Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Книгата на Дийкън (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Book Of Deacon, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране
sqnka (2018)
Корекция и форматиране
cattiva2511 (2019 г.)

Издание:

Автор: Джоузеф Р. Лало

Заглавие: Белязана

Преводач: Радин Григоров

Година на превод: 2012

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: MBG BOOKS (Ем Би Джи Тойс ЕООД)

Град на издателя: София

Година на издаване: 2012

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Мултипринт“ ООД

Редактор: Петя Малинова

ISBN: 978-954-2989-09-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6560

История

  1. — Добавяне

На Гари, който ме вдъхнови да започна да пиша.

На Шон, който ме окуражи да продължа да пиша.

На Кари, която ме вдъхнови да завърша писаното.

На мама и татко, които са причината изобщо да ме има.

Изразявам благодарности

… за усилната работа и подкрепата, принос на следните хора, без които нямаше да държите тази книга в ръце:

Ник Делигарис

За великолепните корици.

Ана Геноезе

За помощта, оказана ми от нея по обогатяването на монотонния ми изказ.

Моите почитатели, блогъри и приятели:

За това, че ме насърчаваха, вдъхваха ми увереност и спомогнаха да стигна толкова далеч.

Краят на една ера винаги е изключително важно време. Коренна промяна. Прелюдия към нова епоха. Нещо, със сигурност заслужаващо своето място в родовата памет. Твърде често, обаче, едно-едничко събитие, докарало промяната, заграбва цялото внимание. Ударът, който приключва битката, последният струпан камък, повален в разруха. В почитта си към тези моменти забравяме лишенията, изпитанията, трудностите и битките, довели до това финално събитие.

Онзи, комуто щастието се усмихне да открие тази книга, ще чуе най-дръзновените от тези истории. Много време от живота си прекарах в снизване на думите, които ще последват. Много от това, което ще прочетете, се е отронило от устите на хората, които са го преживели. Пиша с надеждата, че като отбелязвам дирята на тези герои, то бъдните поколения ще прочетат и ще се поучат, за да не бъдат слепи за опасностите, някога заплашвали света. Ако немислимото отново бъде допуснато, може би знанието за делата на старите герои ще вдъхнови други да посегнат към величие.

Предстои ви да прочетете историята на Вечната бран. Живеете ли във време на мир, позволило ви да забравите за ужасите на тази мрачна ера, то считайте се за щастливи. Благословия е невежеството относно тези събития. Ала знанието за древните злини е единствената защита, която не ще допусне те да се надигнат отново.

Вечната бран, в началото на историята ни, е тормозила света в продължение на столетие и половина. Конфликт, който бе разделил людете ни. Обширното кралство Тресор оформяше половината от съперничеството. Плодородните му земи на обилие покриват по-голямата част от южната половина на континента ни, приютило за Белязана свои поданици повече от половината население на света. Тези поданици се противопоставяха на съюз от трите оставащи кралства — Кенвард, Улвард и Вулкрест — придобил названието Северно съглашение. Враговете на съюза го наричаха „Безименната империя“. Съюзните поля бяха покрити с дълбоки преспи, сред които се издигаха гъсти лесове, плъзнали и по склоновете на скованите от лед планини. Макар да отстъпваше и по големина, и по сила, Съглашението бе съумявало да устои десетилетие подир десетилетие сеч. Конфликтът бе станал неизменна част от живота на всички — той е и причината да бъде разказана тази история.

А моето място в нея е незначително. Има други, далеч по-достойни да опишат онуй, което се случи, ала повечето поеха в последни крачки по собствените си питащи. Така на мен се пада да го сторя, инак делата ще останат неизказани. Ще положа усилия да изпиша събитията колкото се може по-прямо и безстрастно. Недейте взема това за разказана история. Това е просто летопис. Слова върху страница. Слова, разказващи за най-невероятното събитие, започнало в най-невероятното място…