Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 39 гласа)

Информация

Сканиране
hammster (2007)
Разпознаване и корекция
mitio (23 февруари 2007)

Издание:

Сава Попов, Хитър Петър

Издателство „Отечество“, 1982

История

  1. — Добавяне

ТОГАВА ВМЕСТО СЕГА

Веднъж и Хитър Петър отишъл на баня! Като се съблякъл, прислужникът в банята му донесъл налъми, но единият бил много голям, а другият — малък и доста изтрит. Хитър Петър нахлузил на единия си крак големия налъм, а малкия закачил на палеца на другия крак и затракал по плочите. Отишъл при коритата. Загребал с шепи вода и започнал да се плиска.

— Искаш ли тасче? — запитал го прислужникът.

— Добре ще е! Дай ми, ако има!

Прислужникът му донесъл един изкривен и продупчен тас. Петър се изкъпал и започнал да подскача, да пляска с ръце, за да изтръска водата от тялото си.

— Защо не кажеш да ти дам хавлия? — обадил се прислужникът.

— Е, дай де, дай! Да те подсещам ли? — рекъл Петър.

Загърнал го прислужникът с не дотам чиста и доста скъсана хавлия. Поизбърсал се Хитър Петър. Облякъл се. Бръкнал в пояса, извадил и пуснал в шепата на прислужника десет пари да се почерпи.

Минало време. Хитър Петър пак отишъл на баня. Прислужникът го посрещнал с поклони и веднага се разтичал, дал му съвсем нови налъми, здраво, лъскаво тасче, поизтрил му гърба и го загърнал с чиста, нова хавлия.

На сбогуване, Петър развързал кесията си и пуснал в шепата му само една пара.

— А-а-а, защо толкова малко? — ококорил се изненадан прислужникът.

— Не се чуди! — усмихнал се Хитър Петър. — Тази пара ти давам заради миналия път, а миналия път те възнаградих за сегашното ти прислужване!…На, вземи го.