Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 83 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Диан Жон (2012)
Допълнителна корекция
Диан Жон (2014)

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2

Април 2014 — версия 3 (настояща)

 

Всички права запазени.

 

 

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2 (настояща)

 

Всички права запазени.

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция от Диан Жон

Фриланс (свободна практика)

„Фриланс“ (freelance) е английският еквивалент на „свободна практика“. Това означава да работите за себе си, като сами намирате пазар за своите продукти или услуги. Тук вместо работодател имате клиент, който Ви плаща за свършена работа.

Примери за фрилансъри:

● адвокати, лекари, нотариуси, архитекти;

● майстори, шивачи, готвачи, бижутери;

● певци, танцьори, пианисти, цигулари;

● писатели, журналисти, сценаристи;

● програмисти, уеб-дизайнери, инженери;

● учители, преподаватели, трейнъри.

Забележете, че всички те могат да работят и на щатни места (при работодател), а не задължително на свободна практика. Обратното също е вярно — много професии могат да се практикуват свободно, а не само при работодател.

Фриланс работата е два вида: постоянен фриланс или работа по проект.

Постоянният фриланс е работа с множество дребни клиенти. На този принцип работят личните лекари, частните учители, блогърите и търговците в кварталните магазинчета. Заплащането от един клиент е малко и се разчита това да се компенсира с количествено натрупване.

Фриланс работа по проект е работа с един или малко на брой едри клиенти. Например — адвокат работи по голямо дело с един-единствен клиент, вместо стандартната работа с десетки клиенти и кратки 30-минутни консултации. Друг пример — уеб-дизайнер работи по мащабен цялостен проект за сайт, вместо стандартната работа с дребни поръчки за сайтове от 1–2 страници.

Важно е да знаете, че допълнителният доход не е фриланс, както и че фрилансът не е собствен бизнес. Фрилансът се различава от бизнеса по това, че при бизнеса други хора работят за вас и Ви изкарват пари. Фрилансът се различава и от допълнителния доход по това, че допълнителният доход не е основен доход и не е достатъчен да се изхранвате от него. За да се каже, че вие сте на свободна практика (фриланс), трябва да може да се издържате само от това.

С други думи, фрилансът много прилича на занаятчийство: парите зависят главно от вашите лични умения и обема работа, която вие лично може да свършите. Няма как да „отстъпите“ работата на друг, няма как да наемете друг да я върши вместо вас. (Представете си само как Бритни наема друга певица да поеме концерта й, понеже иска да мине от фриланс към бизнес!) А дори и да може, клиентът би се почувствал измамен. Той избира фрилансъра мажоритарно — заради определени лични качества.

Когато пишех диалози към един сериал, работата ми беше добре платена — за един епизод получавах колкото половин заплата. Преди да започна пратих няколко тестови разработки и си мислех колко е вълнуващо да пишеш реплики за герои, които ще видиш по телевизията. Затова и толкова се зарадвах, когато ме одобриха.

Срокът за епизода беше 1 седмица за чернова и още 1 седмица, ако трябва нещо да се оправи.

Обикновено успявах да свърша 70% от работата в събота, а останалото да сместя в неделя между беленето на картофи и миенето на пода. Останалото от останалото — форматиране, пояснителни бележки и прочее — дооформях вечер след работа. Ако трябваше нещо да се дооправя, това ставаше следващата събота и неделя. Понякога това беше целия епизод, тоест всичко отначало.

И какво излиза накрая? Реално получаваш половин месечна заплата за няколко дена работа.

Но също толкова реално тези „няколко дена работа“ се усещат като цяла седмица работа, защото те са допълнително към 40-те часа седмично + 10-те часа път.

Всъщност заплащането беше достатъчно, че да мога да напусна работа и да се отдам изцяло на това като истински фрилансър. Тогава нямаше да се преуморявам, напротив — щеше да ми остава доста повече свободно време, а парите щяха да са същите или по-добри.

Но за сметка на това не се знае колко време ще има поръчки и какви. Няма социално и здравно осигуряване. Няма кафе сутрин с колеги.

Моя бивша колежка В.А., много добър трейнър (обучител), беше работила на фриланс няколко години. Тогава изкарвала повече пари, отколкото сега във фирмата, като имала и повече свобода на действията. Но й липсвало точно това — кафето сутрин с колегите, контактите, смешките на обяд и разкарването вечер след работа.

Друг мой познат правеше уеб-сайтове за чужденци. За един сайт взимаше колкото три заплати, а го правеше за месец-месец и нещо. По едно време напусна работа за малко, после пак започна — нищо, че имаше предостатъчно поръчки. Неговите причини бяха главно осигуровките и стажа, а донякъде и възможността за контакти с потенциални клиенти.

Може би сте чували страхотни истории за хора, които работят само няколко часа на ден (дори от вкъщи) и най-редовно изкарват по 1000 лв. минимум. И макар че сигурно е възможно… аз не бих разчитала много на това. Защото за да стигнете до това ниво, трябва първо да си изградите име и клиентела. Да имате „портфолио“, тоест проекти, които сте завършили — Х написани статии, Х направени сайтове, Х организирани сватби… с каквото там се занимавате.

Всичко това става бавно. И преди да почнете да вадите големите пари с по 2 часа на ден, трябва да изкопаете дълбоки основи. Също като при нефтените кладенци. :)

При мен с диалозите също беше бавно. Първо — да напишем две тестови сцени в еди-какъв си срок. После — да изчетем цялата история на сериала + характеристиките на всеки един герой. После — да изчетем написаните до момента сцени и диалози + да ги видим на екрана за сравнение. После — среща със сценаристите и останалите диалогисти. После — пробна работа по истинска сцена. После — постоянно сверяване с информацията за героите и събитията до момента, да не би нещо да се издаде по-рано.

Накрая — истинската работа и парите.

С което, моля, не мислете че искам да Ви отказвам! Искам само да сте подготвени. И да знаете, че такова нещо като „лесни пари“ няма. Ако в един момент парите на някого изглеждат „лесни“, то бъдете сигурни, че в началото този някой се е скъсал от работа преди „лесното“.

Помнете, че хората обичат да преувеличават успехите си, но рядко разказват за провалите си. И помислете как Ви звучеше моята история за диалозите в началото на тази глава, и как Ви звучи сега, когато вече знаете колко предварителна работа имаше.

Не толкова романтично, а? :)

Фрилансът е интересен вариант за изкарване на пари. Както всички други средства, и това няма да е универсално подходящо за всички. Ако сте решили, че това е вашият начин на работа — желая Ви успех. :)