Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 83 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Диан Жон (2012)
Допълнителна корекция
Диан Жон (2014)

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2

Април 2014 — версия 3 (настояща)

 

Всички права запазени.

 

 

За повече информация на тема „Лични финанси“ — kadebg.com

 

 

Издание:

Рая Христова, kadebg.com

 

Корица: Ивелина Кирилова, sneizy.com

Технически редакции: Петър Енчев

 

Декември 2011 — версия 1

Юни 2012 — версия 2 (настояща)

 

Всички права запазени.

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция от Диан Жон

5 правила за успешни инвестиции[1]

 

1. Инвестирайте САМО в неща, които са Ви ясни и разбирате. Ако нарушите това правило, вие сами саботирате прилагането на правила 2. и 3. Така увеличавате многократно риска на инвестицията и ставате лесна мишена за (недобронамерена) манипулация.

2. Инвестирайте в неща, над които имате директен контрол. Тогава вие получавате правото да „настройвате“ в своя полза факторите, от които зависи успеха на вашата инвестиция. Ако инвестирате в нещо, което НЕ можете да контролирате, това прилича много на хазарт.

3. Инвестирайте в неща, които можете да прогнозирате. Да прогнозирате означава да знаете, на база това какво се случва сега — какъв ще е резултатът после. Тоест, трябва да Ви е ясна причинно-следствената връзка между нещата. Успешните инвестиции са такива, именно защото инвеститорът зад тях е бил наясно с търсения бъдещ резултат и е можел да прецени дали необходимите предпоставки за това ги е имало в настоящето. (Точно тук е хубавото на това да имате контрол — дори предпоставките да ги няма, можете да ги осигурите.)

4. Инвестирайте в неща, които са близо до вас. Буквално. Много по-лесно е да се грижите за нещо, което Ви е пред очите — автомобил, имот, търговски обект, уеб-сайт, каквото и да е. Вие познавате най-добре именно нещата, които са близо до вас, знаете силните и слабите им страни, какво им влияе. Освен това можете да ги наблюдавате лично и да имате актуална информация какво се случва с тях.

5. Инвестирайте в неща, които са осезаеми — а не абстрактни. Това е най-спорното правило от всички, защото на практика то изключва всички нематериални инвестиции — чужд бизнес, валута, ценни книжа, и пр. — които всъщност са именно това, в което се инвестира по принцип. Също спорен е въпросът какво е „осезаемо“, тъй като един уеб-сайт например е нематериален, но съвсем осезаем.

Въпреки това поговорката „Око да види, ръка да пипне“ не е случайна и е важна особено за младите (без опит) инвеститори. Тоест, ако сте на етап „Първи стъпки в инвестирането“, ще получите по-голяма сигурност (и повече от така нужния опит) от осезаемите инвестиции. Човешкото съзнание е устроено така, че възприема по-добре сетивното. По-лесно е да намерите осезаеми неща, които отговарят на горните условия, отколкото неосезаеми.

Да кажем, имате гараж пред вас. Ако инвестирате в него, ще научите много повече за инвестирането, отколкото от търговията с валута.

Защо?

Защото, за да извлечете приход от гаража (пасивен доход), трябва да се погрижите за него — да изстържете ръждата, да го боядисате, да го разчистите. После трябва да помислите как бихте могли да спечелите пари от него — като го давате под наем за гараж, за магазин, за работилница или за нещо друго? Можете пряко да наблюдавате отражението на всяка една промяна върху размера на прихода от него. Можете да следите за състоянието му всеки ден — дали покривът не е протекъл, дали някой не го е надраскал със спрей, дали вратата не е увиснала.

Ако обаче първата Ви инвестиция касае търговия с валута, това носи много по-голям риск за вас. Необходимо е да научите как действа пазарът на валута, законовите механизми, кои фактори влияят и как. Ако курсът на валутата стане лош за вас, няма как да го промените — можете единствено да реагирате на случващото се, но не и да го програмирате в желана от вас посока.

Добре е младите инвеститори да се учат при минимален риск, макар това да означава и минимална възвръщаемост. Ако сте в тази група, най-добре оставете рисковите инвестиции в следващия етап, когато ще имате повече опит и повече капитал.

(Ако си спомняте, подобен беше съветът ми към младите хора с амбиция за собствен бизнес — първо да поработят на заплата, да добият житейски и трудов опит, и тогава да рискуват със собствен бизнес.)

Но независимо към коя група инвеститори спадате — млади и неопитни или не толкова, — не забравяйте основното правило: „Инвестирайте САМО в неща, които са Ви ясни и разбирате“.

Впрочем това е и една от причините да си държа капитала в банка. Въпреки, че парите ми не са много, все пак има доста неща, които мога да направя с тях. Мога да си купя някаква земя примерно и да чакам след време да я продам с печалба. Мога да си купя кола на старо и да опитам същото. Мога да си отворя сметка с някои инвестиционен посредник или фонд.

Само че аз не съм брокер, нито търговец, нито земеделец. Не разбирам от тези неща, което пък ме прави потенциална (и много лесна) жертва. Освен това, на фона на 8% гарантирана доходност обещанията на разни посредници за 10% негарантирана доходност не изглеждат чак толкова примамливи.

Разбира се, като събера малко по-сериозна сума мога да рискувам примерно 500 лв. или 1000 лв. ей така, да се уча с тях. Ако трябва — да загубя част от тях. И бих го направила.

Но първо ще трябва да се образовам малко.

Бележки

[1] Първото правило трябва да следвате безкомпромисно. Останалите 4 търпят изключения в зависимост от това какъв тип инвеститор сте вие (скоро ще има материал). Всяко изключение обаче повишава риска на инвестицията.