Александър Драганов

(автор и преводач)

Интервю

Предговор

Роман

Разказ

По-долу е показана статията за Александър_Драганов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Александър Драганов
Роден 10 октомври 1984 г. (1984-10-10) (36 г.)
Професия писател, преводач
Националност  България
Активен период от 1999 г.
Жанр научна фантастика, фентъзи, мистерия, книги-игри.
Дебютни творби „Хрониките на Ралмия: Перлата на феникса“ роман
Уебсайт citadelata.com

Александър Иванов Драганов е български писател и преводач, собственик на фентъзи-портала „Цитаделата“[1].

Биография

Александър Драганов е роден на 10 октомври 1984 година в град София. Родителите му са Карин Янакиева и Иво Драганов, кинокритици.

Като малък Драганов учи в VII СОУ „Свети Седмочисленици“, но средното си образование завършва в НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“, преди да стане бакалавър по културология и магистър по политически мениджмънт на СУ „Климент Охридски“.

Докато е ученик в 9-и клас, Драганов основава писателския фентъзи клуб „Дракон“, с който започва по-сериозните си творчески занимания. По-късно той се присъединява към Националния Клуб за Фентъзи и Хорър „Конан“, а впоследствие и към сайт „Цитаделата“, които се обединяват под неговото ръководство.

Първите му публикации са в списание „Фентъзи Фактор“, а по-късно и в сборниците „Звяр Незнаен“ и „Замъкът на престола“. През 2007 година Драганов издава първата си книга, детското фентъзи „Хрониките на Ралмия“.

Той е и основен съставител на сборниците от поредицата „Мечове“, във всеки от които излиза и негов разказ. Освен тях, Драганов гостува още в хорър-антологиите „До Ада и назад“, „Вдъхновени от краля“, „Писъци“ и „Вой“, като става член на писателския клуб „Лазарус“[2]. Той е участник и в някои от риалити-романите на Българското Национално Радио като: „Коварна Варна“, „Стражите на съзвездие Пентаграм“ и водените от него „Вечер в скрития квартал“ и „Пациентът“.

През 2016 година Драганов издава втората си самостоятелна книга, сборникът „Сказания за Ледената планина“, който през 2017 се сдобива с продължение – романът „Черната корона“.

Освен като писател, Драганов е известен и като преводач на популярни фентъзи произведения като поредицата „Героите на Олимп“ от Рик Риърдън, „Ангел с часовников механизъм“ на Касандра Клеър, „Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас, „Духът на демона“ от Р. А. Салваторе, книги от вселената на „Междузвездни войни“ и други.

Творчество

Самостоятелни издания

Хрониките на Ралмия

  1. Перлата на феникса“ (2007) – ИК „Фентъзи Фактор
  2. Чеда на Магията“ (2020) — Читанка
  3. Изумруда на Базилиска“ (2020) — Читанка

Ледената планина

  1. Сказания за Ледената планина“ (2016) – ИК „Гаяна
  2. Черната корона“ (2017) – ИК „Гаяна

Участие в съвместни издания

Преводач

Съставител

Източници

Външни препратки