Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Корекция и форматиране
проф. Цвети (2011)

Издание:

Проф. Емилия Друмева. Конституционно право

Българска. Трето преработено и допълнено издание

Редактор: Михаил Гочев

Коректор: Илка Стамболиева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Предпечатна подготовка: Петър Дамянов

Печат и подвързия: „Абагар“ АД, Велико Търново

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Сиела софт енд паблишинг АД 1463 София, 2008

ISBN: 978–954–28–0248–8

История

  1. — Добавяне

Район и кметство

1. Район

В столицата и в градовете с население над 300000 души със закон се създават райони. Райони могат да се създават и в градове с население над 100 000 души по решение на общинския съвет (чл. 10 от ЗАТУРБ). Територията на района, като вътрешносъставна административно-териториална единица в общината, е част от територията, включена в строителните и землищните граници на града. ЗАТУРБ съдържа условията, които следва да са налице, за да бъде създаден район. Особеното при реда за създаване на район (чл. 13 от ЗАТУРБ) е, че няма изискване за допитване до засегнатото население.

В района няма районен съвет. Орган на местно управление и на изпълнителната власт в района е кметът на района. Той се избира пряко от народа на района (чл. 38, ал. 2 от ЗМСМА). Мандатът е както мандатът на общинския кмет и започва с полагането на клетва. Законът (ЗМСМА) предвижда и същите основания за предсрочно освобождаване на райония кмет, както и при другите кметове.

Районният кмет трябва да отговаря на същите изисквания за избираемост и несъвместимост, както общинският кмет. Законът изброява правомощията на районния кмет (чл. 46): изпълнява бюджета на общината в частта му за района; организира благоустройствени, комунални и други мероприятия; отговаря за стопанисването на определени от общинския съвет имоти; назначава/освобождава общинска администрация в района; предприема мерки за опазване на околната среда и охраната на полските имоти; води регистри за населението и регистри за гражданското състояние; осигурява спазването на обществения ред; организира и ръководи защитата на населението при бедствия и аварии; представлява района. На кмета на район могат да бъдат възлагани със закон или подзаконов акт, или със заповед на общинския кмет и други функции, свързани с района.

В изпълнение на функциите си районният кмет издава заповеди; те могат да бъдат отменяни от общинския кмет (чл. 44, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА). Районният кмет назначава, респ. освобождава свои заместници.

2. Кметство

Кметството може да се създава на територията на общината по решение на общинския съвет. Кметството се състои от едно или повече съседни населени места. Така както при създаване на община и на район, законът изрично определя условията, които трябва да са налице, за да се създаде кметство — над 150 души население и възможност за изпълнение на възложените функции. Редът за създаване на кметство задължително включва допитване до засегнатото население (чл. 17 от ЗАТУРБ).

Орган на кметството е кметът на кметството; той е и териториален орган на изпълнителната власт. Избира се пряко от населението. Законът поставя и за него същите изисквания за избираемост и несъвместимост, както при общинските и районните кметове. Мандатът му е 4 години; началото му е клетвата, която кметът полага преди първото заседание на общинския съвет; краят е клетвата на новоизбрания кмет. ЗМСМА предвижда и възможност за предсрочно освобождаване на същите основания, които важат и за другите кметове. Ако правомощията бъдат прекратени предсрочно, за остатъка от мандата се провежда частичен избор; ако обаче до края на 4-годишния мандат остава по-малко от 1 година, частичен избор не се провежда, а общинският съвет избира кмет на кметството до края на мандата (чл. 42, ал. 5 от ЗМСМА).

Правомощията на кмета на кметството са същите, както при кмета на район. Актовете на кмета на кметството могат да бъдат отменяни от общинския кмет (чл. 44, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА).

3. Кметски наместник

В населено място, което не е административен център на кметство, общинският кмет може да назначава и освобождава за срока на мандата си кметски наместник (чл. 46а от ЗМСМА). Той е териториален орган на изпълнителната власт в населеното място (чл. 19, ал. 3, т. 2 от ЗА). Правомощията на кметския наместник се определят от общинския съвет.