Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Г. В района

27. Използуването на съоръженията и инвентара в района на хижата трябва да бъде грижливо. Отпадъците да се събират и да се хвърлят в определените за целта кошчета и ями.

28. Забранява се замърсяването на водите във вододайните зони и водите за пиене.

29. Забранява се късането на цветя и чупенето на клони. Паленето на огън и построяването на биваци се разрешава само в определените за целта места.

30. За нарушителите на този правилник се налагат следните наказания:

а) забележка;

б) представяне имената на нарушителите в съответните окръжни съвети на БТС, туристическите дружества, клубовете или секциите за наказание съгласно Устава на БТС;

в) отстраняване или недопускане в хижата — при употреба на алкохол, неподчинение и повтаряне на нарушението. Наказанията по буква „в“ се налагат само ако не се поставят в опасност животът и здравето на наказания. Те се налагат от управителя (домакина), съгласувано с дежурните по хижа и ПКСС, когато има такива.

31. При хулиганство или друго престъпление длъжностните лица при хижата предават виновника или съобщават името му на съответните власти за наказание.

32. Ревизии по прилагането на настоящия правилник могат да извършват:

а) членовете на ЦС на БТС, членовете на Централната ревизионна комисия и упълномощените от бюрото на ЦС на БТС лица — във всички хижи, домове, заслони, независимо от кого се стопанисват;

б) членовете на окръжните ревизионни комисии и упълномощените от бюрата лица — във всички хижи на територията на окръга им.

в) членовете на дружествените съвети, ревизионните комисии и упълномощените от бюрата лица — във всички хижи и домове, стопанисвани от тези дружества или от туристическите секции.

33. Ревизии в хижите, стопанисвани от Българските професионални съюзи или от други организации и ведомства, могат да се извършват и от натоварени от ръководствата лица.

34. Ревизии в хижите, които се намират на територията на лесопарковете, мотат да извършват и органите на управленията им в рамките на разпорежданията на правилниците за устройството на тези лесопаркове.

35. Ревизии на хижите в цялата страна за състоянието на планинските спасителни съоръжения и хижни аптеки могат да се извършват от органите на Планинската контролно-спасителна служба при БЧК.

36. Продажбата и употребата на спиртни напитки в помещенията на хижите, домовете и спалните са забранени.

Тютюнопушенето в туристическите хижи, домове и спални извън определените за целта места е забранено.

По време на хранене не се разрешава използуването на местата в столовата за забавни игри.

В туристическите хижи, домове и спални не се разрешава ползването на лични магнетофони и транзистори. По изключение в отделни случаи това може да става с предварително разрешение на управителя (домакина).

Забранява се играта на карти в спалните помещения.

37. Лицата, които нанасят повреда на хижите, домовете и заслоните или на техния инвентар, заплащат веднага стойността на повредата.

38. Този правилник е изработен въз основа на 2134-то разпореждане на Министерския съвет от 10. XII. 1960 г. Той е задължителен за Българския туристически съюз, Българските професионални съюзи, предприятията, учрежденията и другите организации и ведомства, които стопанисват хижи, заслони, туристически домове и спални.

Правилникът влиза в сила от 1. IV. 1972 година.

 

Централен съвет на БТС, Министерство на финансите

Централен съвет на БПС