит.

Искам отсега обаче да Ви кажа нещо много важно. И го запомнете:

Познанията сами по себе си са нищо.

Трябва да прилагате правилата.

Важно е вашето ПОВЕДЕНИЕ — а не теорията.

2. Дисциплината е умението сами да контролирате поведението си. В случая — финансовото поведение.

Правилата в личните финанси са само вашата теоретичната подготовка, докато дисциплината отразява успешното им прилагане на практика. Затова тук ще усетите първия реален сблъсък между старите Ви навици и новия поглед, между „искам!“ и „трябва“, между емоционалното и рационалното.

Пример. Ако досега в края на месеца сте имали остатък 0% от прихода си (понеже сте го изхарчили на 100%), сега трябва да вдигнете този остатък от 0% на 5% (т.е. да изхарчите само 95% от прихода си). 5% е само началната цифра — крайната цел е 20%, 30% или просто колкото е възможно повече остатък.

Това със сигурност ще предизвика известен дискомфорт у вас, както всяка промяна. И точно тук ще стане ясно дали можете да контролирате парите си. Или може би сте осъдени те да контролират вас… цял живот.

Може би Ви се струва много лесно това с кафето от горния пример. И сигурно е така — ако си наложите това ограничение в рамките на една седмица. Или един месец. Обаче я си помислете да промените навика с кафето за цял живот. Май не е толкова лесно, а?

Само че точно това ще трябва да направите с много от досегашните си навици, ако искате да видите какво е да сте добре с парите и да имате пари.

Защото дисциплината дава огромни резултати… само че не веднага. Първите малки резултати идват след няколко месеца, а по-сериозните се проявяват след поне една година. Което бързо отказва голяма част от хората. Затова и голяма част от хората си умират бедни.

Не ме разбирайте погрешно: няма нищо срамно в това да си беден. Срамно е да крадеш или да лъжеш. Срамно е да си мързелив. Срамно е да се правиш на какъвто не си и да се фукаш с марковите дрешки пред компанията си, а вкъщи да си на маргарин и лютеница.

Няма нищо срамно в това да си беден — може да си роден в бедно семейство. Може както в моя случай да си загубил много пари в нещо, което не ти е провървяло. Но е глупаво човек да се кичи с бедността си като някакъв орден за храброст. (Още за това — после.). Не е срамно да си беден, но е срамно да чакаш някакво чудо и да не правиш нищо по въпроса. Поне за мен.

Неразбирането на факта, че при парите трябва време за съжаление често саботира изградената до момента дисциплина, както и реализираните с нейна помощ постижения. В резултат обикновено човек се връща към старите си навици и изграденото до момента лека-полека се разрушава.

Точно това ще се случи и с вас, ако подходите към овладяването на личните финанси като към нещо еднократно; като нещо неприятно, което трябва да преглътнете веднъж и край. Това е погрешна постановка, която ще Ви навреди и не бива да изхождате от нея.

Затова не е достатъчно първите два-три месеца да заделите 5% от дохода си с мисълта „Е, известно време ще трябва да го правя, но после ще харча колкото си искам“. Вярно е, че това пак е някаква дисциплина, но това е временна дисциплина.

А тук говорим за постоянство.

Постоянство, което е необходимо да проявявате всеки месец, всеки ден, във всяко дребно финансово решение. Не става дума да заделите 5% този месец или следващите три-четири месеца или следващите Х на брой месеци. Става дума да заделяте въпросните 5% всеки месец.

„Всеки месец, но докога?“ — питат често хората. Няма „докога“. Управлението на финансите е постоянен процес, а не някаква диета за Х на брой дни. Или месеци. Или дори години. Не.

3. Поведение!

Чудех се какво да напиша тук относно поведението, за да Ви покажа колко по-важно е то от теорията. И да Ви мотивирам.

Но честно казано не виждам какво повече мога да Ви кажа. Или отдавна вече сте ме разбрали, или никога няма да ме разберете.

Затова ще завършим предговора тук.

Разумното управление на парите трябва да стане неразделна част от вас. Да го автоматизирате до степен на навик. Да изградите от него нова гледна точка. И едва когато то еволюира в цял един нов начин на живот — едва тогава може да се каже, че вашето пътуване към личните финанси вече е завършено.

Сега обаче, то едва започва.