Поезия

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Николай Гумильов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Николай Гумильов
руски поет
Николай Гумильов в късните класове на гимназията
Николай Гумильов в късните класове на гимназията

Роден
Починал
26 август 1921 г. (35 г.)
Националност Флаг на Русия Русия
Литература
Жанрове стихотворение, пиеса, поема
Направление акмеизъм
Семейство
Съпруга Анна Ахматова
Деца Лев Гумильов
Николай Гумильов в Общомедия

Николай Степанович Гумильов (на руски: Никола́й Степа́нович Гумилёв, 15 април 1886 – вероятно през август 1921) е руски поет, основател на литературното течение акмеизъм, към което се присъединяват и други значими руски поети като Осип Манделщам и съпругата на Гумильов Анна Ахматова. Течението се противопоставя на господстващия в началото на ХХ в. в руската литература символизъм и се ориентира към по-пластична, предметна, близка до ежедневния живот, а понякога - натуралистична поезия. Творчеството на самия Гумильов се характеризира с интерес към екзотиката, приключенията, пътешествията.

Николай Гумильов е баща на руския географ и историк Лев Гумильов.

На 3 август 1921 Гумильов е арестуван по обвинение за участие в контрареволюционен монархически заговор, наречен "Конспирацията Таганцев". Всички арестувани участници, включително поетът, са разстреляни, като точната дата и място на екзекуцията не са известни и до днес.

Външни препратки