Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)
Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: Френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: Френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006


Какво представлява сънят?

Покой или действие?

Да се даде определение на съня не е никак лесно, защото за него съществуват най-разнообразни теории. Едни го считат за покой, а други, точно обратното — за действие. Сигурно е, че съществува център на съня, разположен в основата на мозъка. Това, изглежда, доказва, че сънят не е толкова пасивен, колкото смятат някои.

От друга страна, се признава съществуването на цяла една особена дейност, необходима за встъпване в състоянието на сън. Това е пореден довод срещу пасивността на съня.

И накрая, съществуват повърхностен и относителен сън, както и дълбок сън, на който азиатците са посветили особено клинично внимание. Макар да трае само няколко минути, този дълбок сън е точно толкова възстановяващ, колкото и нашият обичаен многочасов сън. Той е познат на всички ни — сънят, за който казваме с блаженство при събуждане: „Колко добре се наспах!“ Азиатците имат хилядолетен метод, позволяващ достигане до такова състояние на дълбок сън, при който се остава в съзнание. По този начин се постига много голяма сила на медитация.

Всичко това, изглежда, доказва, че сънят не е чисто отрицателно състояние, а може да бъде положително и активно състояние.