Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Keepsake, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 34 гласа)

Информация

Разпознаване и начална корекция
Xesiona (2010)
Корекция
maskara (2010)
Сканиране
?

Издание:

Мерилайл Роджърс. Реликвата

ИК „Бард“

История

  1. — Добавяне

На Карълайн Толи, без чиято помощ, тази книга не би съществувала, с признателност за търпението и подкрепата, благодарение на които ти успокои страховете на този нервен автор.

От автора

По време на шестдесетгодишното управление на кралица Виктория, най-големият й син и наследник Албърт Едуард, принц на Уелс, не бе натоварен с никакви сериозни задължения, които да занимават ума му. Останал почти без избор, той се обърна към развлеченията и ги атакува с ентусиазъм. Той разори не един от приятелите си като ги удостояваше със съмнителната чест да го забавляват на своя сметка — и то с подобаваща щедрост, каквато той считаше за дължима на един бъдещ монарх (Едуард VII). Веднъж омъжен за хубавата датска принцеса Александра, той вече се почувства напълно освободен от всякакви задължения, с изключение на едно — да се забавлява, както и с когото си иска, въпреки че достопочтената му майка нямаше добро мнение за приятелите му.

По-старите и по-консервативните британските благородници започнаха да гледат на принца с нарастващо неодобрение, но той не признаваше никакви граници и приемаше за свои другари същите онези новобогаташи (noveaux riches), които бяха низвергнати от някои трезвомислещи членове на Нюйоркското общество. Тези хора разполагаха с достатъчно големи средства, за да го забавляват според неговите изисквания.

Тъкмо по това време много аристократи започнаха да осъзнават, че ако техните собствени богатства им позволяваха да водят такъв начин на живот, за какъвто са били родени, то добивите от земите им не им даваха възможност да поддържат обширни имения и огромни дворци. Затова те обърнаха поглед към чужбина, за да потърсят нови начини да попълнят липсващите им средства. Баснословно богати американски татковци и амбициозни майки, отблъснати от самомнителните младежи на нюйоркския елит, тук, така да се каже, бяха добре дошли.

Омъжването на Джени Джером за лорд Рандолф Чърчил (родителите на Уинстън) през 1872 сложи началото на една вълна от подобни женитби, мощна като природно явление. Скоро американски търговски капитали, под формата на богати наследнички, заплуваха през Атлантика и бяха жертвани за британски титли. Един известен по това време илюстратор, Чарлз Дана Гибсън, ни разкрива историята на две такива американски хубавици, които, както пътуват из Европа, стигат и до Британия, където настъпва кулминацията на забавните приключения на мистър Пий, техния баща.

През 1891–92 членове на камарата на лордовете разследваха търговията с бели робини и издадоха „Отчет на комисията на камарата на лордовете във връзка със закона за защита на млади момичета“. За разлика от средновековието, през деветнадесети век женитбите между братовчеди не са били нито забранени от църквата, нито нещо необичайно. Все пак държа да подчертая, че братовчедите в тази книга нямат кръвна връзка.