Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Кет Бронски (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Blackout, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Джон Нанс. Терористи

Американска. Първо издание

ИК Световна библиотека ЕООД

Корица: „Фиорд-М“

Печат: „Мултипринт“ ООД, гр. Костинброд

Предпечатна подготовка: Лилия Пекова

История

  1. — Добавяне

Епилог

Секретарката на главния редактор надникна в офиса му и посочи екрана на компютъра му.

— Материалът на Маккейб е вътре. Каза да ти кажа, че му харесва идеята за поредица от шест части за историята. Готов е с последното копие за авторските права и е поканен за обръщение към нацията, и среща с пресата в неделя, когато започва първата част. И иска да знае кое от двете препоръчваш.

— Обръщение към нацията. Винаги съм обичал Лесли Стал.

— Лесли вече не води това шоу.

— В нейна чест. CBS има нужда от помощ.

Главният редактор се обърна към монитора си и извика материала на Робърт Маккейб за представяне на поредицата, която всички очакваха да го постави сред кандидатите за втори Пулицър:

АНАТОМИЯ НА СТРОГО СЕКРЕТНА КАТАСТРОФА
От един момент на развитието си проект Блестяща пика се превръща в чудовище, достойно за Франкенщайн на Мери Шели

Вашингтон. Сред буря от обществено негодувание, породено от скандала със „Сигнет електросистемс“, президентът обяви вчера, че поставя себе си и всеки от администрацията на разположение на разследването за причините за това как „черните“ отбранителни проекти на Съединените щати могат да метастазират в терористични групировки. Псевдо терористичната организация, нарекла себе си Нюрнберг, причини смъртта на стотиците пътници в двете катастрофи (както се оказа, тази в Чикаго няма връзка). Разкритието, че Нюрнберг е творение на охранителните сили, защитаващи черен проект, наречен Блестяща пика, доведе до: оставката на министъра на отбраната, който технически е контролирал тези проекти; оставката на директора на Централното разузнаване, чиято агенция е възможно неволно да е защитавала разработките; и откритието, че над два милиарда долара на данъкоплатците са били похарчени за изминалите четири години, за развитието на проект, изрично забранен с президентска заповед.

Ще отнеме месеци, ако не и години, за да се установи пълния размер на този невероятен скандал. Вече са известни много факти, сред които произхода на проект Блестяща пика, ужасяващия полет и последвалата катастрофа на Меридиан полет пет в джунглите на Виетнам, зверство, което отне живота на над двеста пътника, но някак си пощади живота на настоящия репортер.

Поредицата от шест части (с начало в неделното издание) се състои от репортажи от личната гледна точка на участника в тези събития и от резюмето на анатомията на американската криза — криза, която даде тласък на задълбочаване на ерозията в доверието към правителството.

Фактът, че американците могат да бъдат убивани, че една цяла индустрия може да бъде изложена на опасност и сериозно да се подкопава вярата, че Съединените щати са в състояние да отговорят на истински терористични заплахи, се подсилва от това, че много от замесените — и сега привлечени под отговорност — очевидно са вярвали, че служат на интересите на страната ни.

В този случай онези, които се опитаха да защитят проекта Блестяща пика, доведоха до смъртта на невинни граждани, всеотдайни федерални агенти, както и на обичания член на американското правителство, постоянния държавник и политически деец Джордан Джеймс (действащ държавен секретар по времето, когато беше убит). Но това са само цифри в статистиката на криза, чиито подробности започват с една ужасна идея: военен неприятел, чиито очи са унищожени, не може да се бие ефективно. Тази предпоставка и кошмарите, които може да роди в бъдещите войни, спечелиха на Съединените щати циничното осъждане от страна на много държави, трескаво работещи върху сходни възможности.

Въпросите как започна всичко това, какво стана и докъде ще се отиде, са двигателите на тази трагична история на убийствено погрешно ръководство, забулено в официална секретност — история, която всеки американец трябва да знае, за да не се случва отново.

(Специалната поредица от шест части на Робърт Маккейб започва в неделя.)

Край