Включено в книгата
Оригинално заглавие
Школа клоунов, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 2 гласа)
Сканиране, разпознаване и корекция
Alegria (2012 г.)

Издание:

Едуард Успенски

Училище за клоуни

 

Рецензент: Георги Друмев

Редактор: Майя Методиева-Драгнева

Художник: Киро Мавров

Художествен редактор: Васил Миовски

Технически редактор: Спас Спасов

Коректор: Цветелина Нецова

Отговорен редактор на библиотеката: Лилия Рачева

Издателство „Отечество“, София, 1988


Да се запознаем!

vasilisa_shakir_irina_gotvacka.png

Пред вас са героите на тази книжка, които работят в училището за клоуни. Отляво седи Василиса Потаповна — старшата възпитателка. До нея е леля Фьокла — готвачката. На мотоциклета е Ирина Вадимовна — директорка и учителка. Този с метлата е бай Шакир — чистачът.

А сега да се запознаем с учениците:

klounite_i_domatov.png

КЛОУНЪТ ШУРА, който има една особена дарба: може да пренася предмети (и хора!) от един град в друг и да предава мисли на разстояние.

КЛОУНЪТ НАТАША. Голяма хитруша. На рисунката я виждате с една поличка, измислена от нея, и с обувки с надуваема подметка. Когато иска, си е мъничка, а рече ли, става висока като кула. С такива обувки може и да се плува. Не обувки, ами надуваеми лодки.

КЛОУНЪТ САНЯ. Клоун, ловец, дресьор, пътешественик. С него е вярната му граничарска коза Шаро. Клоунът Саня също може да предава мисли на разстояние, само че с телеграми.

ДРУГАРЯТ ДОМАТОВ. Домакин, когото съдбата тикна сред клоуните. Той стана полудомакин-полуклоун. Нарисуван е със сакото му, което е много особено. По-нататък ще научите някои работи за това сако.

А ТОВА СА ЗАВЕЖДАЩИТЕ ДОМАКИНСКИТЕ ЧАСТИ — ДОМАКИНИТЕ.

domakinite.png

Те ръководят различите домакинства в района. Единият завежда противопожарното домакинство, другият зоологическото. Домакините много уважават себе си.