Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Пиеса
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране и разпознаване
poluno6t (2011)
Корекция
mrumenov (2011)

Издание:

Списание „Съвременник“ бр. 2

София, 1986

История

  1. — Добавяне

Девета сцена

Завесата се разтваря. На сцената — голяма навалица и бутания. Поданици от всички, краища на кралството се трупат, за да присъствуват на откриването на Недоволницата. Мъже, жени, войници, монахини, търговци, чуждоземци от четирите краища на света, китайци, негри, индийци, ескимоси. Тоест цялото пъстро човечество. В дъното е издигнат подиум. От двете му страни има стъпала за изкачване и за слизане. Пред стъпалата пазят по двама войници с копия. На преден план индийски факир свири с кратуна и укротява змия. Жената и Момичето се набутват в навалицата. Свирки, викове, пищялки, глъчка, огнегълтачи, гълтачи на саби, фокусници, а така също и гимнастици… Шумът стихва, през сцената преминават членовете на кралския съвет, водени от Сива тога. Те се изкачват на подиума. Сива тога излиза напред.

 

Сива тога. Скъпи поданици! От името и по поръчение на негово величество краля обявявам Недоволницата за открита. Негово величество вярва, че всеки поданик на кралството ще приеме Недоволницата като своя лична привилегия и право и ще я оцени по достойнство. Да ни е честита новата придобивка! (Вика.) А-ха!

 

Навалицата му отвръща трикратно: „А-ха! А-ха! А-ха!“ Съветниците се покланят, разделят се на две, като трима слизат от едната, а другите трима от другата страна на Недоволницата. Те се изтеглят назад и застават от двете страни на Недоволницата, с лице към навалицата. Пръв към Недоволницата се изкачва Недоволен поданик. Той се изкачва стремително, застава с гръб към навалицата и започва да вика.

 

Недоволен поданик. Недоволен съм! Недоволен съм! Недоволен съм! (Обръща се с лице към навалицата. Видът му е слисан. Той се опипва, надниква в пазвата си, удря се с длан по челото. Подрипва и изкрещява от радост.) Доволен съм! Доволен съм! Доволен съъъм!

 

Веднага подир Недоволния гражданин се изкачват група хлебари в бели престилки и с бели кани. Те носят големи хлябове, обръщат се гърбом към навалицата, викат хорово.

 

Хлебарите. Недоволни сме! Недоволни сме! Недоволни сме! (Обръщат се с лице към навалицата, викат.) Доволни сме! Доволни сме! Доволни сме! (Слизат по стълбите, като предлагат на навалицата да си отчупи от хлябовете. Подир тях се изкачват група дървари с брадви на рамо.)

Дърварите. Недоволни сме! Недоволни сме! Недоволни сме! (Обръщат се с лице към навалицата.) Доволни сме! Доволни сме! Доволни сме! (Слизат, приветствувайки с брадвите навалицата.)

 

Инвалид, който се подпира с две патерици, се качва тежко на платформата. Обърнат с гръб към навалицата и подпрян на своите две патерици, той започва да вика.

 

Инвалид. Недоволен съм! Недоволен съм! Недоволен съм! (Обръща се към навалицата, усмихва се бавно, вдига едната патерица във въздуха, прави крачка, вдига и другата патерица във въздуха, прави още една крачка, туря двете патерици под мишница, опипва краката си, те са съвсем здрави. Инвалидът се удря с юмрук в гърдите и крещи към навалицата.) Доволен съм! Доволен съм! Доволен съм! (Той слиза по стълбите, като подскача като дете и размахва патериците. В навалицата преминава шепот, всеки шепне на ухото на другия. Подир инвалида се качва глухоням, като по глухоням начин изразява както своето недоволство, така и доволството си. След глухонемия следват група китайци. Всеки от тях държи пред лицето си смръщена маска.)

Група китайци. Тя-нан-мън! Тя-нан-мън! Тя-нан-мън! (Обръщат се към навалицата, като всеки държи пред лицето си усмихната маска.) Нан-мън! Нан-мън! Нан-мън! (Слизат, широко усмихнати.)

Гърбав поданик. (изкачва се в Недоволницата, силно приведен напред. Гърбицата му стърчи високо. Застава с гръб към навалицата. Извиква). Недоволен съм! Недоволен съм! Недоволен съм! (Обръща се с лице към навалицата, опипва гърба си, търси гърбицата, обаче гърбицата я няма. Вика радостно.) Доволен съм! Доволен съм! Доволен съм! (Слиза, като си подсвирква с уста.)

Група негри. (те излизат с танци върху Недоволницата. Извикват от време на време хорово: Иеее! Танцуват динамичен африкански танц, може би за заклинание, като викат на равни интервали). Недоволни сме! Недоволни сме! Недоволни сме!… Иеее! (Обръщат се с лице към навалицата, продължават своя динамичен танц, пляскат с ръце и крещят.) Доволни сме! Доволни сме! Доволни сме!… Йеее!

 

В техния танц се вплита и музика. Без да слизат от Недоволницата, те пляскат с ръце и подканят с жестове навалицата да започне да танцува и да запее заедно с тях: „Йе-йе-неее!“ Публиката се поддава на ритъма и на песенния възглас. Цялата навалица започва да танцува. В дъното кралският съвет застава прав и тогите ръкопляскат, като са вдигнали ръцете си над главите.

 

Завеса.