Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сейнт Джон-Дюра (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Taboo, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,4 (× 67 гласа)

Информация

Корекция
Xesiona (2008)
Разпознаване и начална корекция
maskara (2008)
Сканиране
?
Сканиране
Lindsey (2008)
Допълнителна корекция
Еми (2013)

Издание:

Сюзън Джонсън. Табу

Американска. Първо издание

ИК „Бард“, София, 1999

Редактор: Теди Николова

ISBN: 954-585-003-5

История

  1. — Добавяне
  2. — Добавяне на анотация
  3. — Корекция от Еми

Пролог

През 1789 година, веднага след Френската революция, Великите сили, независимо от враждебното си отношение към новото Републиканско правителство са прекалено заети, за да се намесят. Австрия и Русия воюват с Отоманската империя. Пруският канцлер подписва договор със султана, предвиждащ освобождението на всички заети от турците територии. Англия обаче отказва да подкрепи Прусия — самата тя е пред прага на война с Испания за контрол на един пролив по тихоокеанското крайбрежие.

За щастие на Франция всички тези препирни й позволяват кратък отдих.

До пролетта на 1791 година Източната криза е уредена по дипломатически пътища и Австрия е готова да се изправи срещу Франция. Но минава още цяла година преди всички сили да се споразумеят за стратегията, жизнените интереси и подялбата на бъдещата плячка.

Във френския парламент възникват разногласия. Повечето политици гледат на събитията главно като на средство за завоюване на власт. Стратегическите и дипломатическите сметки имат второстепенна роля. И без да вземе под внимание критичното състояние на армията, на 20 април 1792 година мнозинството в парламента гласува за влизане във война.

Съюзниците нападат Франция с остаряла артилерия, командвана от пруски офицери, които вече тридесет години не са участвали в сериозни боеве. Въпреки това обаче те печелят битка след битка и напредват решително към Париж. Оказва се, че френската армия, съставена от необучени и неопитни доброволци, е лесно преодолимо препятствие. Такова е положението до утрото на 20 септември, когато при Валми французите отблъскват две атаки на прусаците.

Тази победа се оказва повратна точка. Опитът на европейските сили да смажат революцията е провален.

През следващите двадесет и три години, до разгрома на Наполеон при Ватерло, различни държави, обединяващи се във всевъзможни съюзи, водят войни срещу Френската Република. Англия е движещата сила на първия съюз, който в началото на 1793 включва Австрия, Прусия и Испания. Ала взаимните подозрения, големите амбиции и задълбочаващото се съперничество разколебават единството му. До средата на 1795 година само Австрия и Англия все още воюват с Франция. Но през октомври 1797 година Австрия е принудена да подпише мирен договор. Франция става доминиращ фактор в западна Европа.

Катастрофалната египетска експедиция на Наполеон през 1798 обаче променя баланса на силите. Русия и Турция временно прекратяват вековното си съперничество и заедно подхващат война срещу Републиката. Франция търпи загуби и Австрия вижда нови възможности за облаги, ако се включи във войната. Англия се оказва в отличната позиция да сформира нов съюз. До края на 1798 Австрия, Русия и Англия се обединяват.

Тогава в Париж осъзнават, че военните действия ще започнат веднага щом руските корпуси пристигнат в Австрия.

Това накратко е предисторията на събитията в този роман. Когато действието започва, щабът на една френска дивизия, командвана от генерал Андре Дюра, се намира в Сарган, Швейцария. Френската армия се готви за война.