Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: Френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: Френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006

История

  1. — Добавяне

Да разрешим дневния сън

Трябва да разпределим съня според нуждите на детето. Потребността от периодичен кратък сън два или три пъти на ден е много по-често срещана, отколкото обичайно предполагаме, допускайки само един следобеден сън за децата над дванадесет-четиринадесет месеца.

Излекувахме четиригодишно момиченце, което изглеждаше леко изоставащо, като го оставихме да спи, когато има нужда, и колкото пожелае. В подобен случай трябва преди всичко да предоставим на детето условия, в които сънят има стойност, за да разбере, че се спи не когато мама прецени, а когато ни се спи. Някои деца се нуждаят от възстановителен сън малко преди обяд, така че обичайните часове на следобедния сън им идват прекалено късно. Майката на това момиченце го оставяше да играе в стаята си с думите: „Като се умориш, можеш да си легнеш да поспиш.“ Към този ритъм на спане, от което се нуждаеше детето, се прибави и съперничеството с новороденото братче — на бебето му беше разрешено да спи. Когато и на сестричката бе дадена възможността да спи през деня, така вече й бе позволено да се идентифицира с бебето и да разреши проблема със съперничеството. Тя спеше страшно много през първите шест месеца, което доказа реалната липса на сън в нейния случай. Впоследствие нейното привидно изоставане бе наваксано бързо и тя дори се оказа с много буден ум, надхвърлящ средното ниво.

В други случаи почивката, удължена чрез разглеждане на картинки, е достатъчна и без заспиване, дори в часовете за следобеден сън, който все пак е добре да запазим за децата в предучилищна възраст.