Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

От стръмната пътека до широкия друм

Девети септември 1944 година отбеляза началото на нова епоха в развитието на нашето физкултурно движение, а и в историята на „Левски“.

В продължение на тридесет години той се бори с трудностите по стръмната пътека, която пое от деня на своето основаване. Сега „Левски“ излиза на широкия друм, който Българската комунистическа партия и народната власт откриха пред физкултурата и спорта у нас.

С целия си многогодишен опит, здрави традиции и огромна популярност „Левски“ става мощен център за въвличането на трудовите хора и младежта в активни спортни занимания, за комунистическото им възпитание и за още по-големия възход на родния спорт.

През октомври 1944 година той се обединява със спортния клуб на пощенци под името Пощенски спортен клуб „Левски“.

Започва период на вътрешна организация. Особено ценна е дейността на изпитания ръководител на „Левски“, комуниста Никола Крушовенски, който след излизането си от затвора допринася много за укрепването му. Комунистите Никола Крушовенски, Иван Аладжов, Асен Боядижев, Никола Йотов, Димитър Гьошев, проф. д-р Драгомир Матеев, Паруш Парушев и редица прогресивни деятели, като Методи Величков, Гено Матеев и други, са живата връзка между двете епохи в развитието на „Левски“.

В „Левски“ се подема усилена спортна дейност. Начело на комитетите по разни видове спорт застават въодушевени деятели, като Г. Георгиев, Г. Караджов, Ст. Ацев, Т. Димитров, Ас. Маринов, В. Витков, М. Масленкова, Б. Харалампиев и други. Състезателите със синята фланелка се появяват на все повече спортни терени и печелят успехи, които сочат още по-хубави перспективи.

Първите спортни прояви на „Левски“ след 9 септември са през есента на 1944 г. на сегашния стадион „Народна армия“. Отбори на дружеството се срещат с английски команди, побеждават ги на лека атлетика и печелят футболния мач с 4:0. А на 24 май 1945 г. е първият официален футболен мач на „Левски“ след 9 септември, като играе със старите си съперници и другари от „Славия“ и побеждава с 4:1.

„В дружеството по това време получавахме и много покани за гостуване в разни градове — разказва Ал. Минков, деятел от първите години след 9 септември. — През 1945 година футболният ни отбор посети град Толбухин и създаде там голям интерес към спорта. По-късно заминахме за Бургас с голяма група от лекоатлети, плувци, футболисти, баскетболисти и волейболисти. Отбихме се на отиване в Айтос. Приеха ни радостно, от гарата до града имаше шпалир от граждани, състезанията минаха при огромен интерес. В Бургас също ни посрещнаха тържествено, и тук хиляди граждани се стекоха на игрищата. Футболният ни отбор в пълен състав бе гост и на работниците в Габрово. На гарата ни чакаше духова музика, играчите се сприятелиха с текстилците, които ни разведоха из околностите. Имахме другарски мач със сборен работнически отбор, а когато си заминавахме, много хора дойдоха на гарата, за да ни изпратят и да ни благодарят.“

Тези и други гостувания на спортисти от „Левски“ из страната създават широки връзки с трудовите хора, увеличават популярността на дружеството и в първите години след 9 септември играят своята роля за пропагандата и популяризирането на спорта.