Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 83 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Диан Жон (2012)
Допълнителна корекция
Диан Жон (2014)

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2

Април 2014 — версия 3 (настояща)

 

Всички права запазени.

 

 

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2 (настояща)

 

Всички права запазени.

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция от Диан Жон

За автора

mini_knijka_raya_1.jpg mini_knijka_raya_2.jpg mini_knijka_raya_3.jpg

 

Казвам се Рая Христова.

[email protected]

Биография

Родена съм през 1985. Завърших УНСС, „Стопанско управление“, през 2007. В момента живея в родния си град с 40 000 души население. Работя си на пълен ден, а допълнително водя групи по танци (голям купон е! :)

2005-та бях на бригада в Щатите за 4 месеца. Основната ми работа беше като камериер. Три пъти седмично бях в Burger King, а в останалото време работех допълнително. Върнах се с около $5000 или тогава към 7000 лв. След 1 година от тях не беше останало нищо.

2007-ма, точно преди дипломирането, останах без работа. Не че не можех да си намеря нова — можех, но си дадох сметка, че бих искала да имам повече свободно време, докато завърша. Така стигнах до идеята да създам допълнителен доход с уроци по английски. След известна подготовка, обикаляне от врата до врата, разпространяване на листовки и обяви в интернет, нещата потръгнаха. Скоро печелех по 240 лв. месечно.

2008-ма имах възможност да работя на граждански договор и да пиша диалози за сериали. Това продължи и през 2009-та. Благодарение на този „страничен“ доход от 350 лв. на месец (понякога 700 лв.) успявах да се издържам.

2009-та реших да стартирам собствен бизнес — агенция за работа. Намерих си съдружник (по-скоро той ме намери) и всеки даде по 5000 лв. 6 месеца по-късно бяхме без пари, без офис, без клиенти и без работа. В продължение на месец-месец и половина изживях истински ужас и паника, понеже не можех толкова бързо да си намеря работа, а и бях свършила всички пари; на всичко отгоре имах да връщам 5000 лв. заем.

Накрая си намерих работа, и някъде тогава дойде вторият клиент на фирмата. Беше много трудно да съчетавам работа на пълен ден (продажби по телефона — нямаш и 30 секунди свободно време!) с работа за нашия клиент, плюс всички останали житейски задължения.

2010-та по лични причини се прибрах в родния си град. Вече бях започнала полека-лека да връщам заемите, но бях далеч от финала. Започнах интензивно да търся информация за това как се управляват парите и личните финанси. Постепенно осъзнах какви груби грешки съм правила досега.

Тогава се роди идеята да започна свой блог на тази тема — kadebg.com

През март 2011-та изплатих последните си заеми и започнах да изграждам спестяванията си. Сега съм много добре финансово, нещата са стабилни и съм спокойна.

Публикации:

● Книгата „Как да печелим повече пари с допълнителен доход. Ръководство за начинаещи“, 114 страници.

● „Saving the American way… and the Bulgarian way“ (в GetRichSlowly.org)

● „Are you afraid to earn more?“ (във Forbes.com)

Бивш член на МЕНСА.