По-долу е показана статията за Дейвид Гибинс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Дейвид Гибинс
Роден 1962 г. (57 г.)
Професия писател, подводен археолог, преподавател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Канада Канада
Активен период 2005 -
Жанр трилър, исторически роман, научна публицистика
Съпруга Анджи Хобс
Деца дъщеря
Уебсайт davidgibbins.com

Дейвид Гибинс (на английски: David Gibbins) е англо-канадски подводен археолог и писател на произведения в жанра исторически трилър и исторически роман.

Биография и творчество

Дейвид Гибинс е роден през 1962 г. в Саскатун, Саскачеван, Канада, в семейство на британски академични учени. Пътува по света с родителите си, включително четири години живее в Нова Зеландия, преди да се върне в Англия и Канада. Още 15-годишен се запалва по водолазния спорт и се научава в изследвания на пещери и корабокрушения. Завършва Университета в Бристол, където получава с отличие бакалавърска степен по древни средиземноморски изследвания. След това учи в Корпус Кристи на Кеймбриджския университет, където през 1990 г. получава докторска степен по археология.

След дипломирането си през по-голямата част от 90-те години преподава археология в Училището по археология, класика и ориенталистика в Университета на Ливърпул и в чужбина. После води многобройни експедиции за проучване на подводни обекти в Средиземно море и подводна археология по целия свят. Разкрива древни римски корабни аварии край Сицилия и проучва потопеното пристанище на древния Картаген. През 1999 – 2000 г. е част от международен екип, който изследва корабокрушение от 5-ти век пр.н.е. край Турция. Прави проучвания в Северния ледовит океан, в Месоамерика, в Големите езера в Канада и във водите на Югозападна Англия. Негови статии за древни места за корабокрушения са публикувани в научни списания, книги и популярни списания. Считан е за световен авторитет на древните корабни останки и потънали градове. Член е на Кралското географско дружество и на Кралското общество на изкуствата.

Първият му роман „Мисия „Атлантида“” от поредицата „Джак Хауърд“ е издаден през 2005 г. Главен герой е морският археолог Джак Хауърд, който изследва потънали кораби от древността и разкрива загадки рискувайки живота си. Написан с професионална достоверност, трилърът става международен бестселър.

Дейвид Гибинс живее със семейството си в Англия и Канада.

Произведения

Серия „Джак Хауърд“ (Jack Howard)

 1. Atlantis (2005)
  Мисия „Атлантида“, изд.: ИК „Бард“, София (2007), прев. Иван Златарски
 2. Crusader Gold (2006)
 3. The Last Gospel (2008) – издаден и като „The Lost Tomb
 4. The Tiger Warrior (2009)
 5. The Mask of Troy (2010)
 6. The Gods of Atlantis (2011) – издаден и като „Atlantis God
 7. Pharaoh (2013)
 8. Pyramid (2012)
 9. Testament (2016)
 10. Inquisition (2017)

Серия „Тотална война в Рим“ (Total War Rome)

 1. Destroy Carthage (2013)
 2. The Sword of Attila (2015)

Източници

Външни препратки