Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: Френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: Френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006

История

  1. — Добавяне

В отговор на статията „Неочаквана гледна точка относно чистотата“ редакционният екип на „Френски жени“ счита за уместно да публикува отговора на д-р А. С.:

Получихме писмо от г-жа А. С., лекар, съпруга и майка, относно прословутия въпрос за хигиената при най-малките. Тъй като нейната гледна точка е напълно противоположна на тази на д-р Долто, преценихме, че нашите читателки биха искали да се запознаят с нея.

И така, майки, вие направете своя избор между двете различни мнения!

Скъпи приятелки,

Чета „Френски жени“ от много дълго време и с изключителен интерес. Като лекар все пак ще си позволя да ви представя своята гледна точка във връзка със статиите на д-р Франсоаз Долто от бр. 123 и 124, които са наистина изненадващи.

Естествено, напълно глупаво и осъдително е непрестанно да използваме изрази като „Това е акано“, за да окачествим нещо забранено. Но все пак е наистина преувеличено да се твърди гръмко, че „дресирането на децата на чистота е най-голямата грешка спрямо бъдещата личност, която може да бъде извършена в нашето общество“.

Що се отнася до примера, който трябвало да вземем от „диваците“, както препоръчва моята колежка, това означава да забравим, че има малка разлика между джунглата и двустайните апартаменти на нашите злощастни „цивилизовани хора“! Никакво възпитателно предимство? Нека помислим: по-малко изтощение за майката би означавало и по-спокоен характер, следователно — по-добра атмосфера. А за здравето на детето това би означавало по-малко рискове от изстиване, задни части без зачервяване и сърбежи, както и премахване на гумените гащички, които са толкова вредни.

Смятате ли, че обучено навреме, бебето действително мисли за своя анус и пикочен канал? Прекалено го надценявате! Неврозите се наблюдават при деца, възпитани прекалено късно, когато вече е много трудно и твърде насилствено. Във всеки случай не виждам защо подбуждането на желанието „да направи удоволствие на възрастните“ трябва да се смята за осъдително. То е добър начин да се пробуди социалното чувство у детето и да се преборим с естествения егоизъм.

Скъпи приятелки, ако не бъде обучено, вашето дете ще стане нетърпимо в яслата и в детската градина, а когато вдигне температура, ще се наложи да му слагате термометъра по два пъти на ден (или повече) в същия този ужасен анус, което все пак не смятам да го опорочава!

Дресирайте го, и то много рано — това е най-важното: още от третата седмица, или първия месец, го слагайте на гърнето в точно определени часове. За голяма нужда сами ще установите момента или моментите, в които се цапа, а за уринирането — петнадесет минути след кърмене и час по-късно, когато се събуди само. Ще се уверите, че постепенно, с търпение и без напрежение, ще имате хубаво, чисто и уравновесено бебе, стига само да съумеете да му осигурите спокойствието, неотменимо за доброто възпитание.

Някои деца не могат, разбира се, да задържат и на тях не трябва да се сърдим, а още по-малко да ги удряме или прекомерно да им се караме, което би било опасно. Трябва обаче да ги поддържаме много чисти, защото почти неизбежното раздразнение би предизвикало мъчителни сърбежи, които именно водят до някои лоши навици. Когато незадържането продължава прекалено дълго, трябва да се консултирате с лекар.

Ще добавя, че имам две деца, отгледани по този начин. За да избегнат прословутото „Имам ако“, те искат позволение да отидат „по нужда“. Послушайте ме, откритията на психоанализата са много интересни, но не трябва да се приемат като божието слово, и заключенията по отношение на възпитанието трябва да бъдат преди всичко практически и социални!

Извинете ме за пространния отговор, но той ми изглеждаше необходим.

Искрено ваша: А. С.

 

 

Статията „Неочаквана гледна точка относно чистотата“ трябваше да представлява въведение към поредица от статии, посветени на сексуалното възпитание. Франсоаз Долто няма да ги публикува със следното обяснение:

Тъй като намирам този отговор за много интересен и отразяващ нагласата на голяма част от читателките, аз отговорих със статия, която не бе публикувана. Не пожелах да продължа с предвидените статии за сексуалното възпитание, защото реакцията към първата от тях вече напълно изяви буржоазния и консервативен дух на „добрите обноски“.

Доктор А. С. е силно покровителствана от Комунистическата партия и списание „Френски жени“ е задължено да следва нейните напътствия. Следователно моят отговор към нея няма да бъде поместен, за което бях осведомена с множество извинения и съжаления от страна на госпожа Ланжвен. Статиите ми за сексуалното възпитание щяха да се харесат на доктор А. С. И така, прекратявам сътрудничеството си с „Френски жени“. Буржоазният идеал се прояви и в така наречените „леви“ среди.