Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

Към основната цел: масов спорт!

Българската комунистическа партия и народната власт поставиха главната задача в полето на физкултурата: масов спорт! Това стана задача за деятелите и членовете на всички дружества.

Колективите в пощенските клонове са първите ядра на „Левски“ в масовата му работа. След реорганизацията на физкултурното движение на производствен принцип (от 1949 г. до 1957 г. „Левски“ е преустроен в Доброволна спортна организация „Динамо“) основната цел бе да се активизират физкултурните колективи, за да се превърнат те в истински центрове за увличане на трудещите се в спортни занимания. В повечето предприятия административните, партийните и профсъюзните ръководства оценяват правилно значението на физкултурата.

„Особено ценно беше съдействието от страна на Министерствата на пощите, на леката промишленост и на хранително-вкусовата промишленост — изтъква Дим. Янев, председател на организацията по това време. — Много големи заслуги към «Левски» имат тогавашните министри Цола Драгойчева, Руси Христозов и Атанас Димитров.“

В резултат на усилията колективите увеличават броя на членовете си и разширяват спортната си дейност. Популяризират се леката атлетика, футболът, волейболът, баскетболът, тенисът на маса и другите спортове. Започват състезания между отбори на смени, цехове и бригади, а „Левски“ организира редовни първенства на своите колективи, които минават при масово участие. Засилва се дейността и в училищата. В масовата работа „Левски“ изпъква като една от челните организации в София, първенец е на София за I етап на Първата републиканска спартакиада, а колективът му при ЦУМ е обявен за републикански първенец на спартакиадата.

След реорганизацията на физкултурното движение на териториален принцип през 1957 година масовата работа получава нов тласък. „Левски“ (който получава отново своето име) развива дейността си в едноименния столичен район, като към него остават да членуват колективите на пощенци и на „Здрава храна“ от цяла София.

Това е един много важен момент в живота на нашето дружество — подчертава председателят му Ангел Бързашки. — Подкрепата от страна на Районния комитет на БКП, на Районния народен съвет, на Комсомола и на Отечествения фронт вля нови сили във всестранната дейност на „Левски“. Ние чувствуваме тази подкрепа и готовността за съдействие във всекидневната си работа и във всички наши мероприятия. В това виждам и най-голямата гаранция за още по-големи успехи на „Левски“.

Редица челни колективи на дружеството изпъкват с многобройните си членове, с добрата си дейност и богати спортни календари. Те са при Главното управление на пощите, Соф. телеграфно-телефонни станции, Столичната поща, ЦУМ, Авторемонтния завод, „Пролетарий“, Завод 12, Министерския съвет, обувния завод „9 септември“, СГНС, ТАБСО, „Здрава храна“, „Всестранни услуги“, „Българска кожухарска индустрия“, Радиото и телевизията, „Янко Доросиев“, „Сашо Кофарджиев“ и много други.

Сред училищата в района се проявяват колективите при 130-то училище, Текстилния техникум, Авторемонтното училище, Гимназията по английски език, 10, 11, 44, 106 и други училища. В тях директорите и учителите оказват пълно съдействие за развитие на физкултурата.

С помощта на РК на ОФ активно работят и 15 квартални физкултурни колективи. Засилва се работата и на колективите в селата от район „Васил Левски“.

Масовостта е основа на спортното майсторство. През 1963 г. например представителните отбори на „Левски“ завоюват в градските първенства 85, а в републиканските първенства — 59 призови места.