Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006

История

  1. — Добавяне

Откриване на свободата на тялото и проблемите, които тя поставя пред майките

Детето обича да бъде голо. Без съмнение затова, защото човешкото дете по природа е напълно голо. Майките винаги се притесняват, когато децата откриват собствените си тела (заради мастурбацията и т.н.). Тревогата е излишна — детето открива своите полови органи така, както открива носа и ушите си. Ако започне да задава въпроси, трябва да му отговорим откровено, като му позволим да изрази и своите собствени догадки. Ако попита за нещо, значи то е привлякло вниманието му и детето вече има някаква представа за отговора. Поведението на майката в подобна ситуация е да насърчава изразяването на всичко, което то е почувствало, видяло и отгатнало, за да го подтикне само да каже какво мисли. Така детето постепенно ще открива половия живот, следвайки ритъма на своето собствено развитие, а не според убежденията на родителите, които най-често изпреварват или изостават от естествения ход на нещата.

Когато открият, че не притежават „толкова“, колкото момчетата, момиченцата често преминават през наранено самолюбие, придружено от възхищение към другия пол. Трябва да поговорим с тях, за да разберат, че всички момичета и жени („всички ние жените“) са устроени по този начин. Трябва да се съгласим, че е „много неприятно“, ако така възприемат нещата, но че такова е положението. Впрочем момиченцето много бързо приема „аномалията“ и именно след този комплекс за фалическа кастрация започва да си играе с кукли. Впоследствие спира да се вълнува от проблема.

В същия период у някои деца, особено момичета, се появява по-изострено внимание към собствените изпражнения. Не трябва да се притесняваме, ако в пристъп на вълнение детето започне да вика „ако, ако“, за да изрази напрежението от моментна емоция на щастие или нещастие. Впрочем можем да отбележим, че подобно възклицание, станало знаменито в героичния момент при Ватерло, позволява и на възрастните да изразяват в своето ежедневие твърде силното напрежение, което трудно се изкарва по друг начин.

Най-добре би било да предоставим на детето „заместващи дейности“, които пренасочват неговата енергия, като същевременно й дават възможност да се изрази: пробиване, лепене, изрязване, рисуване, моделиране, оцветяване, сглобяване, игра с марионетки (виж албума за Чичо Бобър), творчество, нови средства и начини за свободно участие в заниманията на големите, доколкото му позволява възрастта.