Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Люлин планина

Хижа Люлин

Намира с в местността Разкръскето, в западния дял на Люлин, под. вр. Райлово градище, на 1040 м. н.в.

Изходно място — с. Люлин, Пернишки окръг (докъдето, има автобуси) — 1 ч пеша по 4-километров път; град Банкя (през Михайлово) — 1,30 ч по маркирана пътека и черен път; Мало Бучино — през Бучински проход и след това по билото — 2,30 ч пеша. Слабо маркиран път.

Построена е през 1963 г. от ОС на БТС с участието и доброволния труд на пернишките туристи. Хижата е модерна четириетажна сграда, електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Тя разполага с много удобства за туристите: широка столова, занимални, бюфет, голяма кухня, обширни тераси. Общият й капацитет е 110 места в стаи с по 2, 3, 4 и повече легла.

Има спортна площадка и удобни терени за ски.

Съседните обекти и забележителности са: историческият връх Райлово градище (1199 м) — 30 мин.; Дивотинският манастир „Св. Троица“ — 30 мин. Той е бил убежище на В. Левски. В годините на антифашистката борба е давал подслон на партизаните.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Перник, ул. Г. Димитров 3, телефони 47–06 и 58–98.

Туристическа база Бонсови поляни

Намира се в източния дял на Люлин в местността Бонсови поляни, известна е още и като местността Калето на около 1000 м н.в. Разположена е до ски плаца и е заобиколена от хубава широколистна гора.

Изходно място — Горна баня — 7 км, около 1,30 ч пеша. Има асфалтиран път на 300 м от базата, по който се движат автобуси; местността Черният кос — 40 мин. пеша по паркова алея; Мало Бучино — 1,30 ч, пеша по паркова алея.

Базата е устроена в бивша сграда на Кирковски райсъвет на столицата през 1975 г. Представлява масивна едноетажна сграда с приземие, в което се помещава голяма кухня и столова. Капацитетът й е 40 места на легла и нари в общи спални помещения. Отоплява се с печки, има електричество и външно водоснабдяване. Към нея има и малка стопанска сграда със складови помещения.

В непосредствена близост е прочутият люлински ски плац с приятен наклон и с удобни терени за шейни и ски бягане. Местността е свързана с нелегалните сбирки на БОНС, откъдето идва името й Бонсови поляни. Под базата на около 300 м има малък ресторант и бюфет. Пред него е построен голям паркинг за около 300 леки автомобила. На десетина минути от базата е прочутият Люлински (Горнобански) манастир „Св. Кирил и Методий“, от който е останала черквата с интересни фрески. Най-близка хижа е Люлин — 4 часа пеша.

Туристическата база се стопанисва от тур. д-во „Витоша“ — София, бул. 9-ти септември 195, тел. 56-28-01.