Добре дошли в Моята библиотека!

Нови книги

Нови произведения

9 май 2021

От литературните блогове

Anna Hells' Fantasy place : Магии, убийства и скъпоценности

Розали Оукс

Очарованието на комедия на ситуацията и нравите, съчетана с магия, вампири и силкита е истинско заклинание за спокоен сън, добро настроение и кръвно налягане в граници. Това е изящна, малка поредица с благородна госпожица за централен персонаж, която разговаря със… сега ще кажете дракони, призраци, или най-малкото нещо дамско като пеперуди, гълъби или в най-лошия случай може би овце, но не, тя чува словата на скъпоценните камъни, които между другото са много бъбриви и кисели субекти, искащи непрекъснато внимание, грижи и обич. Нещо като котки, ама с повече остри ръбове, и в различни цветове. Един много бъбрив скъпоценен камък, скрит с тъмни помисли и малко магия в градина на благородническо имение, ще ѝ донесе истински скандал, социален срам и падение, но в крайна сметка може и да помогне малко за промяна на семейното ѝ положение, а и на магическите ѝ способности.

Това е началото на едно приключение в регентска алтернативна Англия по време на Наполеоновите войни, които обаче са далечен фон, и само резултатират в купчина оръфани френски благородници, минали Ламанша също като работливи мексиканци, висока цена на и без това безбожно скъпия френски коняк, и липса на кой знае колко елегантност без изконното френско влияние върху дамския гардероб.  Магьосниците са малко, крият се прилежно, и имат за фамилиари миниатюрни вампирчета, които им помагат да не предрусат с магия, която оказва се е много по-добро средство за забава и забвение дори и от чист като сълза колумбийски ангелски прах. Общо взето е доста неприлично да левитираш под нечий прозорец, или да пускаш огнени топки по досадните улични търговци, но най-ужасно е да си неомъжена благородна дама с необясними умения. Естествено, че такъв персонаж ще ни е централен, защото само така ще се отворят вратите към комедийните ситуации, напрегнатите приключения, немалкото трупове и не на последно място доста забавните любовни сюжети, без които нито една псевдо регентска фентъзийна история на газови лампи не може да мине.

Очарователно, леко, ако и изпъстрено със всъщност сериозни приключения и опасности четиво, много приятно загатващо за различните като вид и сексуалност, без по никакъв начин да натрапва идеи и вярвания в това кое е естествено и кое – противоестествено. Чисто, забавно, приключенско и умилително на моменти, но най-вече – добре написано упражнение по авантюристична проза в любимия ми жанр. Приятна почивка от всичко и всички.

 

През прозореца : “Странстващият албатрос” – Деметра Дулева

Разбрах за Деметра Дулева и творчеството и покрай една позната. Тя чете няколко абзаца от новата книга на авторката, която предстои да излезе. Много ми въздействаха думите, произнесени с нейния кристален глас. Можете да намерите откъса, споделен във фейсбук групата на блога. Нямах търпение да чакам излизането на новата книга и за това потърсих първата книга на авторката.

При тези наглед случайни срещи нямам предварителни очаквания и нагласи. Хвърлям се в историята без предубеждения. Не рядко се озовавам в плитка като локва история, която не си е заслужавала. Тук, за щастие, случеят не е такъв – озовах се в океан от случвания, емоции, мигове, импресии от живота на Габриела. Бях пометена от всеобхватното предаване на всички събития по време и след комунизма в София и детайлните описания на Брюксел и Париж.

Габи е част от пропиляното поколение, което преживява падането на режима и всички последващи събития като купоните за храна и избуяването на мутри, които се сдобиват с власт и партийни куфарчета, възникването на чалгата като културен феномен. Виждаме всичко това през погледа на младата жена, чиито живот губи посока покрай всички неочаквани и драстични промени, които смачкват родителите и и променят социалнта среда, разкриват безмислието на съществуването. Тук няма излишна фактология, а само лична история. Трагедията на обикновения човек и неговата безпътица. Тя намира истинската любов още на седемнадесет, но бързо я губи, а с нея и себе си. Лута се между крайните квартали на София, Брюксел и Париж в търсене на смисъл и щастие. Не винаги приета, сама, дори когато е заобиколена с хора, тя започва две паралелни пътувания – едно извън родината в търсене на по-добро житие и второто – навътре в себе си, в най-скритите копнежи и заключени мечти.

История за комунизъм, емиграция и сблъсък на култури, но това е само фон за личната истрория на Габи. Има ли нещо по-важно от собствените преживявания на всеки един от нас с дребните и големи случвания.

Изключително съм впечатлена от изграждането на сюжета с кратки, точни и премерени изречения. Авторката рисува светове с няколко думи. Щрихован разказ, реалистичен и въздействащ без маска и без грим, без излишна мелодрама, просто животът такъв какъвто е с всичко хубаво, но и с всичко пошло и грозно в него. Отчайващ, но и обнадеждаващ разказ за миналото и бъдещето ни. Странстващият албатрос, тази интересна птица, прекарваща години над морета и океани, се превръща в метафора за главната героиня и търсенията и.

Членувам в доста групи за книги и не разбирам защо до сега не съм попадала на отзив за тази книга и авторката и. А тя определено заслужава да бъде препоръчвана, четена и обсъждана. Дано този пропуск бъде поправен бързо, а аз ще очаквам следващата книга с нетърпение.

Човешката библиотека : Копнеж за растящо творчество 2020: резултати

Приятели (:

През 2020-а в Копнежа за растящо творчество се включиха 36 автори, вдъхновени от близо 60 книги или поредици. Най-малкият ни участник беше на дванайсет.

И… ето кой грабна умовете и сърцата на нашето сборно жури (по ред на пристигане):

Фондация „Човешката библиотека“, Ателие за българска детска литература „Горната земя“, Фентъзи ЛАРП Център и „Фантастика и бъдеще“ отличават:

 • В категория до 10 г.:
  • (няма участвали автори)
 • В категория 11 до 14 г.:
  • Хелин Хасанова – за „Тримата мускетари“
  • Тея Чобанова – за „Вината в нашите звезди“ и „Къде си, Аляска?“
 • В категория 15 до 18 г.:
  • Максимилиан Георгиев – за „Атомни навици“
  • Мартина Илиева – за „Джейн Еър“, „Поразените“ и „Крадецът на книги“
  • Стела Петкова – за „Железният светилник“
  • Гергана Генкова – за „Славея“
  • Лилия Енчева – за „1984“
  • Преслава Василева – за „Има ли места в рая“
  • Михаела Колева – за „Тютюн“
  • Сема Адемова – за „Моята орис“
  • Люба Кирилова – за „Епопея на забравените“
  • Виктория Славова – за „Без Мерит“
  • Даниел Цветанов – за „Въздушно величество“, „Биография на Джей Зи“ и „Изкуството на победата“
  • Надежда Нинова – за „На пет стъпки от теб“ и „Тази свирепа песен“
  • Симона Зашева – за „Моята история“ и „Аз съм Малала“
  • Никол Игнатова – за „Стъкленият похлупак“
  • Елизабет Чолакова – за „Живот в скалите“ и „Вечната Амбър“
  • Вяра Коларова – за „Портокал с механизъм“
 • В категория 19 до 22 г.:
  • Доника Димитрова – за „Малки големи неща“
  • Добринка Гочева – за „Алиса в страната на чудесата“ и „Последният еднорог“
 • В категория 23 до 27 г.:
  • Люкия Трифонос – за „Несъзнаваният образ на тялото“ и „Човекът в търсене на смисъл“

~

Наградите тази година са книги от Човешката библиотека и „Горната земя“ – хартиени или електронни.

А) Ако предпочитате електронни, харесайте си три заглавия от този списък. А тук може да се ориентирате за какви възрасти препоръчваме всяка от книгите.

Внимание! Ако не живеете в България, това е единственият вариант, който ви предлагаме. Освен скъпите пощенски такси сме имали проблем и с изгубени/върнати колети, така че се отказахме да пращаме хартиени издания в чужбина.

Б) Ако предпочитате хартията, изберете си една книга от:

Пишете ни на poslednorog маймунка gmail точка com какво избирате. Пишете ни още как искате да получите наградите и грамотите си:

 • на живо в София;
 • или по пощата – ще ни трябват двете ви имена, пощенски адрес (вкл. пощенски код) и телефон.

~

Ако не сте сред отличените (получили сте писъмце със заглавие „Копнеж за растящо творчество: резултати“) – не унивайте. 🙂 Четете! Пишете! Участвайте пак!

На вдъхновение!
Ние от Човешката библиотека, Горната земя, Фентъзи ЛАРП Център и Фантастика и бъдеще

Читателите казват

За „Новолуние “ от Стефани Майър

Като за всяка книга / поредица, така и за тази, естествено че ще има противоречиви мнения. Или ще се харесва от читателите, или няма :) На мен лично ми хареса, беше ми увлекателна. Гледах и филмовата продукция, интересно ми беше.

От форума