Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Средна гора

Хижа Йордан Кискинов

Намира се в Ихтиманска Средна гора, в местността Коренливец — широка поляна под вр. Арамлиец (1197 м).

Изходно място — с. Каменица, Софийски окръг — 1,30 ч пеша. До селото има автобусна връзка от гара Челопеч на подбалканската жп линия. Друг изходен пункт е Вакарел по шосето Белица — Поибрене — Панагюрище, на 21 км има отклонение вляво. От него до хижата разстоянието е 7 км — 1,30 ч пеша. Пътеките са маркирани с боя.

Тя е двуетажна сграда, строена през 1966–1969 г. от туристите в с. Каменица. Има капацитет 38 места в стаи с по 3, 5 и повече легла, туристическа кухня и столова за 60 души.

Хижата е водоснабдена и електрифицирана от агрегат.

Околността й е с хубави гори и китни поляни. Има диворастящи плодове и гъби. Районът е ловно поле.

По-интересни туристически забележителности са: вр. Арамлиец — в непосредствена близост до хижата; вр. Голема Икуна (1221 м) — на 40 мин. северозападно от хижата; Поибрене и яз. Тополница — 3 ч, и др.

Хижата е отворена целогодишно и се стопанисва от туристическото дружество в с. Каменица — Софийски окръг. За справки — ОС на БТС в Софийски окръг, ул. Алабин 46, тел. 87-05-86.

Хижа Комсомолска

Намира се в живописна гориста местност Шиндара в Ихтиманска Средна гора на 985 м н.в.

Изходно място. Гара Мирово — 2 ч, и с. Мирово — 2,30 часа пеша. С превозно средство може да се отиде по шосето за Мухово и в местността Бачиите има отклонение вдясно.

Хижата е построена през 1976 г. на мястото на старата паянтова хижа. Представлява масивна, кокетна двуетажна сграда.

Нормалният й капацитет е 40 места в стаи с 2, 4, 6 и повече легла, отлично обзаведени. Разполага с туристическа кухня и столова. Тя е електрифицирана и външно водоснабдена.

Наоколо има много вилички на ихтиманци. В непосредствена близост е хижата на ловците — Шиндара. На стотина метра се строи втората хижа Комсомолска, която ще има 70 места.

По-интересните за туристите обекти са: вр. Бенковски (Еледжик) 1186 м висок. На него е бил лагерът на въстаниците от април 1876 г., тук е играно прочутото въстаническо хоро. Паметна плоча и макет на черешово топче напомнят за това героично време. До върха се отива за 25 мин. Близо до него е старинният параклис „Св. Спас“, доста разрушен и занемарен. Покрай него минава маркираната пътека за Мирово. Съседна хижа е Еледжик, на пазарджишките туристи — 1,30 ч пеша по маркирана пътека; римският път при Траянова врата (825 м) е на 1,30 ч; яз. Тополница е на 3 ч и др.

Стопанисва се от тур. д-во. „Ихтиманска Средна гора“ в Ихтиман.

Хижа Шиндара

Намира се в едноименната местност в непосредствена близост до хижа Комсомолска на 986 м н.в.

Изходно място. Гара и село Мирово — 2–2,30 ч пеша по маркирана пътека.

Тя е красива двуетажна сграда, строена през 1946–1948 г. Има капацитет 20 места и разполага с широка кухня и столова. Водоснабдена е и е електрифицирана.

Възможностите за излети са същите както тези, описани в текста за х. Комсомолска.

Отворена е целогодишно, има постоянен домакин и приема както ловци, така и туристи.

Стопанисва се от ЦС на БЛРС, ул. Гаврил Генов 12, София, телефон 87-10-18.

Хижа Еледжик

Намира се в местността Новакови поляни, северно от вр. Новаковец на 834 м н.в.

Изходно място — с. Церово — 2,30 ч пеша. До хижата има асфалтирано, добре поддържано шосе. Друг изходен пункт е гара Мирово от югозапад и Мухово от североизток — около 3 ч пеша по добре очертани пътеки.

Строена е през 1965–1966 г. от пазарджишките туристи. През 1974 г. бе основно преустроена и модернизирана. Капацитетът на новата съвременна сграда е 108 места в стаи с по 3, 4, 6 и повече легла. Разполага с отлично обзаведена туристическа кухня, две столови с 80 и 60 места всяка, занималия, скиорка. Целогодишно работи добре поддържан бюфет. Тя е водоснабдена и електрифицирана. Уреден е кът за съпротивителното движение в този край.

На около 20 мин. от хижата е прочутата Бенковска поляна, на която през Априлското въстание е бил военният лагер на въстаниците от Лесичево и околните села. Паметна плоча напомня за това историческо събитие. В местността Шестильовец на 30 мин. южно от хижата е паметникът на загиналите 19 партизани от четите „Кочо Чистеменски“ и „Стефан Караджа“ и поделение от отряда „Ангел Кънчев“, действували в този район.

Съседни хижи са Комсомолска и Шиндара — 1,30–2 ч; до вр. Бенковски (1186 м) се отива за 2 ч; до яз. Тополница — за 2,30–3 ч. В района на хижата има удобни терени за ски.

Стопанисва се от тур. д-во „Алеко“ — гр. Пазарджик, ул. В. Коларов 5, телефон 2-54-27.

Хижа Траянова врата

Намира се в красивата, гориста местност Паланката в Еледжишкия дял на Средна гора на 706 м н.в.

Изходно място — с. Ветрен, западно от него по чакълиран път — 5 км, около 1 ч пеша. Има маркировка; гара Мирово — по шосето под рида Голак 17 км, около 4 ч пеша по трасето на стария римски друм; гр. Белово — около 3 ч, има шосеен път.

Тя е масивна двуетажна сграда, бивш пътен кантон, преустроен за хижа от ветренските туристи през 1975–1976 г. Има капацитет 30 легла, разположени в общи спални помещения. Предоставя на туристите обзаведена туристическа кухня и столова с камина. Електрифицирана е от агрегат. Водата е навън.

Околностите на хижата са покрити с хубави широколистни гори и млади иглолистни насаждения.

Възможностите за предприемане на излети са най-разнообразни. В този район има останки от крепостите, охранявали стария важен римски път през Траянова врата; на 1,30–2 ч е с. Славовица — родно място на Александър Стамболийски, където има къща музей, на 4–5 часа е х. Еледжик, разположена под вр. Новаковец.

Хижата е отворена през цялата година. Стопанисва се от туристическото дружество в с. Ветрен, Пазарджишки окръг.

Хижа Оборище

Разположена е на широка поляна близо до историческата местност Оборище, на 605 м н.в.

Изходно място. Село Оборище, Пазарджишки окръг — 6 км, и Панагюрище — 9 км по асфалтирано шосе.

Строена е през 1904 г. Тя е малка, но добре обзаведена хижа с капацитет 30 места в общи спални помещения. Хижата е електрифицирана и външно водоснабдена. Има малка туристическа кухня и столова в едно помещение. Непосредствено до хижата има павилион за хранителни стоки, напитки и закуски.

По маркирана и оформена алея се отива за 20 мин. до историческата местност Оборище, където се е състояло първото народно събрание, взело решение за обявяване на въстание за освобождение на България от османско иго; до Панагюрските колонии — 4 ч; до х. Братия — 4 ч; до х. Сакарджа — 3,30 ч; до вр. Лисец (1386 м) — 2 ч, и др.

Стопанисва се от тур д-во „Бунай“ — Панагюрище, ул. Г. Бенковски 8, телефон 35–88.

Хижа Сакарджа

Разположена е на поляна, обградена от великолепни букови гори. Тя е под едноименния обзорен вр. Сакарджа (1390 м) на 1343 м н.в.

Изходно място. Село Чавдар, докъдето има автобус от Пирдоп и Челопеч. До хижата има две пътеки: една по билото и една по поречието на Кьойдере. Пеша разстоянието се изминава за около 4 часа. С превозно средство по сравнително хубав път — 15 км, може да се отиде на 1 ч от хижата. Оттам се върви пеша.

Строена е през 1946 г. като малък ловен заслон от ловците в с. Чавдар, Софийски окръг. Към БТС е от 1965 г. През 1977 г. бе преустроена и разширена. Има капацитет 60 места в общи спални помещения, туристическа кухня и столова.

Околността й е красива. Възможностите за излети са най-разнообразни: до римското кале на самия вр. Сакарджа — 15–20 мин.; до лобното място на партизанския командир Петър Мангов (Орлин) в местността Бананова нива — 1 ч; до вр. Лисец (1386 м) — 1 ч; до историческата местност Оборище — 3 ч; до Панагюрските колонии — 2,30 ч; до вр. Братия и до едноименната хижа — 1,30 ч.

Стопанисва се от тур. д-во „Братия“ — с. Чавдар, Софийски окръг.

За справки ОС на БТС — София окръг, София, ул. Алабин 46, телефон 87-05-86.

Хижа Братия

Разположена е на малка поляна сред смесени гори, под вр. Братия (1519 м) на 1340 м н.в.

Изходно място — с. Чавдар, Софийски окръг, а по поречието на Кьойдере, след като се мине р. Тополница е 3,30–4 ч пеша. По сравнително хубав път (12 км) може да се отиде с превозно средство за 1 ч до хижата.

Построена е през 1936 г. като горска и ловна хижа от жителите на с. Чавдар. През 1963 г. беше преотстъпена на БТС и бе преустроена в туристическа хижа. Може да подслони 25–30 души в общи спални помещения. Разполага с малка туристическа кухня. Външно е водоснабдена.

От хижата може да се отиде до вр. Братия за 35 мин.: до МДК „Медет“ за 2 ч; до курорта Панагюрските колонии — за 1,30–2 ч; до Оборище — 3 ч; до х. Сакарджа — за 1,30 ч; до местността Пряслопа — за 1 ч; до вр. Лисец (1386 м) — около 2 ч и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Братия“, с. Чавдар, Софийски окръг, до селото има автобус от Пирдоп и Челопеч. За справки — ОС на БТС в Софийски окръг. Адрес — ОС на БТС, София, ул. Алабин 46, телефон 87-05-86.

Хижа Павел Делирадев

Намира се в западната окрайнина на обширната поляна Манзул, заобиколена от вековна букова гора, на около 1400 м н.в.

Изходно място — летовище Панагюрски колонии — 2,30 ч, по камионния път — 8 км; гр. Копривщица по пътеката край Бяла река — 3,30 ч. Пътеките са маркирани.

Хижата е построена през 1936 г. от ловците и туристите на гр. Панагюрище. До 1957 г. носеше името на поляната — Манзул, а сега на заслужилия деятел на БТС и писател Павел Делирадев. Сградата е едноетажна с 4 стаи. Има нари за 30 души. Не е обзаведена и се използува за нощуване само при крайна нужда. Няма персонал. Стопанисва се от горското стопанство.

През 1961 г. в съседство на нея ЦС на БПС построи нова масивна сграда, водоснабдена. Разполага със столова с 50 места, кухня, две помещения с 45 легла. През 1958 г. профсъюзите построиха до нея голяма дървена барака с две стаи с 33 легла. Близо до хижата има 5 бунгала с по 2 легла, с което капацитетът за нощуване е 88 места. За екскурзионна почивка се резервират 66 места. Осветлява се чрез агрегат. Тоалетните и умивалните са външни. Хижата и малката лавка за хранителни продукти работят целогодишно.

Интересен обект е местността Конско дере — 20 мин., където средногорският партизански отряд „Г. Бенковски“ е водил сражение с жандармерията и полицията. Има маркировка.

До съседната х. Артьовица (ведомствена) се отива за 1,30 ч. Маркировката е слаба.

Хижата се стопанисва от ЦС на БПС.

Туристически спални в гр. Копривщица

Намира се в града музей Копривщица (1050 м н.в.) в три отделни сгради: туристическата спалня Войводенец (помещава се в Пранжевата къща) в центъра на града и има 65 легла, разположени в стаи с по 4, 5, 6 и 8 легла; туристическата спалня Буная (помещава се в стария хотел) има 30 места в стаи с по 2, 3 и повече легла; туристическата спалня Богдан се помещава в красивата Русекова къща и има 28 легла в стаи с по 2, 3, 4, 5 и 7 легла.

Общият капацитет на спалните е 123 легла. Те са отворени целогодишно, водоснабдени са и са електрифицирани. Туристически кухни и столови нямат.

Те осигуряват подслона на туристите, пристигащи да се запознаят с многобройните исторически и архитектурни паметници на града музей. През летния сезон за групите на екскурзионната почивка се запазват половината от общия брой на леглата.

Копривщица е отправен пункт към много интересни маршрути, свързани с историята на бунтовното Средногорие: до х. Богдан се отива за 3 ч; до х. Павел Делирадев — 3,30 ч; до Барикадите пеша за около 4 ч (има шосеен път); до ТВК Бунтовна — 4 ч, и др.

Спалните се стопанисват от тур. д-во „Детелин войвода“ — Копривщица. Канцеларията е в спалня Войводенец, тел. 45. Справки ОС на БТС, София, ул. Алабин 46, тел. 87-05-86.

Хижа Богдан

Разположена е западно под вр. Богдан (1604 м) в местността Плачкова поляна сред вековни букови гори, на 1552 м н.в.

Изходно място — гр. Копривщица — по маркираната пътека покрай ловната чешма — 3 ч; от горския пункт в местността Медедере, покрай който минава шосето за Барикадите, се отива за 1,30 ч; от Клисура през вр. Лучова могила — за около 5 ч. Пътеките са маркирани.

Хижа Богдан се състои от три сгради. Старата хижа е построена през 1938 г. от копривщенските туристи. Разполага с 3 стаи — една с 2 легла и две, обзаведени с нари за 30 човека.

Новата сграда е построена през 1961 г. от ЦС на БПС. Тя е двуетажна постройка с капацитет 66 места, разположени в общи помещения, обзаведени с 10 легла и 56 места на пари. В съседство с нея през 1968 г. бе издигната дървена постройка с 33 етажни легла и помещения за персонала. Общият капацитет на трите постройки е 130 места, от които за екскурзионна почивка през лятото се използуват 66 места. Сградите са електрифицирани от агрегат. В нивата сграда има столова с 60 места, обзаведена кухня, библиотека, забавни игри, телевизор. Целогодишно работи добре поддържан бюфет.

Възможностите за излети са много разнообразни: до първенеца на Средна гора вр. Богдан се отива за 30 мин.; районът около върха е бил убежище на юначни воеводи: Богдан, Детелин, Дончо Ватаха и др. Под вр. Малък Богдан в местността Дерменка партизанският отряд „Г. Бенковски“ е имал лагер. Съседни хижи са: Чевира — 2 ч.; Средногорец — 2 ч.; Барикадите — 3 ч.; ВТК Бунтовна — 3,30 ч. Пътеките са маркирани.

Хижа Богдан се стопанисва от ЦС на БПС.

Хижа дом-паметник партизанска бригада „Г. Бенковски“ (Барикадите)

Намира се в едноименната историческа местност сред великолепни букови гори, на 1324 м н.в.

Изходно място — гр. Копривщица по макадамово шосе — 18 км и с. Старосел, Пловдивски окръг, по шосето (в недобро състояние) — 23 км.

Строена е през 1965–1969 г. от инициативен комитет от бивши партизани и от ОНС в Пловдив и в Пазарджик за увековечаване героичните подвизи на партизанската бригада „Г. Бенковски“ от III ВОЗ.

Тя е голяма, модерна триетажна сграда, притежава всички съвременни удобства за престой и отдих. Има 70 места, голям ресторант, механа, бюфет, занималия, битов кът, санитарни възли и етажни бани, парно отопление. Интерес представлява добре уреденият музей на съпротивителното движение в този край. Има телефонна връзка с Копривщица.

Гористите околности предлагат идеални условия за излети. В годините на антифашистката борба тук е бил оживен партизански район. В двора на хижата се издига паметник на партизани с изсечени в гранита барелефи на загинали борци антифашисти. До възстановената партизанска землянка се отива за 20 мин.; до гроба на партизанския командир Стоян Кокалов (Страхил) — за 25 мин.; до Х. Чевира — за 1,30 ч; до х. Средногорец — за 2 ч; до възпоминателния туристически комплекс Бунтовна — за около 2 часа. Пътеките са маркирани.

Стопанисва се от ДСК „Отдих и туризъм“ — клон Копривщица.

Туристически възпоминателен комплекс Бунтовна

Разположен е в местността Бонска поляна, на 1202 м н.в. Това е една обширна, наклонена на юг поляна, оградена от великолепни букови гори.

Изходно място — с. Кръстевич. До комплекса води сравнително удобен път — 12 км. Пеша по преките пътеки се отива за около 2,30 часа. Може да се излезе и от Стрелча през вр. Влък — около 4 ч.

Инициативен комитет от бивши партизани от този край през 1963 г. реши да построи хижа дом-паметник за прослава на повече от 1000 загинали борци от Средногорието. Оперативната група е от Кръстевич. С помощта на десетки предприятия и ТКЗС през 1968 г. бе открита х. Бунтовна. По-късно тя даде името си на комплекса и стана х. Партизанска. Тя разполага със 100 места в стаи с по 2, 3, 4 и повече легла. Има ресторантски салон с 80 места, добре обзаведена кухня, радиовъзел, сушилня, бани. Най-забележителното място в нея е чудесно уреденият музей, в който с много карти, експонати се проследява историческото развитие на средногорския край и участието му в антифашистката борба.

След х. Партизанска през 1974 г. бе завършена х. Воеводска. Тя е в стила на старите възрожденски къщи в Средногорието. В нея е устроен бюфетът на комплекса. Има и няколко малки стаи. Отпред от гранитни камъни е издигната могила на хайдутите и възрожденците. Тя е с капацитет 100 легла.

Едновременно с Воеводска бе завършена и х. Червена гвардия, построена за учениците и пионерите, които тук тържествено получават комсомолските си билети и червени връзки. Тя разполага със 180 места в стаи с по 4 легла и общи спални помещения с двуетажни пружинени нари, битово обзаведен салон с камина, умивални и др. Пред нея, на входа на комплекса, се издига величествен паметник на неустрашим партизанин. По-надолу има огромен барелеф на хвърковатата чета на Бенковски, могила на партизаните, езерце и др.

Хижа Средногорка — близо до Червена гвардия. Капацитет 35 места.

Строителството на комплекса ще продължи с изграждането на нови две хижи — Стражица и Ален мак и гурбетчийско ханче. ТВК Бунтовна разполага и с голям павиран паркинг, спортна площадка, стопански сгради и др.

Околността предлага идеални условия за отдих и за предприемане на леки и приятни излети: на десетина минути пред комплекса се издига обзорен връх, от който се откриват чудни гледки към Рила, Пирин, Родопите, Стрелча, Красново и Пловдивското поле. На 45 мин. северозападно от хижата е вр. Влък (1243 м). На 30 мин. северно е поляната Пересатица с паметника на изгорените живи от фашистите партизани Кунчо и Велко. До хижа дом-паметник Барикадите се отива за около 2,30 ч. ТВК Бунтовна се стопанисва от тур. д-во „Средногорец“, с. Кръстевич, и от ОС на БТС — Пловдив, тел. 2-39-58.

Хижа дом-паметник Чевира

Разположена е на широка поляна, високопланинско пасище в едноименната местност на 1430 м н.в.

Изходно място — с. Старосел, Пловдивски окръг, 22 км по шосе с макадамова настилка; с. Каравелово — 24 км; Барикадите — 1,30 ч пеша; Копривщица — около 4,30 ч пеша. Пътеките са маркираш;.

Построена е през 1967–1959 г. от бивши партизани със съдействието на ТКЗС и предприятия в памет на загиналите партизани, ятаци и помагачи. Тя е голяма сграда в съвременен стил, добре обзаведена. Има капацитет 110 места в стаи с по 3, 4 и повече легла. Електрифицирана е и е водоснабдена, има етажни санитарни възли и бани. Разполага с туристическа кухня, отделно ресторантска кухня и столова с 80 места, битов кът, занималия, музеен кът за нелегалната антифашистка борба и др. На 100 м от хижата има възпоминателна плоча за клетвата, дадена от партизаните на 5. IX. 1944 г. Има удобни терени за ски-спорт.

По-важни съседни обекти и забележителности са: хижа Средногорец — 45 мин., и вр. Богдан на северозапад — 1,30–2 ч; вр. Алексица (1517 м) — 1 ч: х. Фенера — 2,30 ч; Барикадите — 1,30 ч; Гробът на партизанския командир Страхил — 1 ч, и др.

Стопанисва се от профкомитета на Вазовски машиностроителни заводи в гр. Сопот, Пловдивски окръг.

Туристическа база Чевира

Намира се в западната окрайнина на обширната поляна Чевира на 1450 м. н.в. Построена е през 1976 г. от ЦС на БПС за нуждите на екскурзионната почивка и краткотрайния отдих.

Изходно място — с. Старосел, Пловдивски окръг — 22 км по шосе, около 5 ч пеша, и е. Каравелово — 24 км.

Базата е устроена в 8 големи бунгала със 70 легла и едно отделно, в което се помещава столовата и кухнята. Има електричество, водопровод, канализация, външно водоснабдяване.

В околността на хижата е действала II средногорска партизанска бригада „В. Левски“. Обектите и забележителностите са както тези, описани при хижа паметник Чевира.

Базата се стопанисва от ЦС на БПС.

Хижа Средногорец

Намира се на поляна, оградена от великолепни букови гори, под вр. Малък Богдан, в местността Чемерика на 1465 м н.в.

Изходно място — с. Богдан — 2,30 ч пеша; с. Каравелово — 24 км по шосе; с. Старосел — 22 км по шосе с макадамова настилка.

Хижата е нова. Построена е от туристите от с. Богдан през 1972–1973 г. Тя е красива двуетажна сграда, отлично обзаведена за туристи, скиори и ловци. Има капацитет 84 места в стаи с по 2, 4, 7 и повече легла. Към нея има още 7 дървени постройки с по 2 легла. Разполага с добре обзаведена туристическа кухня и столова с 40 места, занималия с библиотека, ловен кът, обширни тераси. Електрифицирана е и е водоснабдена. Има телевизор.

Местността предлага великолепни условия за отдих и за леки излети. Има удобни терени за ски. По-интересните съседни обекти и забележителности са: вр. Малък Богдан (1531 м) — 20 мин.; х. Чевира — 45 мин.; Барикадите — 2 ч; хижа и връх Богдан — 1,30 ч; х. Фенера — 3 часа, и др.

Хижата се стопанисва от туристическото дружество в с. Богдан, Пловдивски окръг. За справки ОС на БТС в Пловдив, тел. 2-39-58.

Хижа Фенера

Намира се под вр. Фенера на 1450 м н.в. Разположена е на стръмна поляна, заобиколена от букови гори.

Изходно място — гр. Хисаря, Пловдивски окръг — 22 км по горски камионен път. Пешком по маркирана пътека е 5 ч; с. Старосел — 4 ч и с. Каравелово — 3,30–4 ч.

Построена е от хисарските туристи през 1964 г. Тя е нова добре обзаведена хижа с капацитет 75 места в стаи с по 2, 3 и повече легла и общи помещения с пружинени нари. Разполага с обзаведена туристическа кухня и столова с 50 места. Хижата е водоснабдена и електрифицирана от агрегат. Поддържа се целогодишно бюфет.

Зиме има удобни терени за ски.

Много са възможностите за приемане на интересни излети до примамливи природни кътчета: до вр. Фенера (1481 м) — 20 мин.; до обзорния вр. Козя грамада — 20 мин.; до вр. Алексица (1517 м) — 1,30 ч; до вр. Орела (1204 м) и партизанската землянка под върха — 1,30 ч; до пионерския лагер „Гена Павлова“ — 1 ч; до заслона Сакара — 1 ч; до х. Чевира — 3 ч по маркирана пътека и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Орела“ — гр. Хисаря, Пловдивски окръг, тел. 22–38.

Заслон Сакара

Намира се на западния край на обширна поляна, в източните склонове на вр. Сакара, на около 1250 м н.в.

Изходно място — гр. Хисаря — 17 км по черния път за х. Фенера.

Заслонът е разположен край пътя. Той е каменна постройка с едно помещение, в което могат да се подслонят в лошо време и при нужда 20 човека. Не е обзаведен с инвентар.

Съседните обекти и забележителности са: х. Фенера — 5 км, 1 ч пеша; вр. Сакара — около 45 мин., вр. Орела — 30 мин.; пионерският лагер „Гена Павлова“ — 20 мин.; скалите Пинкая — 1,30 ч, и др.

Стопанисва се от туристическо д-во „Орела“ в гр. Хисаря, телефон 22–38, ул. Аугуста 16.

Хижа Свежен

Намира се в Сърнена гора на 6 км от с. Свежен, на около 110 м н.в.

Изходно място — с. Свежен, Пловдивски окръг — 1,30 ч пеша. Селото отстои на 30 км от Карлово по асфалтиран път и на 27 км от гр. Брезово. До хижата има черен коларски път.

Строена е през 1974–1976 г. от свеженци като паметник на загиналите от този край антифашисти. Тя е масивна двуетажна сграда с капацитет 50 места в стаи с по 2, 3 и 4 легла. Електрифицирана е от мрежата и е водоснабдена. Съоръжена е с модерна кухня, столова с камина, телевизор, възпоменателен кът за антифашистката борба в района на с. Свежен и др.

Тук е действала I средногорска партизанска бригада „Хр. Ботев“ и е водила тежки сражения в местностите Стефанов камък, Айтепе и др. Съседна хижа на изток е Братан — на около 3 ч пеша. На запад през с. Баня се прави връзка с маршрута към х. Фенера, Чевира и Средногорец. На североизток е яз. Домлян — 2,30 ч, а на север — обгледният връх Букова могила (989 м) — 1,30 ч.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „В. Левски“ — Карлово, ул. В. Левски 13, тел. 34–96.

Заслон Хайдутина

Намира се в едноименната билна местност в Сърмена гора на около 1110 м н.в. Разположен е в окрайнината на млада иглолистна гора, граничеща с просторни горски поляни.

Изходно място — с. Свежен, Пловдивски окръг, Карловски район — 1.30–2 ч пеша. Пътеката не е маркирана.

Строен е през 1974 г. от младежи, туристи от с. Свежен. Той е едноетажна тухлена постройка с открито преддверие. При нужда може да подслони 8–10 души. Не е електрифициран. Може да служи като авариен подслон на туристите при маршрута х. Свежен — х. Братан.

Съседните обекти са: х. Свежен — 1 ч; х. Братан — 1,30 ч; историческата местност Чепилова нива — 40 мин. (по посока ма х. Братан). Пътеките до тези обекти са маркирани.

Хижа паметник Братан

Намира се на просторна поляна, оградена от букови гори — под вр. Братан — между вр. Самодивец на запад и прохода Св. Никола на изток, ма около 1200 м н.в. в Сърнена гора.

Изходно място — с. Розовец, Пловдивски окръг, по маркирана пътека — 2 ч пеша. Пътят до нея е 15 км; други изходни места са с. Свежен на запад — 4 ч, и с. Турия от север — 4 ч.

Строена е през 1966–1968 г. от инициативен комитет от бивши партизани с щедрата помощ на населението и бившите ТКЗС за прослава на делата и бойния път на Първа средногорска партизанска бригада „Хр. Ботев“.

Тя е триетажна сграда в съвременен архитектурен стил. Електрифицирана е и е водоснабдена. На разположение на туристите им 106 легла в 24 спални помещения, две столови, обзаведена кухня и много добре уреден и поддържан ресторант. Едно от най-интересните места в хижата е уредената музейна сбирка, отразяваща с карти, документи, оръжия и предмети бойния път на средногорската бригада „Хр. Ботев“ и развоя на антифашистката борба в този район.

Наблизо е имало много стар манастир — „Св. Никола“, който е дал името и на прохода. Близо до хижата е обявената за ценен паметник старина Кутела — огромен казан, издълбан в монолитен камък, служил за култови цели. На един час път по посока на Розовец е местността Дерменка. В памет на загинали партизани от бригадата на 20. I. 1944 г. тук са издигнати белокаменен паметник и чешма. До вр. Братан (1236 м) се отива за 20–30 мин. Съседна хижа на запад е Свежен — 2,30–3 ч, и на изток Каваклийка — 2,30–3 ч. Хижата приема туристи. Стопанисва се от АПК гр. Брезово. Пловдивски окръг.

Хижа Каваклийка

Разположена е на стръмна поляна, оградена от широколистни гори в едноименната местност на 1050 м н.в. в Сърнена гора.

Изходно място — Горно ново село, Старозагорски окръг. От селото се върви пеша по маркирана пътека — 1 ч. До хижата води автомобилен път. Строена е от туристическо дружество „Средногорец“ в гр. Чирпан през 1963–1964 г. Представлява масивна двуетажна сграда, съвременно обзаведена, електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Има капацитет 160 места в стаи с по 2, 3 и повече легла. Разполага с голяма туристическа кухня, столова с 80 места, занималия. Целогодишно работи бюфет. Има телефонна връзка чрез с. Горно ново село.

В нейния район през март 1975 г. бе завършено строителството на пионерски туристически дом — голяма триетажна сграда. Разполага със 100 места в стаи с по 3, 4 и повече легла, салон, занималия и всички удобства за престой и отдих на младите туристи.

Зиме има удобни терени за ски-спорт.

В годините на антифашистката борба тук е имало силно партизанско движение. Много паметници, землянки и лобни места свидетелствуват за това. В западна посока е партизанският паметник в местността Дерменка — 1,30–2 ч; на изток е партизанската землянка и паметника в местността Зюбюлюка, Чамбурун — 2 ч, и др. Съседна хижа е Братан — 2,30–3 ч.

Стопанисва се от тур. д-во „Средногорец“ — Чирпан, Старозагорски окръг, тел. 182.

Хижа Комсомолска поляна

Намира се в едноименната местност в Сърнена гора, заобиколена от широколистни гори, на 720 м н.в.

Изходно място — с. Дълбоки, Старозагорски окръг, около 7 км по пътя и 1,30 ч пеша по маркирана пътека.

Построена е през 1964 г. от туристическо дружество „Слави Коев“ — с. Дълбоки. Представлява хубава масивна двуетажна сграда, електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Хижата е добре обзаведена и има капацитет 60 места в стаи в по 3 легла и в общи помещения, обзаведени с легла и нари. Разполага с туристическа кухня и столова с 40 места. Поддържа се малък бюфет. Има телефонна връзка чрез с. Дълбоки.

Районът на хижата е бил средище на оживена партизанска дейност. За това свидетелствуват паметните плочи на загинали герои: на партизанина Огнян — 30 мин.; на партизанката Наталия — на 1,30 ч; на Митко Михайлов — 2 ч; партизанските землянки — 30 мин. В района има няколко пещери. Природни забележителности са Милкини скали — на 2 ч, и вр. Морулей (895 м) — 2 ч.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Слави Коев“ — с. Дълбоки, Старозагорски окръг. За справки ОС на БТС в Ст. Загора, ул. Димитър Благоев 77, тел. 2-34-62.

Хижа Средногорец

Разположена е близо до стената на яз. Жребчево, заприщващ водите на Тунджа между селата Николаево и Баня.

Изходно място — с. Баня, Сливенски окръг, докъдето има редовна автобусна връзка с Нова Загора. От селото до хижата разстоянието е 4 км — 1 ч пеша. Има път за моторни превозни средства.

Хижата е масивна, двуетажна сграда, останала от строителството на язовира през 1963 г. Преустроена е и обзаведена за хижа през 1968 г.

Тя има капацитет 46 места в общи спални помещения, туристическа кухня и столова с 30 места. Сградата е електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Има телефонна връзка чрез селището край язовира. В селището има магазин за хранителни стоки, закусвалня, павилиони и др.

Хижата се използува главно за предприемане на интересни, леки и приятни излети из красивите околности на язовира: до вр. Тилилеец (604 м) на рида Межденик, в северна посока се отива за 1 ч пеша; до местността Курткая — за 1,30 ч, южно и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Алеко“ — Нова Загора, ул. Сан Стефано 11, тел. 22–82.