Мария Антонова
Рада Казалийска (15) (Първата новобългарска учителка в Родопите и първата новобългарска поетеса)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Биография
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 3 гласа)

Информация

Източник: Авторът

 

Издание:

Издателство „Зеа-Принт“, Смолян, 2008

Редактор: Маринели Димитрова

ISBN 978-954-9358-16-2

История

  1. — Добавяне

Другите за Рада Казалийска

Мнения, поместени във в. „Родопски устрем“, г. V, бр. 101/428 от 31 октомври 1963 г. по повод публикуване стихотворението „На баща ми“.

Роден съм в Жеравна. По бащина линия съм от рода на знаменития Райно Попович. Горд съм, че Рада Казалийска, негова ученичка е известна не само като учителка, но и като поетеса.

Стихотворението „На баща ми“ е високопатриотично и прогресивно. Написано е в една тъмна епоха и зове към прогрес, към свобода.

 

Д-р Ал. Тодоров

Прочетох стихотворението на първата родопска българска учителка Рада Казалийска. Тя е била учителка на майка ми. Почувствах се горд, че и нашият родопски край не е останал назад в борбата против вековния тиранин. Рада Казалийска подготви сина си Христо, за да я замести. Изпрати го да учи в Цариград, а после в Белград завърши висша педагогика. Той се върна в Райково и отвори училище. Аз се учих при него. Гръцкият учител беше принуден да затвори веднъж завинаги своето училище и напусна.

Учителят Христо беше и голям патриот. Тогава всички ученици носеха фесове. Той не можеше да се примири с това положение. Един ден донесе пълен чувал с гуглички (калпачета). После прибра фесовете и ни надяна новите гуглички. Той беше смел и безстрашен и турците не посмяха да му направят нищо лошо.

 

Ат. Пинтев

Останах много доволен като узнах, че в Смолянско, където влиянието на Вселенската патриаршия е било доста силно, така доблестно и самоотвержено се е подвизавала десетилетия наред, и то през най-ожесточения период на възрожденските борби, тази корава българка и пламенна родолюбка — Рада Казалийска. Печатаните материали са израз на заслужена почит към една скромна, но много заслужила боркиня за българщината в този край.

 

В. Попвасилев — учител-пенсионер

И да бъде Тя — Рада Казалийска днес за нас духовна гордост, го дължи и на него — на йеромонах Григорий.

 

Андрей Печилков

Рада Казалийска е първата новобългарска поетеса. Датирани са първите й две стихотворения. „На баща ми“ е написано на 10 август 1852 година, а „На майката и нейната реч“ на 11 август 1853 година. Така те изпреварват с 10 години Елена Мутева, официално призната за първата новобългарска поетеса.

 

Никола Гигов