Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Б. Туристически хижи, заслони, домове и спални в равнините

Северна България

Туристическа спалня в гр. Видин

Намира се на ул. Тодор Петров 59, близо до гарата и пристанището.

Спалнята се помещава в сградата на бившия медицински техникум. Тя е преустроена и обзаведена за туристически подслон от ОС на БТС във Видни през 1967 г.

Тя е двуетажна сграда с 14 спални помещения, умивални и вътрешни санитарни възли, салон-занималня и сервизни помещения. Разполага със 100 легла в стаи с по 4, 6 и повече легла. В нея се помещава ОС на БТС.

Съседните обекти и забележителности са: средновековната крепост Баба Вида — 20 мин; Кръстатата казарма от времето на Пазвантооглу на ул. Боян Чонос 36 (сега е филиал на Окръжния исторически музей); Окръжният исторически музей, устроен в бившия турски конак; Джамията и библиотеката на Пазвантооглу на ул. Баба Вида — 4; църквата „Св. Панталеймон“; Паметникът на загиналите в борбата против фашизма и капитализма в парка край Дунав и др.

Спалнята е отворена целогодишно. Стопанисва се от ОС на БТС във Видин, ул. Тодор Петров 59, телефони 2-44-48 и 2-38-28.

Водно-туристическа база Дунав

Намира се на 800 м от с. Антимово на брега на Дунав сред тополова гора на 32 м н.в.

Изходен пункт — Видин, пеша около 50 мин. Има редовна автобусна връзка до с. Антимово. До базата има асфалтиран път.

Базата е строена през 1974 г от ОС на БТС във Видин. Състои се от 14 оригинални наколни бунгала с по 2 легла, общо 28 места за спане. Разполага със санитарен възел, баня, електричество, вода, септична яма. Наблизо има ресторант на ОХ — Видин. Базата разполага и с лодки, които се използуват за учебни цели от школата по воден туризъм. В административната сграда на базата има устроена малка кухня и столова с 20 места.

Реката предлага условия за къпане, плаване с лодки и риболов. Пясъчните острови предоставят отлични плажове. Дават се лодки под наем.

Водно-туристическата база се стопанисва от ОС на БТС във Видин, ул. Тодор Петров 59, телефон 2-44-48 и 2-38-28.

Хижа Извор

Намира се край историческия Изворски манастир в борова горичка на 152 м н.в.

Изходно място — гр. Димово, Видински окръг — 5 км по асфалтиран път, около 1 ч пеша, и с. Извор — 30 мин.

Строена е през 1975–1976 г. Тя е масивна двуетажна сграда с капацитет 60 места в стаи с по 2, 4, 6 легла. На разположение на туристите има широка столова и обзаведена туристическа кухня, занималия със забавни игри и телевизор. Хижата е електрифицирана, водоснабдена и канализирана.

Гористата местност, обширните поляни и близостта на бистрата река Скомля създават прекрасни условия за отдих и за предприемане на леки, приятни излети. Наблизо е Изворският манастир с интересни фрески. Местата в този район са свързани с бойния път на партизанския отряд „Г. Бенковски“. На 22 км от асфалтиран път край с. Рабиша е известната електрифицирана пещера Магурата.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС във Видин, ул. Тодор Петров 59, телефони 2-44-48 и 2-38-28.

Туристическа база-къмпинг Кастра Мартис

Намира се в красива гориста местност край гр. Кула на 203 м н.в.

Изходно място — гр. Кула, Видински кръг — 1 км по асфалтирания път за Видин, пеша — 15 мин.

Строена е през 1972 г. Тя е малък комплекс от 5 бунгала по 2 легла, бунгало за администрацията, масивна двуетажна сграда с обзаведена туристическа кухня и столова, санитарни възли с умивални и баня, хубав терен за спъване на палатки и удобен паркинг за автомобили.

Интерес за туристите представляват останките от величествена кула от римския град Кастра Мартис (Марсова крепост) — 15 мин; историческото място от Втората световна война — паметник с легендарното оръжие катюша — 7 км западно към Връшка чука — 1,30 ч пеша; на запад язовирът — на 1,5 км, с условия за къпане и риболов; Раковишкият манастир — 20 км по шосе; на 32 км е окръжният център Видим с много исторически забележителности.

Туристическата база се стопанисва от ОС на БТС във Видин, ул. Тодор Петров 59, телефони 2-44-48 и 2-38-28.

Хижа Божурица

Разположена е в местността Божурица на 18 км югозападно от гр. Видин между реките Милчина и Видбол на 136 м н.в. Местността е обявена за народен парк.

Изходно място. Гара Синаговци — Гурково — 1 ч пеша: Видин — с автобус (няколко пъти дневно до парка Божурица). Построена е през 1965 г. от видинските туристи. Тя е двуетажна, масивна, съвременно устроена сграда с капацитет 30 легла, разположени в стан с по 3–4 и 8 легла. Електрифицирана е и водоснабдена. Има туристическа кухня, столова и занималия. Към нея принадлежи къмпинг с бунгала — 20 на брой, с 40 легла и удобен терен за палатки. Има уреден бюфет.

Околността е гориста с богата растителност. Пресечена е от малки рекички. Има създадени идеални места за отдих. Много места тук са свързани с героичните битки на партизаните от отряд „Г. Бенковски“, водени през зимата на 1944 г. Сега Божурица, освен парк, е и хубав курортен комплекс. В последните години бяха построени няколко почивни дома на видинските предприятия.

В парка има ресторант и хотел. По-интересните забележителности са. Тополовският водопад, Албутинският скален манастир, Пещино кале и др.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС във Видин, ул. Тодор Петров 59, телефони 2-44-48 и 2-38-28. Телефон на хижата 32, чрез ПТТ с. Синаговци.

Туристическа спалня Балова шума в гр. Михайловград

Намира се в парка Калето близо до площад Славейков. Тя е голяма дървена постройка, предадена през 1976 г. от ГНС в Михайловград на туристическо дружество „Балова шума“ и преустроена от него в удобна спалня. Има капацитет 50 места, разположени в стаи с по 3, 4, 5 и повече легла. Паркът Калето е с хубава растителност. Оформени са кътчета за отмора с масички, пейки, беседки, огнища, туристически заслон.

В парка е паметникът-обелиск на падналите в борбата против фашизма и капитализма. Обгледният Каменити връх е най-високото място в парка. На 20 мин от спалнята се намира яз. Христо Михайлов. В Михайловград може да се посети окръжният музей и музеят на Септемврийското въстание на ул. Васил Коларов 3.

Спалнята се стопанисва от туристическото дружество „Балона шума“ в Михайловград, ул. Замфир Попов 2, телефони 52–51, 38–89. Телефонът на спалнята е 68–03.

Хижа Козлодуйски бряг

Намира се на Козлодуйския бряг край мястото, където е слязла от парахода „Радецки“ Ботевата чета на 29 май 1876 г.

Изходно място. Град Козлодуй — 3 км. Има градска автобусна линия. Може да се отиде и с корабите на Българско речно плаване, които няколко пъти дневно спират на пристанището.

Строена е от митническите власти. Преотстъпена е на козлодуйските туристи и е преустроена от тях на хижа през 1976 г. Тя е хубава, масивна двуетажна сграда, електрифицирана и водоснабдена. Има канализация. Капацитетът й е 44 легла, разположени в общи спални помещения. Има обзаведена кухня и столова. Наблизо има хотел-ресторант „Радецки“. 3 отделно крило към неговата сграда е уредена музейна сбирка за паметните дни от 1876 г.

Историческата местност е превърната в хубав парк. Оттук започва 120-километровата Ботева алея, която свършва на Околчица във Врачанския балкан. Всяка година през май хиляди походници се движат по пътя на Ботевото безсмъртие. На живописния Крушев баир зеленеят Ботевите инициали, (Хр. Б.), оформени от кипариси. На широката тераса е белокаменният паметник-обелиск, издигнат тук от родолюбци през; 1940 г. До него има стар каменен кръст от бигор, поставен тук от Ботеви четници след Освобождението. На 2 км по Ботевата алея край знак 2 в малък парк е сгушен историческият Матеев геран. На още 2 км по на изток внушително се издигат корпусите на Първа атомна — АЕЦ „Козлодуй“.

Хижата се стопанисва от туристическо дружество „Радецки“ — гр. Козлодуй, Врачански окръг, тел. 321. В хижата се заверяват книжките за обхождане на 100-те национални обекта, за значката „Опознай родината“.

Хижа Есперанто

Намира се на 6 км източно от гр. Оряхово на брега на р. Дунав срещу обраслия с гъста растителност остров Есперанто, на около 60 м н.в.

Изходно място — гр. Оряхово, Врачански окръг — 1 ч пеша. Няколко пъти дневно има автобус, който спира до хижата.

Строена е през 1962–1966 г. Тя е красива двуетажна сграда, допълнена с малък, слънчев терасен етаж.

Има капацитет 56 места в стаи с по 2 и 4 легла, етажни бани, вътрешни санитарни възли, добре обзаведена занималия и малка туристическа кухня. Към хижата работи ресторант със 100 места в салона и още толкова на обширните тераси Хижата има кампингов терен и телефонна връзка с Оряхово.

Брегът на Дунав тук слиза полегато. Обрасъл е с хубави тополови насаждения, а над тях има лозя и овощни градини. През лятото Есперанто предлага отличен плаж, лодки за превоз до него.

Съседните обекти и забележителности са: град Оряхово — 6 км с Римското кале, и известната статуя на свободата от Арнолдо Цоки, издигната в чест на румънските воини, паднали за нашето освобождение през 1878 г.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС във Враца, ул. Георги Димитров 6, телефони 23–17 и 21–89.

Туристическа спалня в гр. Мездра

Намира се в градския парк на Мездра до Руската гимназия, на 5 мин от жп гара и автогарата.

Строена е през 1976 г. от туристическото дружество в Мездра. Състои се от 11 дървени хижички, всяка с по 4 легла или общо 44 места за туристи. Има канцелария. Няма туристическа кухня и столова. Наблизо има няколко ресторанта, бюфети, павилиони и магазини за хранителни стоки.

Мездра е възлово изходно място към интересни туристически маршрути по поречието на Искър, към Врачанската планина., на Веслец и Ржана. Интерес за туристите представлява римското Кале над моста на р. Искър на шосето за София; Лютиброд — 9 км със скалния феномен Ритлите и историческия Рашов дол — лобно място на част от Ботевите четници; Околчица — 30 км по асфалтиран път; Черепишкият манастир, и др. В града има исторически музей.

Спалнята се стопанисва от тур. д-во „Искър“ — гр. Мездра, Врачански окръг. Канцеларията на дружеството е в читалището, телефон 28–82.

Хижа Китката

Намира се в местността Китката край гр. Роман. Разположена е на десния бряг на р. Малък Искър на 270 м. н.в.

Изходно място — гара Роман — 25 мин пеша. До хижата има път за автомобили.

Строена е през 1964–1966 г. от туристическото дружество в гр. Роман. Тя е съвременна масивна двуетажна сграда с просторни тераси. Има капацитет 80 места в стаи с по 4, 6 и повече легла, добре обзаведена туристическа кухня и столова, занималия, битов кът, добре поддържан бюфет. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Има телефонна връзка с града. До хижата е стадионът.

Интерес за туристите представляват: останките от Романовата крепост от византийско време — на около 30 мин северно от хижата, на около 1 ч (на 5 км) югозападно се намира Струпешката могила с историческо кале и в подножието й е Струпешккят манастир; на 1 ч пеша край с. Долна Бешовица има манастир с интересни фрески, обявен за паметник на културата; на около 2 ч югоизточно е известното кале Кривград от турско време.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Вежен“ — гр. Роман, Врачански окръг.

Хижа Момина сълза

Намира се в местността Калето край село Реселец — Плевенски окръг, на 264 м н.в.

Изходно (място — с. Реселец — 20 мин пеша по хубав автомобилен път до хижата. От гр. Червен бряг до селото няколко пъти дневно има автобус.

Построена е през 1964–1965 г. от туристите от Червен бряг и с. Реселец. Тя е нова, модерна, добре обзаведена хижа с капацитет 85 легла, разположени в стаи с по 3, 5 и повече легла. Разполага с обзаведена туристическа кухня, столова с 80 места, добре поддържан бюфет и кухня към него, занималия. Хижата е електрифицирана и водоснабдена.

Местността, която е хълмиста, с хубава растителност, се пресича от бистрата Реселешка река. Обявена е за парк.

По-интересните обекти и забележителности са: в съседство крепостни останки от XIV век; земно хлътване с отвесни скали, проломи и пещери — 15 мин; река Искър при гара Реселец — 1 ч. пеша, и др.

Хижата се стопанисва от туристическо дружество „Лесковец“ — гр. Червен бряг, Плевенски окръг, ул. М. Лазаров 15, телефон 22–50.

Хижа Провъртеник

Разположена е в местността Провъртеник — широка лъка на р. Искър край Карлуково, на 135 м н.в.

Изходно място — гара Карлуково — 3 км по шосеен път, около 35 мин пеша; Луковит — 12 км по шосе. Има автобусна връзка с Карлуково.

Построена е през 1934 г. от общината. Преустроена и разширена е през 1965 г. и обновена през 1975 г. Капацитетът й е 40 места, от които 24 в стаи с по 2 и 4 легла и нари в общо помещение. В отделна настройка към хижата има добре обзаведена кухня и столова. В съседна ведомствена хижа има бюфет за хранителни стоки.

Местността се характеризира с хубави ливади, а целият район около Карлуково е извънредно богат на пещери, обявен е за национален туристически обект. По-известни от пещерите са Банковица, Темната дупка, Овчарската, Зиданка, Хайдушката и други, разпрострели се на повече от 20 км по протежението на Искър. Интерес за туристите представляват скалните кукли, между които е пробитата скала Провъртеник и красивата местност Струпаница.

В съседство на Провъртеник има няколко ведомствени хижи и станции.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Златна Панега“ в гр. Луковит, Ловешки окръг, ул. Ловджийска 4, телефон 25–93.

Туристически дом Цветан Спасов — гр. Плевен

Намира се на ул. Гургулят 30, непосредствено до входа на Скобелевия парк. Има автобусна връзка от центъра на града.

Построен е през 1927 г. Той е хубава, масивна триетажна сграда и към нея в двора има 3 дървени постройки. С тях общият капацитет на дома е 115 места в стаи с по 2, 4, 5 и повече легла. Има занималия, баня и сервизни помещения.

В съседство е Скобелевият парк с мавзолея-костница, къщата-музей Стоян и Владимир Заимови и други исторически паметници.

В центъра на града са: Музеят на освобождението на Плевен — 1877 г.; Пантеонът на героите — на пл. 9-и септември; окръжният исторически музей на ул. Г. Димитров 104; на 4 км от дома започва прочутият парк Кайлъка, включващ ресторанти, павилиони, плувни басейни, два язовира и др. На 20 мин от Тотлебеновия вал, докъдето има градска автобусна линия, е хижа Среброструй. Други забележителности около Плевен са: историческото село Гривица, Пордим, историческият парк „Генерал Лавров“ и др.

Домът се стопанисва от тур. д-во „Студенец“ — Плевен, ул. Цветан Спасов 21а, телефон 2-52-20. Телефон на дома 2-33-43.

Хижа Среброструй

Намира се в едноименната карстова местност, започваща от Тотлебеновия вал, представляваща живописна тясна долина, с карстови извори и пещери. Надморската й височина е 110 м.

Изходно място — гр. Плевен. С автобус се пътува до спирката на ресторант „Воденицата“ и оттам се върви 10 мин или с автобус до язовир Тотлебенов вал и оттам 20 мин по маркирана пътека. До нея има път.

Построена е през 1963–1965 г. от плевенските туристи. Хижата е масивна, модерна сграда с приземие, два етажа и тавански спални помещения. Капацитетът й е 85 легла в стаи е по 3, 4 и повече легла. Разполага с две кухни, столова, салон-занималня с телевизор, гардеробна, етажни санитарни възли и бани, просторни тераси. Има спортна площадка с игрища.

Местността е обширен карстов район с богата растителност и буйни извори.

Съседните обекти и забележителности са: на 300 м от хижата — голяма пещера, наречена Пропадналата: на 15–20 мин — Тотлебеновият вал с плавателно язовирно езеро и надалото на парка Кайлъка с много ресторанти, павилиони, басейни и други; на 4 км е Тученишкият язовир; по посока на с. Бохот е Бохотската гора, в която се развъжда разнообразен дивеч и е обявена за лесопарк.

Стопанисва се от туристическо д-во „Кайлъшка долина“ — Плевен, ул. Цветан Спасов 21а, телефон 2–25 42.

Хижа Дунав

Намира се край с. Загражден на брега на р. Дунав.

Изходно място — с. Загражден, Плевенски окръг — 500 м, около 10 мин пеша. Има път за автомобили до нея.

Тя е масивна сграда с капацитет 37 места в стаи с по 2, 3 и повече легла. Има обзаведена туристическа кухня и столова с 40 места. Тя е електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Има вътрешни санитарни възли, умивалня и баня. Към нея има воднотуристическа база с хангари за 30 лодки и гимнастическа площадка. Река Дунав предоставя отлични условия за воден спорт и туризъм, къпане и риболов. Село Загражден има пристанище, където спират плавателни съдове.

По-интересните съседни обекти и забележителности са: село Байкал на 11 км западна, където има кокетна хижа, ресторант и плаж; село Гиген — на 10 км югозападно. Край него са останките от древния римски град Улпия Ескус.

Хижата е отворена целогодишно. В селото има ресторант.

Стопанисва се от ОС на БТС в Плевен ул. Цветан Спасов 21а, телефон 2-54-74.

Туристическа спалня край гр. Ловеч

Разположена е сред люлякова горичка в парка Башбунар близо до р. Осъм, на 259 м. н.в.

Изходно място — гр. Ловеч — 15–20 мин пеша.

Строена е през 1935 г. от секцията на юристите в гр. Ловеч. Приспособена е за туристическа спалня от дружество „Стратеш“ през 1960 г. Тя е масивна двуетажна постройка, електрифицирана и външно водоснабдена. Има капацитет 68 легла предимно в общи спални помещения. Близо до нея в парка има ресторант и бюфет, плувен басейн.

По-важните обекти и забележителности са: интересни пещери над р. Осъм в непосредствена близост до спалнята: музеят и огромният паметник на В. Левски, намиращи се в старата част на града — Вароша; покритият мост на р. Осъм; останки от крепост на Втората българска държава; добре устроеният парк Стратеш със зоологическия кът; Заводът за леки автомобили и мотоциклети и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Стратеш“ — Ловеч, ул. Софийска 2, телефон 46–63. Телефон на спалнята — 33–39.

Туристическа спалня Алеко Константинов в гр. Свищов

Намира се зад академията (Калето) близо до р. Дунав. Пътува се с автобусите, които тръгват от гарата и пристанището. Пеша е на 10–15 мин път.

Открита е за нуждите на туристите през 1970 г. През 1977 г. бе чувствително разширена, надстроена и основно преустроена. Тя е масивна триетажна сграда, добре обзаведена, електрифицирана и водоснабдена. Има капацитет 60 легла в по-малки и общи стаи.

Осигурява подслона на многобройните туристически групи, идващи да посетят многобройните забележителности на историческия град. Особен интерес за туристите представлява родната къща на Алеко Константинов — основоположника на организирания туризъм у нас. Тя е превърната в музей. Намира се на ул. Клокотница 6. Друг обект е местността Паметниците (при устието на рекичката Текирдере) на 5 км източно от Свищов. На това място на 27 юни 1877 г. руските войски преминали Дунав и освободили Свищов. Тези места са включени в. 100-те национални обекта. Интересна забележителност е и изящната църква, строена от Колю Фичето.

Спалнята се стопанисва от туристическо дружество „Алеко-Константинов“ — Свищов. Великотърновски окръг, местността Калето, телефон 36–95.

Туристически дом Трапезица във Велико Търново

Намира се в центъра на историческия град на улица Димитър Благоев 79.

Той е красива 8-етажна сграда, строена през 1967–1970 г. Домът предоставя всички съвременни удобства на туристите за културен престой и отдих. Има капацитет 80 места, разположени в стаи е по 2, 3 и 4 легла, със самостоятелни санитарни възли и бани, салон-занималия, лекционна зала. Към дома работи отлично обзаведен клуб-сладкарница.

Туристическите обекти в града са извънредно много. Те са пръснати из целия град и хълма Царевец. Интерес представляват и историческият Преображенски манастир — на 6 км по пътя за Русе; село Арбанаси — на 4 км североизточно от града, и др.

Домът се стопанисва от ОС на БТС във Велико Търново, ул. Димитър Благоев 79, телефон 2-15-92, 2-20-61. Той има телефон 2-03-73.

Алпийски заслон край Велико Търново

Разположен е на малка площадка на скалите край града на 210 м н.в.

Изходно място — мостът на Янтра, на шосето София — Варна, като се минава по очертана пътечка през гористата местност Маминото и се пресича великолепна поляна.

Представлява малка постройка с две помещения за 7–8 човека.

Служи за краткотраен подслон на алпинистите, предприемащи катерения по скалните турове. Няма електричество.

Заслонът се стопанисва от тур. д-во „Трапезица“ — В. Търново, и алпийския клуб.

Адрес: тур. д-во „Трапезица“, ул. Димитър Благоев 79, телефони: 2-15-93, 2-20-63.

Хижа Божур

Намира се в едноименната местност (преди Сюлейман чешме) на 7 км западно от Горна Оряховица, на 450 м н.в.

Изходно място — гр. Горна Оряховица, Великотърновски окръг — 7 км по шосе, пеша около 1,30 ч. От В. Търново е отдалечена на 2,30 ч по маркирана пътека.

Строена е от горнооряховските туристи и физкултурници през 1946 г. Тя е красива двуетажна сграда. Електрифицирана е и водоснабдена. Има капацитет 50 места на легла в общи спални помещения. В отделна постройка към хижата се помещава добре обзаведена туристическа кухня и столова.

Околността й представлява просторни поляни с много цветя. Има великолепни места за отдих и леки излети и места, свързани е партизанското движение в този край. Южно от хижата е най-високото място в областта — Чуката. Районът й е добре благоустроен.

Съседните обекти и забележителности са: Градището — 20 мин; манастирът „Св. Троица“ — 40 мин; Рахова крепост — 1 ч; с. Арбанаси — 2 ч; Преображенският манастир — 3 ч, и др.

Отворена е целогодишно. Стопанисва се от тур. д-во „Сотир Зринов“ и ГНС в гр. Горна Оряховица. Адрес на дружеството — ул. Иван Вазов — 7, телефон 4-14-21. Хижата има телефонна връзка с Г. Оряховица.

Хижа Приста

Намира се в западния парк на гр. Русе, на 6 км по шосето за гр. Бяла. Разположена е на 300 м от Дунав, сред акациева горичка, на около 60 м н.в.

Изходно място — гр. Русе (използуват се градските автобуси, които спират до хижата).

Старата хижа Приста бе построена от русенските туристи през 1945 г. Сегашната, новата съвременна модерна четириетажна хижа израсна на мястото на старата. Има капацитет 140 места в стаи с по 2, 3, 4 и повече легла. В района й е устроен първокласен къмпинг с 30 дървени хижички с общо 60 легла. Хижата разполага със столове, с 200 места, обзаведена туристическа кухня, занималия, телевизор. Има бюфет. В района й работи ресторант. Хижата има етажни бани и санитарни възли, обширни фоайета.

Местността предлага условия за леки излети, игри и риболов, а зиме има леки и удобни терени за ски.

Съседните обекти и забележителности са: град Русе с историческите паметници и музеи: къщата-музей Баба Тонка на ул. Ал. Стамболийски 16; Мостът на дружбата, дълъг 1800 м. Освен към Дунава излети могат да се предприемат и към красивия скалист бряг на р. Русенски Лом, обявен за парк. Има автобусна връзка, пеша е на 1,30 ч.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Приета“ — Русе, ул. Димитър Благоев 1, тел. 2-47-05. Тя има телефон.

Хижа Алпинист

Разположена е на високия скалист бряг на р. Русенски Лом в местността Згорелица на около 80 м. н.в.

Изходно място — с. Басарбово — 1 ч път пеша до хижата. До селото има редовна автобусна връзка е Русе.

Построена е на малка площадка над реката през 1959–1961 г. от алпинистите и туристите от дружеството „Приета“ — гр. Русе. Тя е едноетажна каменна сграда със стръмен алпийски покрив и таванско помещение. Електрифицирана е и е външно водоснабдена. Има капацитет 25 легла в общи спални помещения, малка столова и кухня.

Районът на р. Русенски Лом е обявен за парк с хубави зони за отдих. В него има малки пещери. Целият район е обект за алпинизъм и тук се провежда редовно алпиниади. Съседна хижа е Приста — на около 6 км.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Русе, ул. Димитър Благоев 1, телефон 2-78-68.

Хижа Минзухар

Разположена е на малко възвишение в района на Образцов чифлик на 130 м н.в.

Изходно място — Образцов чифлик, докъдето има редовна връзка с Русе. Разстоянието от гара Образцов чифлик е 4 км — 1 ч пеша.

Строена е като скиорска хижа на Скиорския клуб в Русе през 1934 г. Преустройвана е през 1954 г. Надстроена, основно реконструирана и модернизирана е през 1976 г. Има капацитет 80 места в стаи с 4, 6 и повече легла. Разполага с обзаведена туристическа кухня и удобна столова, занималия с телевизор, малък бюфет. Електрифицирана е и е водоснабдена.

Районът й предлага великолепни условия за почивка, а през зимата — леки терени за ски.

Съседните обекти и забележителности са: Образцов чифлик — на 2,5 км; лесопаркът Липник — е множество домове, хижи и станции на русенските предприятия — 5 км, 1 ч пеша; поречието на р. Русенски Лом — 1 ч; с. Червена вода, известно с прочутата Червеноводска чета — 5 км, и др.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Приста“ — Русе, ул. Димитър Благоев 1, телефон 2-47-05.

Хижа Минзухар — малката

Намира се в района на Образцов чифлик на около 250 м под х. Минзухар.

Строена е през 1927 г. като помощна страда за нуждите на Образцов чифлик. След учредяването на БТС през 1957 г. е предадена на дружество „Приета“ и е преустроена за хижа от Техникума по вътрешна архитектура (столарско у-ще) в Русе.

Тя е малка кокетна постройка, скътана сред борови дървета. Има капацитет 16 места на нари и малка столова. Не е електрифицирана. Вода се черпи от стар кладенец до нея. Ключът ща хижата се намира в управителя на х. Минзухар.

Съседните обекти и забележителности са същите както при хижа Минзухар.

Хижа Незабравка

Намира се в местността Голямата река (Буюкдере) на живописна лъка, край северния бряг на реката, на 245 м. н.в.

Изходно място — е. Долец, Търговищки окръг — 3 км, около 45 мин пеша; гара Славяново — Търговищки окръг (на линията София — Варна) — 10 км, 2 ч пеша. Автобусите за гр. Попово минават два пъти дневно и спират до самата хижа.

Построена е през 1962 г. от туристите от гр. Попово. Тя е хубава двуетажна постройка, добре обзаведена, с капацитет 60 места в стаи с по 3, 5, 6 и повече легла. Има удобна столова с 80 места, туристическа кухня, уреден бюфет, занималия и др. Водоснабдена е и е електрифицирана. Телефонна връзка има с ПТТ в Славяново.

Съседните обекти и забележителности са лобното място на Такьо войвода в местността Керчана — 1 ч; яз. Ястребино — 8 км, около 1,30 ч пеша, има отлични условия за воден спорт и риболов; с. Антоново с величествения паметник на загиналите антифашисти — 2,30 ч; с. Ястребино с паметника на загиналите ятаци и техните деца — 2,30 ч.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Черноломец“ — Попово, бул. Ленин 20, тел. 24–90.

Хижа Ахинора

Намира се в живописната местност Сборяново (Демир баба), западно от гр. Исперих. Разположена е на поляна, оградена от хубава широколистна гора.

Изходно място — гр. Исперих, Разградски окръг. Пътува се до с. Малък Поровец е автобус — 8 км и още 3 км до хижата, около 40 мин пеша. Има път за автомобили до нея.

Строена е през 1974–1977 г. от туристите от гр. Исперих. Тя е хубава триетажна сграда с капацитет 100 легла в стаи с по 2, 4 и повече легла. Има обзаведена туристическа кухня и столова с 80 места, занималия с телевизор, етажни санитарни възли. Електрифицирана е, водоснабдена е и е канализирана.

На 500 м от нея се намират интересни скални образувания. Има и няколко неизследвани пещери. В района има 16 могили — обект на археолозите, и се предполага, че тук някъде е гробът на хан Омуртаг.

Стопанисва се от тур. д-во „Димитровец“ — гр. Исперих, Разградски окръг, ул. Т. Димитров 5, тел 20–99.

Хижа Кайника

Разположена е в едноименната гориста местност край гр. Омуртаг на 570 м н.в.

Изходно място — гр. Омуртаг, Търговищки окръг — 4 км по асфалтирания път за Котел. Има автобусна спирка до хижата. Пеша — 1 ч.

Тя е нова кокетна, добре обзаведена хижа с капацитет 65 места в стаи с по 2, 4, 6 и 8 легла. Има столова и кухня, бюфет, електричество от мрежата, водоснабдяване.

Има и баскетболна площадка.

По-близките туристически обекти са: в гр. Омуртаг Музеи на българо-съветската дружба и на революционното движение — ул. Генералска 2; яз. Ястребино, северозападно — 10 км; х. Лисец — 16 км, 3 ч пеша, и др.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Лисец“ — гр. Омуртаг, Търговищки окръг, ул. Търновска 6, тел. 22–49.

Хижа Младост

Разположена е в местността Н. Симов — Куруто (Коджакуз), на обширна поляна, на 618 м н.в.

Изходно място — гр. Търговище, окръжен център. С градския автобус се пътува до Ловния парк и оттам 1 ч пеша по маркирана пътека. До хижата има път за автомобили.

Тя е сравнително нова хижа, строена през 1964–1965 г. от търговищките туристи. Представлява голяма масивна двуетажна сграда с приземие и тавански помещения. Капацитетът й е 90 места в стаи с по 2, 3, 5 и повече легла. Има столова с 80 места, туристическа кухня, занималия с телевизор, библиотека и добре уреден бюфет, в който се предлага и топла храна. Електрифицирана е и е водоснабдена. Има телефон 20–16.

Гористата местност предоставя прекрасни условия за разнообразни излети и отлични терени за състезания по ориентиране.

Съседните обекти и забележителности са: Ловният парк с няколко ресторанта и спортни площадки — 1 ч; минералните бани и плувният басейн — 1 ч; останки от крепостта Крумово кале; окръжният исторически музей в Търговище и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Н. Симов“ — гр. Търговище, ул. В. Търново 7, телефон 46–39.

Хижа Патлейна

Намира се в едноименната живописна местност сред млада широколистна гора, на 360 м н.в.

Изходно място — гр. Преслав, Шуменски окръг — 6 км по асфалтиран път. Пеша се отива за около 1 ч. Има автобусна връзка до хижата.

Строена е през 1965–1969 г. Тя е красива двуетажна масивна сграда с хубави тераси. Има 46 места, разположени в стаи с по 2, 3, 4, 5 и повече легла. Разполага със столова с 50 места, туристическа кухня, занималия с телевизор, вътрешни санитарни възли и етажни бани и др. Има уреден бюфет.

Тук е единственият в България резерват на див рошков.

Съседните обекти и забележителности са: Археологическият резерват, съхранил останките от цар Симеоновата столица Преслав; Патлейнският манастир — отдалечени на около 30 мин пеша. Близо до хижата са почивната станция на ЦСПС и пещерата Мечата дупка. На 300–400 м има ресторант.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС в Шумен, ул. Хр. Ботев 15, телефон 5-59-46.

Хижа Мадарски конник

Разположена е край Мадарските скали в историко-археологичния резерват; Мадарски конник, на 260 м н.в.

Изходно място — с. Мадара — 1,5 км, което има жп гара и е свързано с асфалтиран път — 4 км до шосето София — Варна. От Шумен отстои на 20 км.

Построена е през 1962 г. от ОС на БТС — Шумен. Частично е преустроена през 1965 г. Тя е красива триетажна сграда с капацитет 120 места в стаи с по 2, 3, 5 и 10 и повече легла. Електрифицирана е, водоснабдена и е канализирана. Разполага с туристическа кухня, столова, салон-лекционна, занималия със забавни игри и телевизор, баня и др. Има добре обзаведен бюфет. Наблизо има голям ресторант-градина, построен в битов стил.

В резервата Мадарски конник се намират археологични паметници от няколко епохи, като се започне от каменните пещери, обитавани от хора отпреди 3000–1800 г. пр. н.е. и се стигне до останките от турското кале. Най-голям интерес представлява известният релеф на мадарския конник, изсечен на 23 м височина в отвесните скали, високи повече от 110 м. До хижата е добре уреденият музей „Рафаил Попов“, носещ името на първия откривател на околните исторически забележителности. Резерватът е разположен в красив парк с богата растителност и бистри извори. Скалите предоставят условия за алпинизъм.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС в Шумен. Тя има телефон.

Туристическа спалня в гр. Силистра

Намира се на брега на Дунав, близо до граничния район със СР Румъния.

Тя е едноетажна сграда. Има капацитет 88 легла в стаи с по 4, 6 и 8 легла — двуетажни. Изцяло е с ново обзавеждане. Има вода, електричество. Разполага с приемна стая и занималия.

В съседство с нея е базата на клуба по воден туризъм на туристическо дружество „Дочо Михайлов“ в Силистра. Има малък кей за плавателни съдове. Тя ще служи за подслон на водните туристи и на посетителите, желаещи да се запознаят с историческите забележителности на гр. Силистра — Окръжния музей, старата крепост Меджди табия, превърната в исторически музей, и др.

Стопанисва се от ОС на БТС — Силистра, ул. Софроний Врачански 6, тел. 21–82.

Хижа Ален мак

Намира се в местността Ореховата гора, крайградски парк за отдих, на 5 км от окръжния център Силистра, на 116 и н.в.

Изходно място — гр. Силистра — 1 ч. пеша. Има градска автобусна линия до хижата.

Строена е през 1963–1965 г. от ОС на БТС — Силистра. Представлява масивна модерна двуетажна сграда с полуетаж, електрифицирана и водоснабдена. Има капацитет 45 места в етап с по 2, 4, 6 легла, туристическа кухня, столова с 40 места и широки тераси.

Местността е лесопарк, в който са разположени няколко ведомствени хижи, добре уреден ресторант на ГТП „Здрава храна“, спортни площадки и др. В хижата също има бюфет и се готви по заявка.

Интерес за туристите представлява старата турска крепост Меджди табия, превърната в исторически музей — 15–20 мин пеша.

Близо до хижата е паметникът на добруджанския революционер Иван Стайков.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Силистра, ул. Софроний Врачански 6 а, телефон 21–82. Телефон на хижата: 74–33.

Хижа Н. П. Караджата

Намира се близо до красивата добруджанска местност Черната гора, на поляна, заобиколена от широколистна гора, на 102 м н.в.

Изходно място — гр. Дулово, Силистренски окръг — 7 км за е. Чернолик. Има отклонение 500 м от това шосе вдясно. Автобусите два пъти дневно спират на отклонението за хижата.

Строена е през 1957–1959 г. от дуловските туристи. Тя е двуетажна, кокетна, отлично обзаведена хижа е капацитет 34 места в стаи с по 2, 7 и повече легла. Електрифицирана е и е водоснабдена. Разполага с обзаведена туристическа кухня и столова с 40 места.

Районът й е великолепна дъбова гора. Има спортна площадка, терени за ориентировъчен спорт, маркирани маршрути до близките околности. Местността е обявена за ловен развъдник.

На 1 ч път пеша — в с. Брадвари, се намира паметникът на патрона на хижата — партизанина Н. П. Караджата, загинал край Якоруда.

Хижата се стопанисва от туристическото дружество в Дулово. Тя има телефонна връзка с града.

Хижа Комсомолец

Намира се в местността Ботевска гора, непосредствено до язовира на с. Ведрина, Толбухински окръг, на 250 м н.в.

Изходно място — гара Ботево — 2,5 км, около 30 мин пеша по маркирана пътека. От гр. Толбухин е 26 км, има път за автомобили.

Строена е през 1949 г. от горското стопанство за горски кантон. През 1960 г. сградата бе преустроена и пригодена за туристическа хижа от членовете на дружество „Орлов“ в гр. Толбухин. Сградата е едноетажна, с капацитет 28 легла в няколко спални помещения. Има малка туристическа кухня и столова. Работи добре поддържан бюфет. Водоснабдена е и е електрифицирана. Има телефонна връзка чрез с. Ведрина.

Интерес представлява и зарибеният язовир на с. Ведрина на 50 м от хижата. Наблизо е минавал един от важните канали за прехвърляне на партийни функционери в СССР.

Отворена е целогодишно. Свързана е с телефон.

Стопанисва се от тур. д-во „Орлов“ в гр. Толбухин, ул. Струма 4, тел. 2-53-82.

Туристическа спалня „Добротица“ в гр. Толбухин

Намира се на около 1 км от центъра на гр. Толбухин в района на градския парк близо до градския стадион, отляво на пътната магистрала за Варна, на 280 м н.в.

Открита е от ОС на БТС — Толбухин. Разполага с 40 легла — 1 стая с 2 легла, 1 с 4 и четири общи спални. Спалнята е електрифицирана и водоснабдена. Има баня с два душа, приемна канцелария и др.

Град Толбухин е най-големият град в Южна Добруджа, важен селскостопански, промишлен и културен център. Има театър, оригинален летен театър, голям стадион, плувен басейн, изкуствено езеро.

По-важните забележителности са: Окръжен исторически музей, къща-музей Йордан Йовков, етнографската къща на ул. Ален мак 5, паметник с гробница-костница на руските воини, загинали в Руско-турската освободителна война, паметник на Съветската армия, военно гробище и др.

Спалнята се стопанисва от ОС на БТС в Толбухин, ул. Дойран 4, тел. 2-54-48. Телефонът на спалнята е 2-21-86.

Хижа Арковна

Намира се в парка Пролет край гр. Провадия, на 85 м н.в.

Изходно място — гр. Провадия, Варненски окръг, около 20 мин пеша от центъра на града.

Построена е от провадийските туристи през 1934 г. Преустроена е през 1947–1948 г. Тя е масивна двуетажна сграда с тавански помещения. Има капацитет 20 легла в общи спални помещения. Разполага с кухня, салон, канцелария, складови помещения.

Многобройни са туристическите обекти в прочутото, но не напълно изследвано Провадийско плато: праисторически, обитавани от човека пещери, стръмни проломи, причудливи скални: образувания, удобни скали за практикуване на алпинизъм. При снежни зими има удобни терени за спускане със ски и шейни. Съседната хижа е Изгрев — около 2 ч пеша.

Хижата се стопанисва от туристическо дружество „Овеч“ — Провадия, Варненски окръг, ул. Александър Стамболийски 21, телефон 24–86.

Хижа Изгрев

Намира се в местността Слънчев път на 8 км североизточно от град Провадия, в гориста околност, на 119 м н.в.

Изходно място — с. Добрина, отстоящо на 5 км от Провадия. Има автобусна връзка. От селото до хижата се отива за 40 мин пеша.

Строена е през 1965–1966 г. от туристите и ловците в гр. Провадия. Представлява хубава, масивна, двуетажна постройка с капацитет 20 легла в малки и общи стаи. Разполага също със столова и туристическа кухня. Тя е електрифицирана и водоснабдена.

Хижата е отворена през цялата година. Стопанисва се от тур д-во „Овеч“ — Провадия, Варненски окръг, ул. Ал. Стамболийски 21, телефон 24–86.

Хижа Горски кладенец

Намира се в едноименната местност Горски кладенец (Орман бунар) сред хубава поляна, заобиколена от дъбови гори.

Изходно място — с. Суворово, Варненски окръг — 4 км около 1 час пеша. От селото до хижата има път за автомобили.

Строена е през 1965–1969 г. от обществеността и туристите от с. Суворово. Капацитетът й е 30 места в стаи с по 2 и 3 легла. Разполага с туристическа кухня, удобна столова, занималия и сервизни помещения. Хижата е водоснабдена и електрифицирана. Има бюфет, а наблизо през летния сезон се открива магазин за хранителни стоки.

Хижата се стопанисва от АПК в Суворово и от тур. д-во „Бузлуджа“. Адрес: с. Суворово.

Хижа Петрича

Намира се в местността Бобата над гара Разделна на жп линията за гр. Варна, край историческата крепост Петрич кале, на 280 м н.в.

Изходно място — гара Разделна, Варненски окръг — 45 мин пеша по път и по маркирана пътека. До хижата има път за автомобили.

Строена е през 1964–1966 г. от ОС на БТС — Варна. Тя е нова, модерна, масивна триетажна сграда с плосък покрив и обширни слънчеви тераси. Водоснабдена е и е електрифицирана. Капацитетът й е 110 места в стаи с 4,6 и повече легла. На разположение на туристите има столова със 100 места, туристическа кухня, занималия със забавни игри и телевизор, добре поддържан бюфет и други.

В местността има млада широколистна гора, над която започват отвесни красиви скали. Интерес за туристите представлява историческата крепост Петрича. Основана е през V и VI век от н. е. от византийците, но истинския си разцвет тя получава по време на Втората българска държава — XIII и XIV век. Разрушена е през 1444 г. от рицарите на Владислав Варненчик, преодолели съпротивата на петхилядния турски гарнизон. На 30 мин северно от хижата в самостоятелна сграда е устроен музей за историята на крепостта.

Скалите са удобен обект и за алпинизъм.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Варна, ул. Н. Й. Вапцаров 46, телефон 2-50-37.

Туристическа база в с. Прилеп

Намира се на 26 км югоизточно от окръжния център гр. Толбухин, в с. Прилеп, разположено сред живописната Батовска долина. Надморската й височина е 150 м.

Изходно място — с. Дебрене — западно. Върви се по черен път 5 км, 1 ч пеша, и с. Ватово — от изток, също 5 км, от които 4 км асфалтиран път и 1 им коларски път — 1 ч пеша. И до двете села има редовна автобусна връзка.

Построена е през 1950 г. от общинския народен съвет в с. Стожер. Състои се от 3 спални помещения, обзаведени с 30 легла. Има кухня и столова с 30 места. Електрифицирана е и е външно водоснабдена.

Красивата долина на Батовска река предоставя прекрасни условия за предприемане на леки и приятни излети и къпане. Базата се стопанисва от ОС на БТС — Толбухин, ул. Дойран 4. Справки и резервации по телефон 2-54-48.