Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Чун Куо (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Stone Within Hodder and Stoughton, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
sir_Ivanhoe (2012 г.)
Корекция
NomaD (2012 г.)

Издание:

Дейвид Уингроув

Камъкът отвътре

 

Първо издание

 

Превод: Силвия Вълкова

Редактор: Валери Калонкин

Художник: Буян Филчев

Коректор: Валери Калонкин

Оформление: Силвия Янева

Печат ДФ „Балкан-прес“

ИК „Прозорец“ ООД

 

© David Wingrove, автор

© Силвия Вълкова, превод

© Буян Филчев, художник

© ИК „Прозорец“ ООД

 

ISBN 954-733-014-4

История

  1. — Добавяне

Главни действащи лица

Ашър, Емили — Дипломиран икономист, тя е бивш член на революционната партия Пин Тяо. След нейното разпадане отлита за Северна Америка, където под името Мери Дженингс започва работа в гигантската корпорация „Им-Вак“; работи за стария Левър и сина му, Майкъл. Онова обаче, което най-силно желае, е провалът на корумпираните социални институции, управляващи Чун Куо.

Ван Со-леян — Танг на Африка. Наследил титлата — след подозрителната смърт на баща си и по-големите си братя — Ван Со-леян посвещава всеки момент на това, да провали Ли Юан и съюзниците му в Съвета. Противник с остър и лукав ум и шлифовано, пресметливо поведение, той се превръща в проводник на Промяната в Съвета на Седмината.

Вон И-сун — Големият бос на Триадата „Обединени бамбуци“. „Дебелият Вон“ — дребен, приличен на птица мъж — е спечелил уважението на Ли Юан. Но сега амбициите му се простират отвъд простото покровителство. Той иска да обедини долните нива на Град Европа под свое управление.

Ву Ши — Танг на Северна Америка. Макар и на средна възраст, той е един от малкото живи представители на старата генерация. Непоклатим традиционалист, но все пак в Съвета се е оказал съюзник на Ли Юан и Цу Ма срещу омразния Ван Со-леян. С възраждането на американския национализъм той се изправя пред проблем, какъвто няма никой от останалите тангове — проблем, на който трябва да намери спешно и дълготрайно решение.

Леман, Щефан — Синът албинос на бившия дисперсионистки лидер Пьотър Леман, За кратко е лейтенант на Де Вор. Студен, неестествено безстрастен, той изглежда като самия архетип на нихилиста и има за единствена цел да провали Седмината и огромния им, обхванал цялата Земя Град. Слизането му „надолу по нивата“ в „подземния“ свят на тон и Триадите бележи нов етап в дейността му.

Левър, Майкъл — Син на Чарлз Левър. Затворен е от Ву Ши заради участието му в „Синовете на Бенджамин Франклин“ — полуреволюционна група, създадена от синовете на състоятелни северноамерикански бизнесмени. Още от детството си скрит в сянката на баща си, сега той е на път да скъса с произхода си и да открие свой собствен път.

Левър, Чарлз — Глава на огромната фармацевтична корпорация „ИмВак“, старият Левър е страстен „американец“ й един от инициаторите на проекта на Кътлъровия институт за безсмъртие. Възрастен човек с дебел врат и голям инат, той не би допуснал нищо между себе си и онова, което иска. А иска да живее вечно.

Ли Юан — Танг на Европа и един от Седмината. Като втори син на Ли Шай Тун го е наследил след смъртта на брат си и баща си. С преждевременно състарен ум е, но все пак характерът му има и страстна страна, изразена в брака със съпругата на мъртвия му брат, красивата Фей Йен. С новия си брак е решен да намери равновесие и в личния си живот, и в ролята си на танг.

Толонен, Джелка — Дъщеря на маршал Толонен, Джелка е израснала в изцяло мъжко обкръжение и страда от липсата на майчина обич и влияние. Въпреки изключителния й интерес към бойни изкуства и оръжия, на нея й е необходимо да открие и да изразява по-женствената страна на природата си; тази необходимост е свързана с решението й да не се поддаде на изискванията на света, в който живее, към пола й.

Толонен, Кнут — Бивш маршал на Съвета на генералите и бивш генерал на бащата на Ли Юан, Толонен е непоклатим поддръжник на Седмината и техните ценности дори и по времето на растяща несигурност. Като баща обаче липсата на гъвкавост в характера му го води до постоянен конфликт с дъщеря му Джелка.

Уард, Ким — Роден в Глината, тъмната, изгубена земя под огромната формация на Града, Ким има бърз и необичаен ум, който би го превърнал в най-големия учен на Чун Куо. Видението му на гигантска, разпростряла се до звездите паяжина, формираща се в мрака, го отпраща към светлината Отгоре. Но въпреки покровителството на Ли Юан и приятелството му с влиятелни хора, животът на Уард далеч не се оказва лесен — нито в работата, нито в любовта.

Цу Ма — Танг на Западна Азия и един от Седмината (Съвета, управляващ Чун Куо), Цу Ма е изоставил предишния си развратен живот, за да се превърне в най-големия поддръжник на Ли Юан в Съвета. Силен, красив мъж в края на трийсетте си години, той още не е семеен, въпреки че тайната му любовна връзка с бившата съпруга на Ли Юан, Фей Йен, е разкрила една негова страна, още неизявена напълно.

Шепърд, Бен — Син на Хал Шепърд и праправнук на архитекта на Град Европа, Бен е израснал в Имението — идилична долина в югозападна Англия — където, решил да не следва пътя на баща си и да не стане съветник на Ли Юан, се отдава на таланта си на художник и развива нова форма на изкуството, Черупки, която един ден ще преобрази обществото на Чун Куо.